Riksbanken sänker inte trots kraftig nedgång i ekonomin

Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Riksbanken sänker inte trots kraftig nedgång i ekonomin

Riksbanken meddelade att de lämnar styrräntan oförändrad och kommer att fortsätta sina miljardstödköp av värdepapper. Jag kommenterar beskedet och svarar på tittarnas frågor hos Aftonbladet TV.

I förmiddags klockan 9:30 meddelade alltså Riksbanken att reporäntan ligger kvar på 0 procent. ”Det bedöms inte vara motiverat att just nu försöka öka efterfrågan genom att sänka räntan när nedgången i ekonomin beror på införda restriktioner och människors oro för sjukdomsspridning”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande på sin hemsida.

Tidigare har Riksbanken sagt: “Vi kommer göra det som krävs och att alla Riksbankens verktyg kan användas”. Och under mars månad lanserade Riksbanken ett stödprogram på 1 400 miljarder kronor för att hålla likviditet i systemet. Det handlar bland annat om stödköp av statsobligationer, bostadsobligationer, kommun och företagsobligationer och företagscertifikat.

Dagens besked gav inte något besked om ytterligare köp men Riksbanken skriver: ”Den framtida ekonomiska utvecklingen är visserligen genuint osäker. Kombinationen av lämpliga åtgärder utvärderas kontinuerligt och kommer att anpassas till den ekonomiska utvecklingen.”

Frågorna från tittarna idag handlade tills största del om bolån och bolåneräntor och om hur man ska spara i oroliga tider. Jag tipsade även om att man nu bör se över sina utgifter, gå med i a-kassan, förhandla ner sin boränta och möjligheten och behovet av att ansöka om amorteringsfritt lån.

För alla tips från mig, se programmet från Aftonbladet TV här:
Skriven av: Christina Sahlberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.sahlberg@compricer.se​

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

5 sätt att tjäna pengar på när börsen går ner

2 minuters läsning

Du som är en långsiktig sparare köper kanske under dessa nedgångar på börsen men hur kan man göra om man tror på en kommande börsnedgång och samtidigt vill tjäna kortsiktiga pengar på den? Här listar vi fem sätt som du...

Föregående artikel