Så blir din privatekonomi om Moderaterna får bestämma

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
5 minuters läsning
Så blir din privatekonomi om Moderaterna får bestämma

Vi har frågat våra riksdagspartier om vilka planer de har för våra plånböcker efter valet. Först ut är Moderaternas svar.

1. Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Höja pensionen?
 
Moderaterna har tillsammans med SD, KD och L lagt fram förslag som sammantaget innebär den största förstärkningen av pensionerna sedan pensionssystemet infördes. Förslagen innebär 1 000 kronor mer i månaden för en ensamstående garantipensionär och 400 kronor i månaden för en genomsnittlig pensionär. Det består av tre delar:

 • Höjd ersättning till de sämst ställda pensionärerna – redan i höst kan de få 1 000 kronor mer i plånboken.
 • Sänkt skatt på pension med ytterligare 6 miljarder
 • Införandet av en ”gas” i pensionssystemet som ger högre pensioner när Sveriges ekonomi är god.
   

2. Hur ser ni på flytträtten för pension?

Moderaterna anser att man bör se över hur man kan underlätta flytt av tjänstepension.

3. Hur ser ni på familjepolitiken? Planer för tex barnbidraget och föräldraförsäkringen.
 
Sverige har ett av världens mest generösa system för föräldraförsäkring och barnbidrag. Så ska det fortsätta vara. Det är viktigt att föräldraförsäkringen anpassas till dagens arbetsmarknad och ger föräldrar mer flexibilitet att själva kunna planera sitt livspussel. Därför vill Moderaterna bland annat tillsätta en utredning som ser till att föräldraförsäkringen är bättre anpassad till egenföretagares situation.

Det är även viktigt att föräldraförsäkring och andra bidrag inte höjer trösklarna för nyanlända att ta sig in på arbetsmarknaden. Moderaterna menar att den som kommer till Sverige bör få full tillgång till svenska bidrag och ersättningar genom eget arbete eller genom permanent och laglig bosättning i Sverige. Kvalificering ska krävas för bland annat full föräldrapenning och flerbarnstillägg.

4. Skatt på arbete, vill ni förändra den?
 
Moderaterna vill återupprätta arbetslinjen i Sverige och minska det stora utanförskap som har uppstått. Det ska alltid löna sig bättre att arbeta än att gå på bidrag. Moderaterna vill därför sänka skatten för de som arbetar med fokus på låga och medelstora inkomster.

5. Hur vill ni stimulera bostadspolitiken? Vill ni förändra reavinstskatten? Göra det lättare för unga att komma in på marknaden?
 
Moderaterna vill möjliggöra byggandet av fler bostäder genom att bland annat verka för enklare byggregler, säkra tillgång till mer byggbar mark och genom att korta detaljplansprocessen. Vi vill även göra det enklare för unga att komma in på bostadmarkanden genom att höja bolånetaket.

Moderaterna vill verka för en bättre fungerande hyresmarknad genom att möjliggöra mer rättvisa hyror. Att hyresgästernas och de potentiella hyresgästernas faktiska värdering av boendet ges större vikt. Vidare prioriterar Moderaterna åtgärder för byggande av fler studentbostäder och att underlätta ökad andrahandsuthyrning.

6. Hur vill ni påverka/styra elnätsbolagen när de sätter sina avgifter?

Sveriges elnät är i stort behov av utbyggnad och förstärkning. Därför är det viktigt att korta tillståndsprocesserna för mer kostnadseffektiv och snabb utbyggnad av elnätet. Moderaterna vill förändra marknadens utformning för att uppmuntra kvalitet och effekt. Vi vill även tillsätta en effektutredning för stabilare elsystem och för att säkerställa en tillräcklig utbyggnad av elnätet. Parallellt behövs en stor satsning på utbyggnad av kärnkraften för att säkra en stabil energiförsörjning och pressa tillbaka de rekordhöga elpriserna.

7. Har ni några planer på att stimulera sparande? Sänka skatten på sparande? Nytt avdrag?
 
Sparande ger människor större frihet att bestämma över sina liv, att spara till pensionen, att bygga upp en buffert och att skaffa sig en bostad ska uppmuntras. Moderaterna vill sänka skatten på ISK och på kapitalförsäkringar. Vidare vill Moderaterna även se generösare regler för personaloptioner.

8. Vill ni förändra skatten på Investeringssparkontot?

För att uppmuntra till sparande vill Moderaterna sänka skatten för investeringssparkonton (ISK). För att sänkningen ska få full effekt föreslår vi också att golvet för skatten på investeringssparkonto tas bort.

9. Har ni några planer för försörjningsstödet?

Moderaterna vill återupprätta arbetslinjen i Sverige och säkerställa att det alltid lönar sig att arbeta. Därför vill vi genomföra en omfattande bidragsreform och införa ett bidragstak. Den som tar emot försörjningsstöd ska delta i aktiviteter på heltid i syfte att personen ska kunna komma tillbaka till arbetsmarknaden. Moderaterna vill även införa ett krav innebär att den som har försörjningsstöd är skyldig att söka och ta emot arbeten i hela landet.

 
Elva snabba frågor
 

 • Skatten på pension? Sänka.
 • Skatten på arbete? Sänka.
 • Skatten på drivmedel? Sänka.
 • Återinföra fastighetsskatten? Nej.
 • Återinföra arvs- och förmögenhetsskatten? Nej.
 • Restaurangmomsen? Behålla.
 • Arbetsgivaravgifter för unga? Behålla.
 • Privatekonomi som ämne i grundskolan? Nej.
 • Ränteavdraget? Behålla. 
 • Studiebidraget? Behålla. 
 • Föräldradagar bundna till en förälder? Behålla.

 
Vi kommer att presentera alla riksdagspartiers svar här i nyhetsbrevet enligt följande plan:
 

 • 22 juni: Moderaterna
 • 30 juni: Socialdemokraterna
 • 7 juli: Centerpartiet
 • 13 juli: Miljöpartiet
 • 20 juli: Sverigedemokraterna
 • 27 juli: Liberalerna
 • 3 augusti: Kristdemokraterna
 • 10 augusti: Vänsterpartiet

 
Ps. Glöm inte att rösta! Vid förra valet (2018) var valdeltagandet 87,18 procent, det högsta valdeltagandet sedan riksdagsvalet 1985. Ds

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så undviker du semesterfällorna som kan kosta dig dyrt

13 minuters läsning

Man kan misstänka att antalet ärenden under 2020 var så markant högre pga alla semestrar som blev avbokade när pandemin slog till. Medan antalet semesterbokningar under 2021 på samma sätt var markant färre och därmed ledde till färre bekymmer. M...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)