Reporäntan kvar på 0,75 % men nu följer hårdare amorteringskrav

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Reporäntan kvar på 0,75 % men nu följer hårdare amorteringskrav

Riksbanken presenterade tidigare idag sitt beslut angående reporäntan. Räntan kommer att ligga kvar på 0,75 procent och förväntas sakta börja höjas om ett år. Hårdare amorteringskrav är att vänta.


Reporäntan väntas vara kvar på denna låga nivå i ungefär ett år.

Riksbanken beslutar att lämna reporäntan oförändrad och motiverar det med att trots att konjunkturen stärks tydligt så väntas inflationen vara låg ännu en tid. Expansiv penningpolitik behövs för att inflationen ska stiga mot målet. Först när inflationen tagit fart är det lämpligt att börja höja räntan. Reporäntebanan är något nedjusterad och visar på en större sannolikhet för en räntesänkning i närtid, jämfört med tidigare bedömning.

Skärpta amorteringskrav

Bankföreningens skärper amorteringskraven för nya bolån och storbankerna avser att skärpa kraven senast vid halvårsskiftet. De nya kraven kommer att gälla nya bolån men även de som vill flytta sina lån till en ny bank. Di.se skriver: Om en kund vill flytta sina lån till SEB från en annan bank, så räknas det som ett nytt lån som omfattas av de nya riktlinjerna om amortering ner till 70 procent på 10-15 år, enligt presschefen Anna Helsén.

De nya amorteringskraven handlar alltså om att gränsen för amorteringskrav sänks från 75 procent av värdet på bostaden till 70 procent av värdet. Amorteringen ska ske under 10-15 år.

Hur påverkas du?

Har du ett lån på 1 000 000 kronor och har lånat 85 procent av bostadsvärdet får du amortera 556 kronor i månaden med det gamla amorterinskravet (75 %). Nu med krav på 70 procent blir amorteringen 833 kronor i månaden. Om amorteringstiden är 15 år. Med 10 års amorteringstid blir amorteringen 1 250 kronor i månaden med de nya kraven.

Har du ett lån på 3 000 000 kronor får du med de nya kraven amortera 2 500 kronor i månaden istället för 1 667 kronor med de gamla kraven (15 år). På 10-års amorteringstid blir månadskostnaden 3 750 kronor.

Hur förändras din räntekostnad när du har amorterat ner ditt lån till 70 procent – från 85 procent?

För ett lån på 1 000 000 kronor sänks din räntekostnad med 263 kronor i månaden efter skatt. För ett lån på 3 000 000 kronor sänks din räntekostnad med 788 kronor i månaden.

(Antagande: 3 procent i ränta.)

Läs mer om Riksbankens beslut här: http://www.riksbank.se

 

Se hur bankernas boräntor ligger just nu >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Betalar du 11 000 kronor mer än du behöver för din båtförsäkring?

2 minuters läsning

Vi jämförde en segelbåt och tre motorbåtar hos åtta försäkringsbolag Segelbåten Maxi 95 fick en premie på mellan 1 845 kronor (Svedea) och 3 399 kronor (Trygg Hansa) per år. Den dyraste motorbåten i jämförelsen, Nimbus 2...

Föregående artikel