Så blir din privatekonomi om Centerpartiet får bestämma

Vi har frågat våra riksdagspartier om vilka planer de har för våra plånböcker efter valet. Här presenterar vi Centerpartiets svar.
1. Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Höja pensionen?
Vi jobbar kontinuerligt och systematiskt inom ramen för Pensionsgruppen för att höja nivåerna på pensionsutbetalningarna. Den enskilt viktigaste faktorn för högre pensioner är att fler människor jobbar längre.
2. Hur ser ni på flytträtten för pension?
Vi anser att den som vill flytta sin pension ska kunna göra det utan att mötas av onödiga byråkratiska hinder. Det är viktigt att flyttprocessen har pensionsspararens behov i fokus och ger goda möjligheter att jämföra mellan olika alternativ.
3. Hur ser ni på familjepolitiken? Planer för tex barnbidraget och föräldraförsäkringen.
Vi vill se en översyn av familjepolitiken i syfte att utarbeta en modern, liberal politik för barnens bästa och för jämställda och jämlika villkor för alla föräldrar. Flerbarnstilläggets och bostadsbidragets konstruktion bör ses över för att förstärka skyddet för ekonomiskt utsatta familjer. Vi vill även föra en bred samhällsdiskussion om hur vi kan riva de strukturer som gör det svårare för män att utnyttja sin föräldraledighet och kvinnor att kombinera föräldraskap med ett gott arbetsliv.
4. Skatt på arbete, vill ni förändra den?
Vi vill sänka skatten på arbete, framförallt för dem med låga och medelhöga inkomster. Vi vill också öka skillnaderna mellan bidrag och ett första jobb med hjälp av exempelvis höjt grundavdrag.
5. Hur vill ni stimulera bostadspolitiken? Vill ni förändra reavinstskatten? Göra det lättare för unga att komma in på marknaden?
Vi vill förenkla regler så att det blir lättare att bygga bostäder i hela landet, se över skatterna och amorteringskraven så att unga och människor med normala inkomster inte stängs ute från bostadsmarknaden samt införa fri hyressättning i nybyggda hyresbostäder. Vi vill också införa ett bosparande för unga.
6. Hur vill ni påverka/styra elnätsbolagen när de sätter sina avgifter?
Med tanke på de utmaningar som vårt elsystem står inför anser vi att reglerna behöver uppdateras för att möjliggöra kostnadseffektiva investeringar i elnätssystemet. Till exempel vill vi att smarta tjänster lönar sig mer. Flexibilitet, smart mätning och ny teknik ökar elnätens kapacitet utan att investeringar görs i nät, där ledtiderna för att bygga ut kan vara långa. Detta bör innebära minskade kostnader för kunden. Vi vill också se över kalkylräntan inom ramen för en stor översyn av elnätsregleringen.
7. Har ni några planer på att stimulera sparande? Sänka skatten på sparande? Nytt avdrag?
Ja. Vi ska se till att uppmuntra de tre miljoner människor som försöker spara till pensionen, sina barns student eller insatsen till en bostad. Att skatten ska vara låg på jobb, företagande och sparande har alltid varit prioriterat för vår del.
8. Vill ni förändra skatten på Investeringssparkontot?
Ja. Vi vill att de första 150 000 kronorna på ett investeringssparkonto görs skattefria, samt att skatten sänks generellt på ISK genom att ta bort räntegolvet.
9. Har ni några planer för försörjningsstödet?
En av de viktigaste uppgifterna är att hjälpa dem som får ekonomiskt bistånd att komma i arbete eller utbildning. För att det ska löna sig bättre att pröva att arbeta, vill vi att man ska få behålla mer av försörjningsstödet än idag under en begränsad tid då man prövar att arbeta. Vi vill också lagstifta om jämlik utbetalning av försörjningsstöd i familjer, där försörjningsstödet betalas ut 50/50 mellan båda personerna.
Elva snabba frågor
- Skatten på pension? Sänka.
- Skatten på arbete? Sänka.
- Skatten på drivmedel? Sänka på förnybart, höja på fossilt.
- Återinföra fastighetsskatten? Nej.
- Återinföra arvs- och förmögenhetsskatten? Nej.
- Restaurangmomsen? Behålla.
- Arbetsgivaravgifter för unga? Sänka.
- Privatekonomi som ämne i grundskolan? Nej.
- Ränteavdraget? Sänka.
- Studiebidraget? Behålla.
- Föräldradagar bundna till en förälder? Behålla.
Vi kommer att presentera alla riksdagspartiers svar här i nyhetsbrevet enligt följande plan:
- 22 juni: Moderaterna
- 30 juni: Socialdemokraterna
- 7 juli: Centerpartiet
- 13 juli: Miljöpartiet
- 20 juli: Sverigedemokraterna
- 27 juli: Liberalerna
- 3 augusti: Kristdemokraterna
- 10 augusti: Vänsterpartiet
Ps. Glöm inte att rösta! Vid förra valet (2018) var valdeltagandet 87,18 procent, det högsta valdeltagandet sedan riksdagsvalet 1985. Ds

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!