”Rörlig ränta att föredra – eller riktigt lång bindningstid”

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån /
1 minuts läsning
”Rörlig ränta att föredra – eller riktigt lång bindningstid”

Det skriver SBAB i boräntenytt 28 april. Sannolikhet för en räntesänkning i juli är stor vilket gör att rörliga räntor är fördelaktigt ett bra tag framöver.


Ekonomiska utvecklingen osäker

Tillväxten fortsätter att se ljus ut, framförallt i USA och övriga västvärlden. I Kina och i andra tillväxtländer finns fortfarande en viss osäkerhet. Krisen i Ukraina skapar osäkerhet för den ekonomiska utvecklingen. Och i Sverige är inflationstakten för närvarande negativ.

Riksbanken sänker räntan i juli enligt marknaden

Vid senaste räntemötet i april lät Riksbanken reporäntan ligga kvar på 0,75 procent och räntebanan justerades ned. Två ledamöter (av sex) ville sänka räntan och två var mycket nära att rösta för en sänkning. Dagarna efter reporäntebeslutet visade sig inflationsutfallet ligga 0,3 procentenheter under Riksbankens prognos. Enligt Chefekonom Tor Borg på SBAB är det nu en sannolikhet på 75-80 procent att Riksbanken sänker Reporäntan i juli.

”Ingen fördel för bundna boräntor”

Enligt SBABs prognoser och kalkyler så kommer tremånadersräntan att ligga på 5,5 procent i slutet av 2018. Det kommer att väga jämt mellan vad den genomsnittliga tremånadersräntan väntas bli och vad de bundna räntorna är i dagsläget. ”Givet våra prognoser så är det knappast någon mening att överväga de korta bindningstiderna på mellan 1 och 3 år” skriver Tor Borg. Vill man ändå binda sina lån är de längre bindningstiderna mer värda enligt SBABs kalkyler.

Bäst ränta just nu (30 april 2014, en miljon i lånebelopp)

Rörlig ränta (3 mån):

 1. ICA banken: 2,61
 2. MITTBOLÅN: 2,61 %
 3. BÄTTRE BOLÅN: 2,61 %
 4. SBAB 2,61 %
 5. Ikano Bank 2,61 %

 

Bunden ränta 1 år:

 1. ICA banken: 2,59
 2. MITTBOLÅN: 2,59 %
 3. BÄTTRE BOLÅN: 2,59 %
 4. SBAB 2,59 %
 5. Ikano Bank 2,59 %

 

Bunden ränta 3 år

 1. Länsförsäkringar: 2,83 %
 2. BÄTTRE BOLÅN: 2,91 %
 3. ICA Banken: 2,92 %
 4. MITT BOLÅN: 2,92 %
 5. SBAB: 2,92 %

 

Bunden ränta 5 år

 1. Länsförsäkringar: 3,46 %
 2. ICA Banken: 3,48 %
 3. MITT BOLÅN: 3,48 %
 4. BÄTTRE BOLÅN: 3,48 %
 5. SBAB: 3,48 %

 

Boräntenytt Nummer 4 – 28 april

Jämför bolån här >>

Jämför mellan fast och rörlig ränta här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Plånboksfrågor i valrörelsen – vad vill du veta?

1 minuts läsning

Vad vill du ställa för frågor? Vilka frågor bör vi ställa till de åtta partierna i riksdagen: Socialdemokraterna, Moderata samlingspartiet, Miljöpartiet de gröna, Folkpartiet liberalerna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet ...

Föregående artikel