Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Är det bäst att ha rörlig eller bunden ränta just nu? Finns det risk för att räntan kommer höjas snabbt? Jag kommer kanske byta boende inom 2-5 år. Mvh Martin

Hej Martin,
 
Historiskt har det ekonomiskt bästa valet varit att ha rörlig ränta. Men som du vet så kan man inte säga hur det kommer att bli i framtiden. Bara gissa. De flesta, inklusive jag själv, gissar just nu på att vi kommer att ha låga räntor en lång tid framöver och att snabba höjningar är osannolikt.
 
Om du oroar dig för högre räntor eller ligger på marginalen i din ekonomi kan det ändå vara bra att välja bunden ränta och därmed veta exakt vad du ska betala varje månad. Se det som en försäkringspremie. Du betalar kanske lite extra varje månad för att vara garanterad att inte plötsligt få en högre räntekostnad. Just nu erbjuder även en del banker en mycket förmånlig bunden ränta (ibland lägre än den rörliga) så är du säker på att du kommer att bo kvar kan det just nu även ekonomiskt vara bra att binda ditt bolån på ett eller ett par år. Glöm inte att det går att pruta även på bundna lån!
 
Fördelar och nackdelar med rörlig ränta
+ Du kan lätt göra förändringar, t.ex. byta bank.
+ Du får ofta en lägre ränta (lägre kostnad) än på ett bundet lån.
- Du har inte exakt koll på hur stora dina räntekostnader kommer att vara varje månad och kostnaderna för dina lån kan komma att stiga.
 
Fördelar och nackdelar med bunden ränta
+ Du vet exakt vad du ska betala varje månad under bindningstiden.
+ Du slipper plötsliga höjningar.
- Kostar ofta något mer än rörliga. 
- Du kan inte bryta lånet i förtid (t.ex. byta bank) utan en kostnad - en så kallad ränteskillnadsersättning - som kompensation till banken för uteblivna ränteinkomster.

Frågan och svaret kommer ifrån Aftonbladets sektion Fråga ekonomen där jag svarar på en fråga i veckan om sparande och privatekonomi.

 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Du har rätt till timvis mätning som elkund!

1 minuts läsning

Inom 90 dagar ska mätaren bytas ut Sedan en tid tillbaka bedriver Ei en större tillsynsinsats inom detta område. Enligt Ei:s föreläggande ska Falu Elnät omedelbart genomföra byte av mätmetod från månadsvis till timvis mätning för s...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)