Rekordhöga elpriser i december, 85 % valde rörliga avtal och el-bidrag på g

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Rekordhöga elpriser i december, 85 % valde rörliga avtal och el-bidrag på g

De senaste månaderna har elpriset stigit till rekordhöga nivåer. Ingen enskild månad sedan Sverige delades in i elområden 2011 har visat så höga medelpriser som december. Samtidigt valde de allra flesta ett rörligt avtal under december. Och i onsdags (12 januari) presenterade regeringen ett förslag på kompensation till de som fått höga elräkningar.

Månadsmedelpriserna slog rekord i december för samtliga svenska elområden. 

  • För elområde 1 (Luleå) och elområde 2 (Sundsvall), så steg medelpriset från 43,9 öre per kWh i november till 66,7 öre per kWh i december.
     
  • I elområde 3 (Stockholm) så steg medelpriset från 83,5 öre per kWh i november till 180,7 öre per kWh i december.
     
  • I elområde 4 (Malmö) så steg månadsmedelpriset från 112,6 öre per kWh i november till 187,4 öre per kWh i december.


I december valde 85 procent av Compricers kunder ett rörligt avtal.

I augusti valde 75 procent av alla kunder som bytte elavtal hos Compricer ett rörligt elavtal. I september svängde pendeln och vi kunde se att endast 32 procent av alla som bytte sina elavtal via Compricer valde ett rörligt avtal. I november svängde pendeln igen då 72 procent av våra kunder valde ett rörlig avtal och i december valde 85 procent ett rörligt avtal.

Tittar vi på helåret 2021 så valde 70 procent av Compricers kunder ett rörligt elavtal och 30 procent ett bundet elavtal.

Huruvida det är ekonomiskt fördelaktigt med ett bundet elavtal är tyvärr något vi endast kan veta med säkerhet i efterhand. Enligt en undersökning från 2019 av Villaägarna visade det sig att mars varit den bästa månaden att binda sitt elavtal på under de senaste 14 åren. Samtidigt visar undersökningen att endast under tre av de fjorton senaste åren har det lönat sig att binda elavtalet (2010, 2016 och 2018).

Andel bundna respektive rörliga elavtal tecknade hos Compricer under 2021:

Andel tecknade elavtal per månad via Compricer 2021

Läs mer om förslaget för kompensation för höga elräkningar här >>

Läs om strömtjuvarna i hemmet här >>

 

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Ekonomiskt stöd till 1,8 miljoner hushåll för höga elpriser

1 minuts läsning

Stödet kommer att kosta drygt 6 miljarder kronor och kommer att ges till drygt 1,8 miljoner hushåll.   Kompensationen baseras på elförbrukning och kommer att innebära ett stöd på upp till 2 000 kronor per månad och hushåll, under m&ari...

Föregående artikel
Är det bra att löneväxla?
8 minuters läsning