Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”

Som väntat låter Riksbanken reporäntan ligga kvar på noll procent. Bankens prognos för räntan ligger kvar på noll ända till kvartal tre 2023. Låga boräntor att vänta.

Stefan Ingves försvarade nyligen den orörda reporäntan under Coronakrisen så här: “Vad vi har velat se till är att inte chansa och bara pilla med reporäntan, utan gå in på många olika marknader i den svenska ekonomin och bidra på vårt sätt genom att låna ut pengar eller köpa tillgångar." Vad Stefan Ingves syftar på här är de stora summor pengar som Riksbanken har skapat under coronakrisen.

Idag formulerar Riksbanken sig såhär: 

“Svensk ekonomi har nu börjat återhämta sig efter det kraftiga fallet under våren. Men vägen tillbaka är lång och kantad av osäkerhet. För att ge stöd åt den ekonomiska utvecklingen och bidra till att inflationen stiger mot målet fortsätter Riksbanken sina tillgångsköp och erbjuder likviditet inom alla de program som lanserats hittills under året. Reporäntan lämnas oförändrad på noll procent och väntas vara kvar på denna nivå under de närmaste åren. Programmen har haft en lugnande effekt på de finansiella marknaderna och bidragit till att räntor till hushåll och företag hållits låga i krisen.”

“Det kommer att behövas ett omfattande ekonomisk-politiskt stöd under lång tid, både från finans- och penningpolitiken...Riksbanken är beredd att fortsätta använda de verktyg som står till buds för att ge stöd till ekonomin och inflationen. Även reporäntan kan sänkas om det bedöms vara en verkningsfull åtgärd, särskilt om förtroendet för inflationsmålet skulle vara hotat.”

Bankernas boräntor just nu, rörligt lån (3-mån):

  • Lägst listränta erbjuder Avanza, Avanza/Stabelo och Hypoteket med 1,29 procent
     
  • Högst listränta erbjuder Handelsbanken, Nordea, Länsförsäkringar, Swedbank och SEB med 2,39 procent. 
     
  • Lägst snittränta, dvs den faktiska räntan som banken erbjöd sina kunder under augusti månad, hade Landshypotek med 1,23 procent.
     
  • Högst snittränta under augusti månad hade Nordea med 1,80 procent.


Snitträntan bland alla banker låg på 1.52 procent i augusti. Det betyder att om du idag betalar listräntan hos storbankerna ovan men lyckas sänka din ränta till snitträntan så kan du spara 6 090 kronor per miljon du lånar. Per år.

Vill du ha hjälp med att förhandla om ditt bolån, gör en ansökan här: Omförhandla bolån eller ring oss på 08 - 5000 2000.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Höstbudgeten 2020

12 minuters läsning

Skatt  Skattereduktion för förvärvsinkomster – gäller från 1 januari 2020 En allmän skattereduktion för fysiska personer med förvärvsinkomster. Två förslag har presenterats: Skattereduktionen på 1 700 kronor per...

Föregående artikel