Reporäntan kvar på 0 procent i närmare 2 år. Hur påverkas våra boräntor?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Reporäntan kvar på 0 procent i närmare 2 år. Hur påverkas våra boräntor?

Riksbankens besked idag blev odramatiskt som väntat. Räntan ligger kvar på 0 procent samtidigt som Riksbanken förändrar räntebanan genom att senarelägga en första höjning av räntan. Betyder detta att räntorna på bolån sänks?


Inflationen ligger långt ifrån målet på två procent och inflationsförväntningarna ligger relativt lågt

Det är svårt för Riksbanken att få upp inflationen eftersom den är globalt nedpressad. Riksbanken skriver i ett pressmeddelande idag: För att inflationen ska stiga mot målet tillräckligt snabbt och för att minska risken att inflationsförväntningarna på längre sikt fortsätter att falla behöver penningpolitiken bli mer expansiv.”

Riksbanken förklarar att den låga räntan tillsammans med stigande efterfrågan från omvärlden väntas leda till att den ekonomiska aktiviteten i Sverige ökar. Företagen kan höja sina priser och på så vis föra över sina kostnadsökningar till konsumenterna. Därmed väntas inflationen stiga.

Mer expansiv penningpolitik – ytterligare åtgärder förbereds

Riksbanken skriver att om penningpolitiken skulle behöva bli ännu mer expansiv handlar det i första hand om att skjuta på en första höjning av reporäntan. De förbereder även ytterligare åtgärder som kan användas men att dessa, vid behov, kommer att presenteras vid nästa penningpolitiska möte den 12 februari nästa år.

Vad händer med räntan på bolånen?

Efter förra räntebeskedet den 27 oktober när Riksbanken sänkte reporäntan till 0 procent följde bankerna efter och sänkte både sina rörliga och sina bundna räntor något. I och med att räntebanan nu har sänkts (första höjning planeras till kvartal fyra 2016) så kan bolåneräntorna påverkas. Tor Borg, chefsekonom på SBAB, tror dock att dagens beslut redan är inprisat på marknaden och att vi inte kan förvänta oss några stora förändringar på bolånemarknaden.

Storbankernas boräntor idag:

  • Handelsbanken: 2,21 % (3 mån), 2,15 % (1 år), 2,74 % (5 år)
  • Nordea: 2,21 % (3 mån), 2,15 % (1 år), 2,80 % (5 år)
  • SEB: 2,22 % (3 mån), 2,17 % (1 år), 2,74 % (5 år)
  • Swedbank: 2,19 % (3 mån), 2,17 % (1 år), 2,73 % (5 år)
Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Gamla bolånekunder betalar nästan tre miljarder mer i ränta än nya

1 minuts läsning

Den genomsnittliga ränteskillnaden mellan nya och gamla bolånekunder är 0,12 procentenheter enligt Statistiska centralbyrån (SCB) Men det är inte de trogna gamla bankkunderna som har den bättre räntan utan tvärt om. Gamla trogna kunder betalar allts&...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)