Riksbankens backar - sänks din bolåneränta nu?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Riksbankens backar - sänks din bolåneränta nu?

Reporäntan ligger kvar på -0,25 procent men i Riksbankens räntebesked idag får vi en tydlig signal om en vändning i Riksbankens plan: Reporäntan kommer höjas i en långsammare takt än tidigare kommunicerat och Riksbanken lanserar nya obligationsköp.

 

Riksbanken skriver:

“Aktiviteten i svensk ekonomi är hög och inflationen är nära målet på 2 procent. Den starka konjunkturen i Sverige talar för en inflation vid målet även framöver men den senaste tidens utfall tyder på att inflationstrycket är lite svagare än väntat. Direktionen har beslutat att lämna reporäntan oförändrad på −0,25 procent och bedömer att räntan kommer att ligga kvar på denna nivå en något längre tid än vad som bedömdes i februari. Räntan väntas höjas igen mot slutet av året eller i början av nästa år och höjningarna därefter väntas ske i en något långsammare takt. Direktionen har även beslutat att Riksbanken från juli 2019 till december 2020 ska köpa statsobligationer till ett nominellt belopp om 45 miljarder kronor.”

Kommer bankerna att sänka din bolåneränta nu?

Det återstår att se. Bankerna borde, allt annat lika, justera ned räntan något på alla bindningstider nu när Riksbanken signalerar en långsammare höjning av reporäntan. Men vi vet av erfarenhet att bankerna är snabbare att höja när Riksbanken höjer/signalerar höjning än att sänka när Riksbanken sänker/signalerar sänkning.

Vad som än händer så är det faktiskt du själv som kan påverka din bolåneränta mest.​ Om du inte jämför mellan olika banker och är redo att byta bank för att få en lägre ränta, så betalar du med all sannolikhet för mycket. 

Exempel: Om du betalar 2 procent för ditt bolån idag betalar du 20 000 kronor per år i ränta för varje miljon du lånar. Byter du till en bank som erbjuder dig att låna till en ränta på 1,5 procent så betalar du 15 000 kronor per år. För varje miljon du lånar kan du alltså spara 5 000 kronor per år genom att byta bank.

Om du får ner räntan från 2 procent till 1,7 procent sparar du 3 000 kronor för varje miljon du lånar per år. Alla siffror är före ränteavdrag.

Checklista för att få ner din bolåneränta:
 

 1. Gör en enkel sammanställning av din ekonomi. Hur mycket intäkter har ditt hushåll, vilka andra lån har du/ni, vad är er bostad värd (eller bostaden ni vill köpa) och hur mycket vill ni låna.
   
 2. Se över snitträntorna. Du hittar dem här eller under artikeln ↓
   
 3. Kontakta din nuvarande bank och be om en bra ränterabatt. 
   
 4. Ring minst två banker till och be dem uppskatta vilken ränta du kan få utifrån dina förutsättningar.
   
 5. Får du ett bättre erbjudande hos en annan bank, fråga din nuvarande bank om de kan matcha ditt nya erbjudande. Om inte - BYT BANK!
Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Blir vi blåsta av banken?

3 minuters läsning

  Exempel 1: När storbankerna var pressade av SBAB:s aggressiva prissättning åren 2004-2005 skapade de en ny rörlig ränta för att kunna locka till sig nya kunder. Befintliga kunder fick den “gamla” räntan och nya kunder fick den nya läg...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)