Räntetak – trygghet och flexibilitet med både fast och rörlig ränta

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Räntetak – trygghet och flexibilitet med både fast och rörlig ränta

Att besluta sig för om man ska ha rörlig eller fast ränta på sina bolån kan vara svårt. Idag har vi låga räntor men vad som händer med räntan om t.ex. tre år är svårt att sia om. Räntetak kan vara en lösning om man vill ta del av räntesänkningar men inte behöva följa med hela vägen upp vid stora räntehöjningar.


Sänks reporäntan igen den 18 december?

Den 18 december får vi veta vad som händer med reporäntan. Många tror att Riksbanken kommer att sänka räntan än en gång från 1,25 procent till 1 procent. Vid senaste reporäntebeslutet 31 oktober sänktes räntan med 0,25 procentenheter från 1,50 procent.

Rörlig eller fast?

Att välja mellan rörlig och fast ränta kan vara svårt. Vill du ha kontroll över kostnaderna och har små marginaler i plånboken kan fast ränta kännas bäst. Har du däremot stora marginaler i plånboken kan rörlig ränta passa bättre. Som vi har skrivit tidigare har det de senaste 15 åren varit svårt att lönsamt pricka in rätt tillfälle att binda sina räntor.

Med räntetak kan du, för en avgift, få både och!

Så här fungerar det:

Räntan på lånet med räntetak är något högre än den rörliga räntan och justeras var tredje månad. Lånet löper på t.ex. fem år. Räntan rör sig med marknadsräntorna men blir aldrig högre än satt räntetak. Räntetaket bestäms vid utbetalning av lånet och gäller under hela bindningstiden.

Ett exempel från Nordea

Just nu kan du hos Nordea välja bolån med räntetak på fem år med en räntesats på 3,53 procent. Räntetaket ligger på 4,16 procent för detta lån. Räntan på ett rörligt bolån utan räntetak ligger idag på 3,30 procent. Skillnaden mellan den rörliga räntan och den rörliga räntan med räntetak är premien du får betala för att ha ett räntetak – i detta fall 0,23 procentenheter. För ett lån på en miljon betyder det med dessa förutsättningar en premie per månad på runt 200 kronor.

Vilken ränta du än väljer, glöm inte att pruta!

Jämför bolån

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Julbocken i Gävle brinner om börsen går upp i december?

1 minuts läsning

December är historiskt en bra månad för Stockholmsbörsen Sedan år 2000 har nio av tolv decembermånader slutat på plus på Stockholmsbörsen. Det är bara år 2000, 2002 och 2007 som december har slutat med negativ avkastning. Den b&aum...

Föregående artikel