
Rapporterna från desperata elkunder regnar in, och många vittnar om skyhöga räkningar för de mörka vintermånaderna. Även om du får ta del av det nya statliga bidraget finns det mycket att göra för att nästa vintersäsong inte ska bli fullt lika ansträngande för plånboken. Här är mina bästa tips för att framtidssäkra elanvändningen.
Det var många samverkande faktorer som gjorde att elpriserna sköt i höjden mot slutet av 2021. Brist på naturgas, lägre vindkraftsproduktion än beräknat och en torr sommar som gav mindre vatten i den viktiga vattenkraftsproduktionen är några anledningar. Naturligtvis kan det hända igen. Det är med andra ord hög tid att se över sin elförbrukning – både för samhällets och den egna plånbokens skull. Här är några saker som i alla fall jag själv ska ta tag i under 2022.
1. Synliggör förbrukningen
Många får en anonym elräkning en gång i månaden – eller till och med kvartalsvis. Då är det väldigt svårt att veta var man ska börja i sin jakt på eltjuvar. De flesta elbolag har i dag mer eller mindre smarta appar som gör det enkelt att följa både elpriserna och hushållets energiförbrukning dygnet runt. Annars finns det externa tjänster som kan göra det åt dig. Att visualisera är det enklaste sättet att skapa förståelse och kunna agera. Ta hjälp av dagens teknik.
2. Bind priset vid rätt tillfällen
Många debatterar nu om rörligt eller fast elpris är bäst. Experterna brukar hävda att ett rörligt pris lönar sig i längden, men det är inte mycket till tröst när kostnaderna är skyhöga under de månader då förbrukningen är som störst. Däremot finns det hos flera bolag en möjlighet att försäkra sig mot de värsta topparna genom att bara binda priset under de månader som det brukar peaka. Se över vad det finns för extratjänster hos din elleverantör.
3. Investera i nya vitvaror
Det är ingen kul kostnad, men att investera i moderna vitvaror kan löna sig i längden – en ny tvättmaskin och diskmaskin kan spara en hel del vattenförbrukning eftersom de är smartare och mer effektiva än tidigare modeller. En nyproducerad kombinerad kyl och frys är dessutom betydligt mer energieffektiv än gamla varianter. Istället för att torktumla går det att spara pengar genom att hängtorka. Att handdiska är däremot bara mer kostsamt.
4. Automatisera mera
Energiexperter rekommenderar att vi sänker inomhustemperaturen, vilket kan spara fem procent på elräkningen för varje grad. Jag är övertygad om att smarta, automatiserade system kommer vara till stor hjälp här. Varför ska element, golvvärme, belysning och ventilation gå på högvarv när ingen är hemma eller på kontoret? Med digitala lösningar kan du styra allt sånt från mobilen.
5. Producera egen el
Jag tror att 2022 kommer vara året då solpaneler slår igenom på allvar i de svenska villaområdena och bostadsrättsföreningarna, särskilt i samband med att allt fler skaffar elbil. Genom att producera egen energi kan solinvesteringen göra att du kapar de värsta topparna i elförbrukningen. När allt fler lagringsmöjligheter dyker upp på marknaden kommer det här snabbt bli en riktigt smart investering.

Om skribenten
Shoka Åhrman är sparekonomen som brinner för att göra det enkelt att engagera sig i pensions- och privatekonomiska frågor. Hon har arbetat som privatekonom i över 15 år och är en folkkär sparinspiratör och författare. Undrar du hur du bör tänka med ditt långsiktiga sparande, vad du som föräldraledig kan göra för att dryga ut kassan eller varför du borde riskanpassa din sparportfölj? Shoka ger dig svaren!
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!