Så blir din privatekonomi om Miljöpartiet får bestämma

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
5 minuters läsning
Så blir din privatekonomi om Miljöpartiet får bestämma

Vi har frågat våra riksdagspartier om vilka planer de har för våra plånböcker efter valet. Här presenterar vi Miljöpartiets svar.

1. Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Höja pensionen?

Vi vill att pensionerna ska höjas, bli mer jämställda och mer hållbara. Garantipensionen ska höjas, vilket i sig är en viktig jämställdhetsreform då många av de fattigaste pensionärerna är kvinnor. Vi vill inte sänka skatten på pensionerna. För att göra pensionerna mer jämställda vill vi utöka möjligheten att föra över pensionsrätter, men det grundläggande problemet som behöver åtgärdas är den ojämställda arbetsmarknaden och det ojämna uttaget av föräldraförsäkring. Svenska pensionspengar ska inte gå till att finansiera fossilindustrin, annan planetförstöring eller exploatering av människor. Därför vill vi likställa kravet på hållbarhet med det på avkastning.

2. Hur ser ni på flytträtten för pension?

Vi vill se att flytträtten utökas. Att pensionärer kan fatta aktiva beslut om sin pension och byta förvaltare gynnar både konkurrens och hållbarhet.

3. Hur ser ni på familjepolitiken? Planer för tex barnbidraget och föräldraförsäkringen.

Vi vill införa en tredelad föräldraförsäkring där en tredjedel av dagarna öronmärks för respektive vårdnadshavare och resten kan fördelas fritt, Det ser vi som ett sätt att bryta med gamla mönster och stötta män i att ta ett mer aktivt föräldraskap. När mäns uttag av föräldraledigheten ökar stärks dessutom kvinnors position på arbetsmarknaden. Den del av föräldraförsäkringen som i en tredelad modell kan fördelas fritt ska även vara möjlig att överlåta till en tredje part som är del av barnets familj.

Vad gäller barnbidraget så anser vi att det behöver öka i takt med inkomstutvecklingen i samhället för att de inte ska urholkas. Det gäller även andra ersättningar från trygghetssystemen, såsom underhållsstödet och bostadsbidraget. Dessa bidrag är extra viktiga för hushåll med låga inkomster och för att bekämpa barnfattigdom och inkomstklyftor.

4. Skatt på arbete, vill ni förändra den?

Vi vill utvidga skattereduktionen i landsbygd som vi införde när vi satt i regering. Över lag vill vi ha högre skatter på kapital, utsläpp och miljöförstöring och lägre skatter på arbete och småföretagande.

5. Hur vill ni stimulera bostadspolitiken? Vill ni förändra reavinstskatten? Göra det lättare för unga att komma in på marknaden?

Reavinstskatten har vissa negativa effekter på bostadsmarknaden och behöver ses över, men helst som en del av en större reform. Miljöpartiet vill att det byggs bostäder som kan efterfrågas av fler, inte minst av unga, studenter, äldre och stora familjer. Den som har för låga inkomster för att efterfråga bostad på marknadens villkor ska få möjlighet till det genom bostadsbidragssystemet.  Vi vill göra det lättare för människor att flytta när den nuvarande bostaden har blivit för stor eller för liten och skapa en tryggare andrahandsmarknad. Byggtakten har under de senaste två mandatperioderna legat på historiskt höga nivåer – men det räcker inte. Det behövs en ännu mer aktiv politik för att det ska byggas mer av både hyrda och ägda bostäder. Vi vill bygga mer bostäder till fler genom statliga stöd med särskilt fokus på bra hyresrätter med rimliga hyror. Vi vill införa ett startlån för unga, stimulera byggemenskaper och kollektiva boendelösningar, förenkla så att fler kontor kan omvandlas till bostäder och ge statliga lånegarantier till byggande i delar av landet där bostadsmarknaden är svagare. Vi vill även utveckla och utöka investeringsstödet.

6. Hur vill ni påverka/styra elnätsbolagen när de sätter sina avgifter?

Styrning av elnätsbolagen behöver ha två övergripande syften, dels att minska orimliga vinster för elnätsbolagen och dels att mer av intäkterna ska gå till investeringar i näten. Båda dessa gynnar i slutändan elnätskunderna och stärker elsystemet.

7. Har ni några planer på att stimulera sparande? Sänka skatten på sparande? Nytt avdrag?
 
Vi tycker det ska vara låg skatt på att spara upp till en viss gräns, men att stora tillgångar av kapital ska beskattas högre än idag.

8. Vill ni förändra skatten på Investeringssparkontot?

Det är inte rimligt att det är samma skatt för den som har ett investeringssparkonto  med 27 000 på och den som har 27 miljoner. De som har mycket stora kapitaltillgångar borde betala mer i skatt. Vi tycker att ISK är en bra sparform där nuvarande skattenivå är bra upp till en ganska hög nivån. 

9. Har ni några planer för försörjningsstödet?

Vi vill höja riksnormen för försörjningsstödet. Miljöpartiet anser bl a att riksnormen för försörjningsstöd behöver förändras för att bättre anpassas till dagens behov. Tillgången till dator, mjukvara och bredbandskostnader behöver ingå i normen för att inte minst barn ska riskera att utestängas från en viktig arena.

Vi vill också möjliggöra för den som har försörjningsstöd och får möjlighet att förvärvsarbeta att kunna göra det i större utsträckning än vad som är möjligt i dag utan att försörjningsstödet sänks.
 
Elva snabba frågor

  • Skatten på pension? Behålla.
  • Skatten på arbete? Sänka.
  • Skatten på drivmedel? Behålla.
  • Återinföra fastighetsskatten? Ja.
  • Återinföra arvs- och förmögenhetsskatten? Ja.
  • Restaurangmomsen? Sänka.
  • Arbetsgivaravgifter för unga? Sänka.
  • Privatekonomi som ämne i grundskolan? Nej.
  • Ränteavdraget? Sänka. 
  • Studiebidraget? Höja. 
  • Föräldradagar bundna till en förälder? Fler.

 
Vi kommer att presentera alla riksdagspartiers svar här i nyhetsbrevet enligt följande plan:

  • 22 juni: Moderaterna
  • 30 juni: Socialdemokraterna
  • 7 juli: Centerpartiet
  • 13 juli: Miljöpartiet
  • 20 juli: Sverigedemokraterna
  • 27 juli: Liberalerna
  • 3 augusti: Kristdemokraterna
  • 10 augusti: Vänsterpartiet

 
Ps. Glöm inte att rösta! Vid förra valet (2018) var valdeltagandet 87,18 procent, det högsta valdeltagandet sedan riksdagsvalet 1985. Ds

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vad kostar en kWh? – Få koll på din elräkning

3 minuters läsning

Få koll på elbolagets faktura Tillhör du en av dem som betalar elräkningen varje månad utan att egentligen reflektera över vad du betalar för? Här går vi igenom de olika delarna som ingår i elbolagets faktura och vad du egentligen b...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)