Regeringen behöver agera snabbt för att skydda landets elkunder

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El /
1 minuts läsning
Regeringen behöver agera snabbt för att skydda landets elkunder

Det är bråttom att få fram ett nytt regelverk för elnätsbolagen. 20-30 miljarder kronor i kostnader för elkunderna står på spel vid varje tillsynsperiod. Och upp till 60 miljarder på fyra år.


Energimarknadsinspektionen (Ei) uppmanar regeringen att agera skyndsamt

Ei lämnade i måndags (31/3) in ett förslag på nytt regelverk som ska stärka konsumenternas ställning mot oskäligt höga höjningar av elnätsavgiften. Detta efter en tvist mellan Ei och elnätsbolagen i fjol. Ei skriver att deras förslag ska ge Sverige elkunder ett bättre skydd mot oskäliga monopolvinster i elnäten.

Elnäten är naturliga monopol med avsaknad av tydliga regler för hur monopolföretagens avgifter ska beräknas. I dagens system är det väldigt enkelt för företagen att bara överklaga de delar som missgynnar dem och att inte diskutera de lukrativa delarna. Dagens situation har också inneburit omfattande domstolsprocesser vilket Ei inte anser är ändamålsenligt. De efterfrågar ett tydligare regelverk.

Elnäten kan vi som konsumenter inte påverka

Elnätsbolaget äger elnätet där du bor. De ansvarar för att du får el till din fastighet. I Sverige har elnätsbolagen ett så kallat naturligt monopol vilket innebär att du är tvungen att ha det elnätsbolag som äger elnätet där du bor. Det enda sättet att byta elnätsbolag är att flytta.

Eis förslag

”Ett av de huvudsakliga problemen med dagens reglering är avsaknaden av tydliga regler för hur monopolföretagens totala avgifter ska beräknas”, säger Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör på Energimarknadsinspektionen.

Eis förslag baseras på att det ska finnas en koppling mellan den avgift kunderna betalar och de verkliga åtgärderna i elnäten. Elnätsföretagens kostnader för drift och underhåll, nedlagt kapital i verksamheten samt ny- och ersättninginvesteringar ska styra hur hög avgift kunderna får betala.

Hur kan du själv påverka din elkostnad?

Du kan som sagt inte välja elnätsbolag utan måste använda det bolag som levererar el där du bor. Du betalar en fast och en rörlig avgift till elnätsbolagen, varav den rörliga kostnaden blir högre ju mer el du använder. Vad du däremot kan påverka och välja är elhandelsbolag. Jämför och välj det bolag som erbjuder lägst pris och/eller säkra upp och bind ditt avtal nu när priserna är låga.

Hitta bästa elavtalet där du bor

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Galet lyxiga kreditkort

1 minuts läsning

  American Express Black Card, även kallat Centurion Card Amex Black är av de mest kända lyxkreditkorten. Det finns mycket hemlighetsmakeri runt detta kort men ryktet säger att fördelarna är många och exklusiva. Personlig shopping i exklusiva aff&aum...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)