Riksbanken överraskar och sänker reporäntan igen!
Klockan 9:30 i förmiddags meddelade Riksbanken att styrräntan sänks ytterligare med 0,1 procentenhet till -0,35 procent. Köpen av statsobligationer utökas också. Ska bankerna följa efter och sänka räntan på bostadslånen nu?
Vid räntebeslutet i april var de flesta ekonomer överens om att Riksbanken skulle sänka räntan. Det gjorde de inte. Igår var ekonomerna övertygade om att räntan skulle hållas oförändrad. Det gjorde den inte.
Inflation och konjunktur upp – men osäker omvärld och stark krona påverkar
Inflationen, mätt med konsumentprisindex, var 0,1 procent i maj. Även om Riksbankens mål ligger på två procent så anses den vara på rätt väg. Dock har kronan stärkts den senaste tiden och osäkerheten i världen ökat, med Greklandskrisen som ett stort orosmoment. Riksbanken skriver i sitt pressmeddelande:
”I denna osäkra miljö behöver penningpolitiken vara ännu mer expansiv för att säkerställa att inflationen fortsätter stiga mot målet på 2 procent. Riksbankens direktion har därför beslutat sänka reporäntan med 0,10 procentenheter till -0,35 procent och att utöka köpen av statsobligationer med ytterligare 45 miljarder kronor från september fram till årets slut.”
Kommer räntan på våra bostadslån att förändras nu? Och blir det minusränta på sparkontot?
Vi kommer troligtvis att se marginellt sänkta bostadsräntor nu även om bankerna poängterar att reporäntan inte påverkar bolåneräntorna direkt. Riksbanken skriver att räntebanan, dvs. prognosen för räntan framåt, avspeglar att det är möjligt att reporäntan sänks ytterligare, vilket borde påverka framförallt de bundna räntorna.
Det har länge diskuterats vad som kommer att hända med sparkontoräntorna när reporäntan ligger på minus. Bankerna har hittills sagt att deras kunder inte behöver oroa sig för minusränta och/eller avgift på sparkontot. Men frågan är hur länge det kommer att vara så och vilken bank som blir först ut?
Bankernas snitträntor under maj
Sänkning av bolåneräntor eller ej så är det rätt tillfälle nu att prata med sin bank och se om man kan förbättra sina villkor. Snitträntorna, dvs. bankernas genomsnittliga ränta på nya och omförhandlade lån, presenteras från och med 1 juni i år och är bra ”ammunition” att ha med sig inför bankmötet och ränteförhandlingen.
Nyheter för dig och din plånbok!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.