
Vi har frågat våra riksdagspartier om vilka planer de har för våra plånböcker efter valet. Här kommer Liberalerna svar.
1. Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Höja pensionen?
Ja, vi vill höja pensionen och sänka skatten på pension. De som har byggt vårt land ska få bättre ekonomi. Vi vill stärka alla pensionärers ekonomi med en kombination av åtgärder. Därför har vi under våren föreslagit just det tillsammans med resten av oppositionen. Det är viktigt för oss att det fortsatt lönar sig att arbeta. Bara med en stark arbetslinje kan vi fortsätta att säkerställa en växande ekonomi med trygghet åt fler.
2. Hur ser ni på flytträtten för pension?
Liberaler är för en ökad flytträtt och har varit pådrivande för att flytträtten förenklas till en lägre kostnad. Finansmarknaden blir bättre med mer konkurrens mellan aktörer. Det ökande intresset för sparande på senare år ska uppmuntras och tas tillvara.
3. Hur ser ni på familjepolitiken? Planer för tex barnbidraget och föräldraförsäkringen.
Liberalerna vill införa en modell där familjen kan välja mellan kortare föräldraförsäkring med fullt inkomstskydd eller längre försäkring med lägre ersättning. Den modellen skulle leda till att fler kvinnor går tillbaka tidigare till jobbet och att fler delar mer lika på föräldraförsäkringen, vilket ökar jämställdheten. Vi var det parti som 1994 införde den första öronmärkta månaden i föräldraförsäkringen, den så kallade pappamånaden, men även den andra och den tredje öronmärkta månaden. Med vårt förslag tror vi inte att någon ytterligare öronmärkning behövs. Eftersom föräldraförsäkringen ska vara lika vill vi att vårdnadshavare ska kunna överlåta sina icke öronmärkta dagar till sin partner även om man inte är gifta. Vi vill stimulera ett jämställt uttag genom att höja VAB-ersättningen till föräldrapenningsnivå. Liberalerna säger nej till S förslag om familjevecka. Vi vill också se över flerbarnstillägget som vi anser vare en kvinnofälla. Ersättningsnivåernas storlek och utformning bör ses över och reformeras.
4. Skatt på arbete, vill ni förändra den?
Det ska löna sig att arbeta. Därför vill vi sänka skatten på jobb. Den statliga inkomstskatten ska sänkas samtidigt som nya jobbskatteavdrag införs. Det är särskilt viktigt att skatten sänks för dem med låga inkomster. På så sätt uppmuntras fler att ta ett första jobb och färre gå på bidrag.
5. Hur vill ni stimulera bostadspolitiken? Vill ni förändra reavinstskatten? Göra det lättare för unga att komma in på marknaden?
Dagens bostadsmarknad är mer eller mindre helt stängd för en ung person som vill bo i en storstadsregion. Vi vill se ett större byggande genom en minskning av byråkratiskt byggkrångel. Därtill vill vi uppmuntra och möjliggöra för fler förstagångsköpare. Liberalerna föreslår ett skattegynnat bostadssparande och ett statligt startlån.
6. Hur vill ni påverka/styra elnätsbolagen när de sätter sina avgifter?
Politiker är inte lämpade att detaljstyra avgifsnivåer. Däremot är kostnaden för el allt för hög. Vi vill se ny kärnkraft. Det är p.g.a. socialdemokraternas kärnkraftsnedläggningar som elnätsavgifterna stigit kraftigt. Därtill måste elskatten sänkas, i ett första steg vill vi halvera den.
7. Har ni några planer på att stimulera sparande? Sänka skatten på sparande? Nytt avdrag?
Självklart. Vi är Sveriges mest sparvänliga parti. Vi vill sänka skatten på sparande mer än något annat parti i riksdagen. Bland annat vill vi att de första 300 000 kronorna på ett investeringssparkonto ska vara skattefria. Det skulle
vara en kraftfull uppmuntran för fler att spara. Det är positivt att fler intresserar sig för sparande. Det ger nu inte minst fler kvinnor möjlighet till en ekonomisk buffert. Det välkomnar vi som liberala feminister.
8. Vill ni förändra skatten på Investeringssparkontot?
Ja, definitivt. Liberalerna är Sveriges mest sparvänliga parti. Vi vill sänka skatten på investeringssparkonto och gör de första sparade 300 000 kronorna skattefria. Vi säger nej till Socialdemokraternas förslag till höjda sparskatter.
9. Har ni några planer för försörjningsstödet?
Vi vill öka kraven på motprestation för försörjningsstöd. Att ställa krav är att bry sig. Passivt bidragsberoende är förödande. Liberalerna vill inför ett egenförsörjningsmål. Målet bör närmast vara att åtta av tio vuxna i Sverige ska försörja sig själva. Vi vill också införa ett bidragstak, liknande det i Danmark. Vi vill också individualisera fler socialförsäkringar i högre grad så att fler kvinnor utanför arbetsmarknaden uppmuntras till arbete.
Elva snabba frågor
- Skatten på pension? Sänka.
- Skatten på arbete? Sänka.
- Skatten på drivmedel? Behålla.
- Återinföra fastighetsskatten? Nej.
- Återinföra arvs- och förmögenhetsskatten? Nej.
- Restaurangmomsen? Behålla.
- Arbetsgivaravgifter för unga? Sänka.
- Privatekonomi som ämne i grundskolan? Nej.
- Ränteavdraget? Behålla.
- Studiebidraget? Behålla.
- Föräldradagar bundna till en förälder? Behålla.
Vi kommer att presentera alla riksdagspartiers svar här i nyhetsbrevet enligt följande plan:
- 22 juni: Moderaterna
- 30 juni: Socialdemokraterna
- 7 juli: Centerpartiet
- 13 juli: Miljöpartiet
- 21 juli: Sverigedemokraterna
- 27 juli: Liberalerna
- 3 augusti: Kristdemokraterna
- 10 augusti: Vänsterpartiet
Ps. Glöm inte att rösta! Vid förra valet (2018) var valdeltagandet 87,18 procent, det högsta valdeltagandet sedan riksdagsvalet 1985. Ds

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!