Pristaket på mobiltrafik inom EU sänks lagom till semestern!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Pristaket på mobiltrafik inom EU sänks lagom till semestern!

I söndags den 1:a juli sänktes pristaket på mobiltrafik inom EU, Norge, Island och Lichtenstein till glädje för alla resenärer.

Nu blir det enklare för konsumenter att använda sin mobiltelefon utomlands utan att riskera chockräkningar. Nya priser och dataspärr även för surfande utanför EU har införts.
 

De nya priserna:

  • Mobila datatjänster ska kosta max 7,74 kronor per megabyte inklusive moms
  • Att ringa ett mobilsamtal ska kosta max 3,21 kronor per minut inklusive moms
  • Att ta emot ett samtal ska kosta max 0,88 kronor per minut inklusive moms
  • Att skicka sms ska kosta max 0,99 kronor inklusive moms

Dataspärr

Sedan 2010 gäller en automatisk spärr för att ladda ner data i ett annat EU-land. Användaren ska få ett meddelande när summan för nedladdningar närmar sig 50 euro. Från och med i söndags ska operatörer erbjuda spärr även för surfande utanför EU. Om de inte kan erbjuda spärr ska användaren informeras om det.
 

Europeiska länder som inte tillämpar priserna
 

Schweiz tillämpar inte eurotaxa eller dataspärr och områden som inte ingår i EU - Monaco, San Marino, Andorra, Kanalöarna och Isle of Man – kan tillämpa högre taxor och sakna dataspärr. Du kan hitta gällande priser för dessa platser på din operatörs webbplats.
 

Stäng av Mobildata och Dataroaming!
 

Ett sista tips innan ni ger er iväg: Stäng av Mobildata och/eller Dataroaming-funktionen på telefonen när ni inte använder den. Push notiser, när t.ex. någon nämnt dig på twitter, ett program skickar dig information eller du får ett mail, pushas till din telefon och kan bli dyrt i slutändan.

Trevlig semester!

Källa: pts.se

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ambulansflyg från ickeeuropeiskt land kostar 200 000 - 1 000 000 kronor om du är oförsäkrad!

4 minuters läsning

När man bokar en resa utomlands blir man alltid tillfrågad om man vill ha en reseförsäkring. Bör man teckna en sådan?   SOS International är ett assistansbolag som inte säljer försäkringar och som hanterar 85 procent av all assistan...

Föregående artikel