Ränta-på-ränta effekten är STOR!

1 minuts läsning
Ränta-på-ränta effekten är STOR!

Om du vid 10-års ålder börjar samla 5 pantburkar om dagen, pantar dem och sätter in pengarna i en global aktiefond är du miljonär när det är dags för pensionen.

Under maj månad har Håkan Tobiasson bloggat på AP7:s redaktionella blogg (Förvalt) om ränta-på-ränta effekten. Här kommer lite information från inläggen: Bryt systemets förbannelse och Vem kan bli rik på att panta burkar? som på ett bra sätt förklarar ränta-på-ränta effekten.

 

Pensionssparande – ska man börja spara tidigt eller kan man vänta?

Vi har generellt svårt för att föreställa oss kraften i ränta-på-ränta effekten. Det diskuteras till exempel flitigt om vi verkligen behöver ett premiepensionssystem. Erfarenheter från länder som saknar liknande system är att de flesta av oss sätter sprätt på pengarna och tänker att vi ska spara senare.

 

I inlägget Bryt systemets förbannelse presenteras ett bra exempel på vad taktiken ”spara senare” kan resultera i

Allan och Bosse har samma årliga avkastning på 10 procent (efter avgifter). Allan sparar 1000 kronor per år i 40 år och Bosse väntar i 20 år och sparar sedan 3000 kronor per år under resterande 20 år.

 

Frågan blir då: Vem kommer ha högst pensionsbehållning?

Svaret är att Allan kommer att ha en pensionsförmögenhet som är mer än dubbelt så stor som Bosses: 487 000 kronor mot 189 000 kronor.

 

Miljonär genom att panta 5 burkar om dagen?

I inlägget Vem kan bli rik på att panta burkar? räknar Håkan ut hur många burkar en 10-åring (låt oss kalla henne Lisa) måste hitta och panta per dag för att bli miljonärer vid 65-års ålder.

 

- Om Lisa samlar pantburkar och panten är oförändrad 1 krona per burk och burkarna samlas på lämplig plats till dess att Lisa är 65 år kommer hon att behöva samla cirka 50 burkar per dag under 55 år.

- Om Lisa istället dagligen samlar och pantar burkar och sätter in pengarna i en billig global aktiefond, som efter avgift kan förväntas ge cirka 7 procent i avkastning per år, behöver hon samla….endast…5 burkar per dag!

Väljer Lisa en dyr global aktiefond med 1 procent årligt avgift behöver hon samla 40 procent fler burkar per dag, det vill säga sju burkar istället för fem burkar per dag för att ha en miljon vid 65 år.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Varning för bakteriebomb! 39 600 bakterier i snitt på svenska sedlar och mynt!

1 minuts läsning

Enligt en undersökning gjord vid universitetet i Oxford, som SvD rapporterade om i förra veckan, så är våra pengar mycket smutsiga. Svenska och danska kontanter är de smutsigaste, de med flest bakterier på, i Europa. Under snittet hittar vi pundet med 18 20...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)