Riksbanken: Vi sänker INTE räntan

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Riksbanken: Vi sänker INTE räntan

Riksbanken meddelade tidigare idag att de låter reporäntan ligga kvar på -0,25 procent och köper statsobligationer för ytterligare 40-50 miljarder. Riksbanken sänker även räntebanan påtagligt.


”Den expansiva penningpolitiken har en positiv effekt på svensk ekonomi och inflationen har börjat stiga”

Det meddelar Riksbanken i ett pressmeddelande och skriver att de kommer att köpa statsobligationer för ytterligare 40-50 miljarder kronor för att säkerställa att denna positiva utveckling fortsätter. Totalt omfattar Riksbankens köp av statsobligationer nu 80-90 miljarder kronor. Reporäntan får ligga kvar på -0,25 procent och räntebanan sänks vilket betyder att den förväntas vara låg en lägre tid än vad prognosen sa tidigare. Först under andra halvåret 2016 väntas reporäntan långsamt höjas.

Riksbanken skriver att de fortsatt har hög beredskap att vid behov göra penningpolitiken ännu mer expansiv, även mellan de ordinarie penningpolitiska mötena.Få betalt för att låna?

Idag kan du binda räntan på ditt bolån på 10 år på drygt tre procent och en rörlig ränta erbjuds under två procent. Förhandlar du bra hamnar du under 1,50 procent. Samtidigt kan vi läsa om länder inom EU där kunder får minusränta på bolånet. Ja, ni läste rätt. Redan idag har t.ex. en del av Spaniens bolånekunder minusränta eftersom deras ränta är kopplad till Schweiziska internbankräntan som idag ligger på minus 0,8 procent. Resultatet blir att kunderna får betalt för att låna.

Vad händer då när pengar är så ”billiga” att man nästan tjänar på att spendera dem?

Vi har aldrig varit här förr. Aldrig sett resultatet av en negativ ränta. Det finns inga historieböcker att vända sig till när de ekonomiska sanningar vi känner till vänds upp och ner. Det är tydligt att även politikerna är vilsna när stoppade amorteringskrav, sänkningar av ränteavdrag och fastighetsskatt diskuteras för att få bukt med hushållens skuldsättning. Vi befinner oss mitt i ett ekonomiskt experiment som kommer att ha en given plats i framtida historieböcker.

Hur ska vi konsumenter tänka? Är det nu man ska låna ”billigt” och köpa bostad? Eller är det läge att ligga lågt och vänta på att en eventuell bostadsbubbla spricker?

Mitt svar är att du ska köpa en bostad när du är i behov av en bostad och när du har råd. Att försöka tajma bostadsmarknaden är precis lika svårt som att tajma börsens upp och nedgångar – dvs. näst intill omöjligt.
 

  • Köp inte en för dyr bostad. Se till att du har råd att behålla din bostad om räntorna stiger några procent. Då behöver du inte sälja om priserna går ner.
     
  • Amortera lite hela tiden, amorteringskrav eller inte. Du blir bättre rustad inför högre räntor i framtiden.
     
  • Förhandla om räntan på ditt bolån. Trohet mot banken lönar sig sällan.
Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

96 % av oss kommer att agera vid minusränta på sparkontot!

1 minuts läsning

Med en negativ reporänta kommer oro för minusränta på sparkontot. Bankerna säger att privatpersoner inte behöver oroa sig för att behöva betala minusränta på sparkontot men frågan är vad som händer om räntan sänks ytt...

Föregående artikel