Reporäntan oförändrad - 50 % vet inte vilken ränta de har

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
3 minuters läsning
Reporäntan oförändrad - 50 % vet inte vilken ränta de har

På grund av svagare konjunktur, låg inflation och hög arbetslöshet rapporterar Riksbanken idag att de har valt att behålla en fortsatt låg reporänta på 1,25 procent.

Beslutet var väntat efter riksbankschefen Stefan Ingves debattartikel i Svenska Dagbladet förra veckan som handlade om att Riksbanken inte bara kan ta hänsyn till inflationen utan också måste fokusera på skuldsättningen i landet. Riksbanken motiverar dagens beslut med att oron på finansmarknaderna har minskat något och att den svenska ekonomin har vuxit i god takt. Riksbanken ser dock samtidigt en inbromsning i den svenska ekonomin till följd av den svaga utvecklingen i omvärlden och sänker sin räntebana. Riksbanken ser en viss dämpning i flera tillväxtekonomier men skriver i ett pressmeddelande att världsekonomin som helhet ändå växer i en relativt god takt.

Hur många av oss håller koll på Riksbankens reporäntebeslut och vet vi vad vi har för ränta på våra bolån och spar- och lönekonton?

Enligt en Gallup-undersökning tidigare i år så tar lönen slut för 23 procent av svenskarna, innan månaden gör det. Och två tredjedelar av dessa gör ingenting åt det. Ett första steg i att förbättra sin ekonomi kan vara att skaffa sig en bra/bättre ränta på sina sparpengar och på sitt bolån

Vi har frågat svenska folket om de vet vilken ränta de har på sina bolån och spar- och lönekonton och om de håller koll på när och om Riksbanken förändrar reporäntan. Nedan följer svaren.

Vet du vad du har för ränta på ditt bolån?

52 procent av de tillfrågade i undersökningen säger sig veta vilken ränta de har på sina bolån och vetskapen ökar med åldern. Endast 15 procent av alla i åldern 15-22 år säger sig veta vilken bolåneränta de har vilket kanske är naturligt eftersom få har egna bolån i den här åldern. 57 procent av de tillfrågade männen svarade ja på frågan och 47 procent av kvinnorna. Av de tillfrågade är det boende i Sydsverige som säger sig ha bäst koll på sina bolåneräntor (59 %).

bolan diagram

Vet du vad du har för ränta på ditt lönekonto och/eller sparkonto?

59 procent av de tillfrågade säger sig veta vilken ränta de har på sitt spar- och lönekonto och även här ökar vetskapen med åldern. Något fler män säger att de vet vilken ränta de har (63 %) än kvinnor (55 %). Bäst koll på räntan på sitt spar- och lönekonto har man i Småland (63 %).


sparkonto diagram
 

Håller du koll på om och när Riksbanken höjer/sänker reporäntan?

Hälften av de tillfrågade svarar ja på frågan om de håller koll på när och hur Riksbanken förändrar reporäntan och även här är det tydligt att de äldre åldersgrupperna ha mer koll än de yngre. Männen säger sig ha mer koll än kvinnorna där 60 procent av männen svarar ja på frågan och 39 procent av kvinnorna. Av de tillfrågade är det flest ifrån Stockholm och Småland som säger sig följa Riksbankens beslut (54 procent) samtidigt som de i östra mellersta Norrland säger sig ha minst koll (34 procent).

 

Fakta om undersökningen

Undersökningen är gjord av SnabbaSvar.se på uppdrag av Compricer 11-17 oktober, 2012. Resultaten baseras på en onlinepanel med 1019 respondenter från ett nationellt representativt urval bland män och kvinnor i ålder 15-80 år.

 

Läs hela rapporten här: Bara drygt hälften av svenskarna vet vilken ränta de har på sitt bolån och spar- och lönekonto.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Del 2 Compricers Pensions - ABC – Tjänstepensionen

3 minuters läsning

Vilka får tjänstepension? Anne: De flesta som har varit anställda får en kollektivavtalad tjänstepension som fack och arbetsgivare har kommit överens om och som din eller dina arbetsgivare har betalat in för din räkning. Om du är kommun- eller l...

Föregående artikel