Prognos: Rörlig bolåneränta januari 2023 = 2,7 %

Svag inflation ger fortsatt låga bolåneräntor, stor skillnad mellan list och snitträntor och historiskt liten skillnad mellan rörliga och bundna räntor. Så sammanfattar SBAB läget i sin rapport Boräntenytt mars 2019.
SBABs prognos säger att sannolikheten för att Riksbanken ska höja reporäntan i år har minskat den senaste tiden pga lägre underliggande inflation. “Vår bedömning är att det endast är 30 procents sannolikhet för ytterligare en höjning av reporäntan i år.” säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije i rapporten.
Svag inflation ger fortsatt låga bolåneräntor. SBAB spår att de rörliga snitträntorna (3-mån) utvecklas enligt följande:
- Januari 2020: 1,7 %
- Januari 2021: 2,0 %
- Januari 2022: 2,4 %
- Januari 2023: 2,7 %
Stor skillnad mellan list och snitträntor
SBAB skriver att skillnaden mellan list- och snitträntorna har ökat kraftigt under en längre tid och förklarar en del av ökningen med att konkurrensen bland bankerna har tilltagit. Även andra förklaringar nämns: Vissa banker använder rabatter för olika bindningstider som ger utrymme att förhandla räntan, den erbjudna ränta kan påverkas av riskfaktorer (tex belåningsgrad) och räntan kan påverkas om bolånekunden köper andra produkter och tjänster av banken.
Historiskt liten skillnad mellan rörliga och bundna räntor
Det har historiskt varit billigare att välja tremånadersränta än bunden ränta, men idag är skillnaderna mellan räntorna små. Som ränteläget är nu kan det faktiskt löna sig att välja bundna räntor, menar Robert Boije. “Enligt vår prognos med stigande räntor kan det nu till och med bli billigare att välja de lite längre bindningstiderna rakt över”, säger han.
Har du en bra ränta på ditt bolån? Jämför bankernas snitträntor i nedan tabell eller gör en kostnadsfri ansökan hos oss så jämför vi och ser över vad du kan spara och gör bytet åt dig om du vill gå vidare: Compricer Bolån.

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!