Regeringen gör det lättare att få a-kassa

Privatekonomi /
2 minuters läsning
Regeringen gör det lättare att få a-kassa

Corona får betydande konsekvenser för företag och privatpersoner runtom i landet. Många har förlorat sina jobb eller riskerar att bli arbetslösa. På grund av krisen har Regeringen meddelat att de föreslår olika förändringar inom arbetslöshetsförsäkringen för att mildra de ekonomiska effekterna hos hushållen.

Förslaget presenterades av finansminister Magdalena Andersson (S) och representanter från samarbetspartierna MP, C och L vid en presskonferens den 30:e mars. Åtgärden ingår i ett fjärde räddningspaket som ska syfta till att dämpa de ekonomiska konsekvenserna av viruset.

Lättare att få a-kassa

De nya reglerna innebär att fler ska kunna få arbetslöshetsersättning och att ersättningsnivåerna höjs. Reglerna är tillfälliga och gäller tills vidare.


Förkortat medlemsvillkor till a-kassan

Nuvarande regel
Idag krävs det att man varit medlem i en arbetslöshetskassa i tolv månader för att kunna få inkomstrelaterad ersättning via arbetslöshetsförsäkringen.

Ny regel
Enligt det nya förslaget ska varje månad under mars-december istället räknas som fyra månader. Det innebär att villkoret om medlemskap uppfylls efter tre månader istället för tolv. Regeln ska även gälla för de som blivit medlemmar i en a-kassa innan coronavirusets utbrott.


Lättnader för arbetsvillkoren i arbetslöshetsförsäkringen

Nuvarande regel
Enligt dagens regler krävs det att man jobbat minst 80 timmar i månaden under sex månader eller 480 timmar i sex sammanhängande månader och då minst 50 timmar per månad.

Ny regel
Enligt förslaget räcker det om man arbetat 60 timmar i månaden under sex månader, eller 420 timmar under sex sammanhängande månader och då minst 40 timmar under var och en av dessa månader.


Arbetslöshetsersättning med grundförsäkring

Den som uppfyller ett arbetsvillkor men inte medlemsvillkoret kan få arbetslöshetsersättning genom grundförsäkringen.

Nuvarande regel
365 kronor per dag. 8 030 kronor per månad.

Ny regel
510 kronor per dag. 11 220 kronor per månad.

För den som arbetat deltid minskas beloppet proportionellt. Det gör att ersättningen kan bli låg på grund av lättnaden i arbetsvillkoren. Regeringen inför därför en möjlighet att meddela föreskrifter om lägsta nivå för grundbeloppet.

Höjningen är tillfällig och gäller mellan den 13 april 2020 och den 3 januari 2021.


Inkomstrelaterad ersättning

Den som uppfyller ett arbetsvillkor samt medlemsvillkoret har rätt till inkomstrelaterad ersättning.

Nuvarande regel
910 kronor per dag de första 100 dagarna.

Ny regel
1 200 kronor per dag de första 100 dagarna.

Det innebär att man kan få ut 80 procent av en lön upp till och med 33 000 kronor per månad istället för tidigare tak om 80 procent på lön upp till och med 25 000 kronor.

Den som får det högsta beloppet i den inkomstrelaterade ersättningen (månadsinkomst på 33 000 kronor) får en ersättning under de första 100 dagarna på 26 400 kronor per månad istället för 20 020 kronor.

Den högsta ersättningen uppgår till 1 200 kronor per dag under de 100 första dagarna och trappas sedan ned till 760 kronor per dag.

Höjningen är tillfällig och gäller mellan den 13 april 2020 och den 3 januari 2021.


Slopad karens inom arbetslöshetsförsäkringen

Nuvarande regel
Sex karensdagar.

Ny regel
Karensvillkoret avskaffas tillfälligt och ska inte gälla ansökningar för perioden 30 mars 2020 till den 3 januari 2021.

Källa: Regeringen.se

 

Ps. Missa inte att se över ditt behov av en Inkomstförsäkring. Vi hjälper dig gärna om du har funderingar runt vad en inkomstförsäkring kan ge dig. Ring oss på 08-5000 2000 eller gör en ansökan här >>


Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Alla kan slippa amorteringskravet på bolån

2 minuters läsning

I normala fall hade detta varit ett aprilskämt. En artikel för att skoja till det lite när mars slår om till april. Men mitt i coronakrisen är detta inget skämt utan på största allvar. Virusutbrottet får stora konsekvenser för många hu...

Föregående artikel