Så blir din privatekonomi om Socialdemokraterna får bestämma

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
5 minuters läsning
Så blir din privatekonomi om Socialdemokraterna får bestämma

Vi har frågat våra riksdagspartier om vilka planer de har för våra plånböcker efter valet. Här presenterar vi Socialdemokraternas svar.

1. Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Höja pensionen?
 

Vi vill ha ett hållbart pensionssystem så att både nuvarande och kommande generationer får tillräckliga pensioner. Därför vill vi: 
 
  • Att alla ska få minst 70 procent av slutlönen i pension
     
  • Höja inbetalningarna till pensionssystemet
     
  • Införa ett skattefritt garantitillägg där en halv miljon pensionärer får 1 000 kronor mer i plånboken varje månad. Totalt är det drygt en miljon pensionärer som får förstärkt ekonomi med i genomsnitt 750 kronor per månad
     
  • Ytterligare förändra premiepensionssystemet så att det blir tryggare

S-MP-regeringen har successivt tagit bort den tidigare moderatledda regeringens skatteklyfta mellan ålderspensionärer och löntagare. För de med sjuk- och aktivitetsersättning avsåg vi att ta bort klyftan genom budgetpropositionen för 2022 men M-KD-SD:s budgetförändring gjorde att en viss sådan klyfta blev kvar vilken vi vill ta bort i budgetpropositionen för 2023.

2. Hur ser ni på flytträtten för pension?

Så som gäller nu, att man kan flytta den delen av tjänstepensionen som man själv har rätt att förvalta om det är inskrivet i kollektivavtal eller om försäkringsbolaget har infört flytträtt, tycker vi är bra. Det är extra viktigt med flytträtt för pensionsförsäkringar där försäkringstagaren själv bär placeringsrisken, därför har vi nyligen föreslagit och röstat för en utvidgning av flytträtten för den typen av försäkringar.

3. Hur ser ni på familjepolitiken? Planer för tex barnbidraget och föräldraförsäkringen.

Vi anser att föräldraförsäkringen successivt ska delas helt lika. Som ett steg på vägen bör försäkringen delas i tre lika delar. En ökad individualisering skulle vara särskilt positivt för den som arbetar i könssegregerade yrken, där det är svårare att bryta med arbetsgivarens förväntningar, liksom i grupper där kvinnor traditionellt inte förväntas förvärvsarbeta.

Vi vill höja bostadsbidraget under juli – december tillfälligt genom ett extra tilläggsbidrag för att skydda hushåll med svag ekonomi mot kraftiga prisuppgångar. Tilläggsbidraget kommer att motsvara 25 procent av det preliminära bostadsbidraget och kommer som mest att lämnas med 1 325 kronor per månad.

4. Skatt på arbete, vill ni förändra den?

Skattesystemet ska utformas för att främja tillväxt, investeringar och konkurrenskraft, samtidigt som det bidrar till att öka jämlikheten. Skattesystemets överordnade syfte är att finansiera välfärden. Vi vill se en bred skatteöversyn, där alla delar av skattesystemet genomlyses. Den moderatledda regeringens jobbskatteavdrag skapade en skatteklyfta mellan olika inkomstslag som inte går att försvara. De som tjänade mest på den var de med de högsta inkomsterna. Vi är öppna för att reformera jobbskatteavdragens konstruktion, men att avskaffa dem för låg- och medelinkomsttagare är inte aktuellt.

5. Hur vill ni stimulera bostadspolitiken? Vill ni förändra reavinstskatten? Göra det lättare för unga att komma in på marknaden?

Sverige har haft det mest omfattande bostadsbyggandet på 30 år och det socialdemokratiska målet om 250 000 nya bostäder till 2020 uppnåddes. Nu måste vi gå vidare. Vi vill hålla den höga byggtakten uppe och till år 2030 ska en halv miljon nya bostäder påbörjas, varav en stor del ska bestå av hyresrätter. 

Varje kommun måste ta ansvar för planering och byggande så att invånarna har tillgång till bra och hållbara bostäder, och kommunerna ska kunna åläggas detta. Social dumping ska motverkas. Kommunerna ska ha möjlighet att i högre utsträckning villkora markanvisningar och få rätt att i detaljplanen ange upplåtelseform som en del i att motverka segregation.

Vi har inga planer på att ändra reavinstskatten.

Vi vill särskilt prioritera satsningar för att fler unga ska kunna flytta hemifrån och få sin första bostad. En möjlighet kan vara ett särskilt startlån för unga och andra förstagångsköpare.

6. Hur vill ni påverka/styra elnätsbolagen när de sätter sina avgifter?

Nuvarande system fungerar inte. Vi vill att konsumenterna ska ha rätt till rimliga priser samtidigt som företagen kan ha en avkastning för att kunna göra investeringar. Regeringen har därför tillsatt en utredare som ska se över regleringen av nätavgifterna på el- och naturgasområdena.

7. Har ni några planer på att stimulera sparande? Sänka skatten på sparande? Nytt avdrag?
 
Nej, investeringssparkonto finns redan som skattegynnad sparform.

8. Vill ni förändra skatten på Investeringssparkontot?

Vi har inga förslag om förändrad skatt på investeringssparkonto och kommer inte lägga några förslag som slår mot småsparare, som ungdomar som sparar ihop till insatsen till sitt första boende eller någon som lägger undan inför pensionen.

9. Har ni några planer för försörjningsstödet?

Nej, vi har förnärvarande inga förslag på att ändra reglerna för försörjningsstöd.
 
Elva snabba frågor

  • Skatten på pension? Behålla.
  • Skatten på arbete? Behålla.
  • Skatten på drivmedel? Behålla.
  • Återinföra fastighetsskatten? Nej.
  • Återinföra arvs- och förmögenhetsskatten? Nej.
  • Restaurangmomsen? Behålla.
  • Arbetsgivaravgifter för unga? Behålla.
  • Privatekonomi som ämne i grundskolan? Nej.
  • Ränteavdraget? Behålla. 
  • Studiebidraget? Höja. 
  • Föräldradagar bundna till en förälder? Fler.

 
Vi kommer att presentera alla riksdagspartiers svar här i nyhetsbrevet enligt följande plan:
 

  • 22 juni: Moderaterna
  • 30 juni: Socialdemokraterna
  • 7 juli: Centerpartiet
  • 13 juli: Miljöpartiet
  • 20 juli: Sverigedemokraterna
  • 27 juli: Liberalerna
  • 3 augusti: Kristdemokraterna
  • 10 augusti: Vänsterpartiet

 
Ps. Glöm inte att rösta! Vid förra valet (2018) var valdeltagandet 87,18 procent, det högsta valdeltagandet sedan riksdagsvalet 1985. Ds

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Valutaväxling – Så växlar du pengar

3 minuters läsning

Är det äntligen dags för en efterlängtad semester? Även om du idag kan betala med kort i många delar av världen kan det fortfarande vara ett billigare och smidigare alternativ att växla pengar och betala kontant. Här kan du läsa mer om valutav&au...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)