Riksbanken: Räntan kvar på minus 0,25 % med en planerad höjning vid årsskiftet

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Riksbanken: Räntan kvar på minus 0,25 % med en planerad höjning vid årsskiftet

Riksbankens besked i dag signalerar om en osäkerhet för framtiden. Räntan ligger kvar på -0,25 % och ska enligt planen höjas i december. Räntebanan, dvs Riksbankens plan för framtida ränta, förändras dock och är “mycket osäker”.

Riksbanken skriver: “Konjunktur- och inflationsutvecklingen i omvärlden och Sverige de kommande åren är mycket osäker och det är därför svårt att idag säga när det är lämpligt att höja reporäntan nästa gång”. Beskedet från Riksbanken idag indikerar att höjningen efter nästa (den i december) kommer att dröja längre än vad som var tänkt tidigare.

Den vanligaste frågan jag får av läsare just nu är: Ska man passa på att binda sitt bolån nu?

Fördelar och nackdelar med rörlig ränta

+ Förutom att den rörliga räntan historiskt sett har varit mer förmånlig än den bundna är fördelen med att ha rörlig ränta att det är lättare för dig att göra förändringar. Du kan till exempel bryta ditt bolån utan kostnad för att flytta det till en långivare med lägre ränta eller betala av det i förtid. 

- Nackdelen är att du inte har koll på hur stora dina räntekostnader kommer att vara varje månad och att kostnaderna kan komma att stiga.

Fördelar och nackdelar med bunden ränta

+ Fördelen med bunden ränta är att du vet exakt vad du ska betala varje månad under bindningstiden. Även om räntorna stiger får du behålla din fasta ränta. 

- En nackdel är att bundna lån ofta kostar mer än rörliga över tid. Just nu ser vi lite av ett undantag där det hos vissa långivare går att få en lägre ränta om man binder. En annan nackdel med bundet lån är att du inte kan bryta lånet i förtid utan att det medför en kostnad. Du får då betala en så kallad ränteskillnadsersättning, baserad på hur stort lån och vilken ränta du har, till långivaren som kompensation för uteblivna ränteinkomster. På konsumenternas.se kan du räkna ut hur stor ränteskillnadsersättningen blir. 

Exempel:

Du har ett bundet lån på 2 500 000 kronor med en ränta på 2,5 procent. Du band lånet på fem år för bara ett år sedan och vill nu lösa lånet, fyra år i förtid eftersom ni ska flytta. Din kostnad blir då 118 500 kronor, enligt konsumenternas.se.

Ska man kanske binda halva lånet då som många ekonomer hos bankerna råder oss om? 

Säg att du binder halva ditt lån på fem år och har halva lånet rörligt. På den rörliga delen har du en ränterabatt som gäller under ett år. Efter ett år vill du förhandla om rabatten, men eftersom du inte kan flytta lånet till en annan långivare (du har ju halva lånet bundet) är du gisslan hos en långivare som vet att du måste stanna kvar som kund vilken rörlig ränta de än erbjuder dig. Väljer du ändå att binda en del av ditt lån, försök få långivaren att låta dig behålla din ränterabatt på den rörliga delen under tiden du har det bundna lånet.

Hur du än väljer att göra ska du se till att du får en bra rabatt på ditt bolån. 

Hur stor rabatten blir beror på hur mycket du lånar och vilken belåningsgrad (hur mycket lån du har i förhållande till din bostads värde) du har. Jämför mellan bankerna och var inte rädd för att byta bank om du kan sänka din ränta. Det kan spara dig många tusenlappar om året. Vill du ha hjälp med att jämföra och hitta lägsta ränta och bästa villkor ansök hos oss här >>

Här kommenterar jag Riksbankens besked hos Aftonbladet TV i förmiddags.
Riksbankens besked (2:59 min)

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Missa inte ersättning från din villaförsäkring

2 minuters läsning

Villaförsäkringen kan ge dig ersättning för skador på din villa, din tomt och fasta installationer såsom garage och uthus   Villaförsäkringen omfattar skada från brand, översvämning, nedfallna träd samt skador på k&o...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)