Så byter du sparkonto och får högre ränta

3 minuters läsning
Så byter du sparkonto och får högre ränta

Svenska bankkunder förlorar miljarder kronor varje år på sparkonton utan ränta. Chansen är stor att även du som läser detta förlorar pengar helt i onödan. Här ger vi tipsen som leder dig till de bästa sparräntorna.

Säg nej till nollräntekonton

Nyligen publicerade Statistiska Centralbyrån en rapport som visar att svenska bankkunder förlorar miljarder kronor varje år på sparkonton utan ränta.

I mars låg räntan för nyinsättningar på rörliga sparkonton på i snitt 0,10 procent. För den som band sina pengar, eller satte in de på ett konto med begränsat antal fria uttag, ”belönades” man med en ränta på 0,22 procent.

Orsaken till detta beror på två saker:

  1. Det låga ränteläget i ekonomin
  2. Bankernas ovilja att minska sina vinster


Det låga ränteläget härrör från så långt tillbaka som år 2008 då finanskrisen slog klorna i världsekonomin och tvingade centralbanker runt om i världen att sänka sina styrräntor för att stimulera ekonomin. I Sverige innebar detta att Riksbanken till och med hamnade på en negativ ränta under en lång period för att först runt årsskiftet 2019/2020 hamna på 0 procent.

Det låga ränteläget gör att även sparräntorna sjunker men det är inte riktigt hela sanningen. För bankerna skulle kunna höja sparräntorna om de ville. Problemet, för oss bankkunder, är att de inte vill. Det blir en allt för dyr kostnad som man inte är villig att ta och det är därför vi idag hittar sparkonton med 0 procent i ränta hos storbankerna.

Flytta till sparkonton som ger något tillbaka

Som tur är finns det flera aktörer som ger dig ränta på dina pengar. Sparkonton som faktiskt är det dom utlovar. Ett ställe att spara dina pengar på. Gemensamt för dessa är att de uteslutande återfinns hos mindre banker och sparbolag. För den som vill få ränta på sina sparpengar så måste man säga hej då till storbanken. Det är enda sättet att få en ränta värd namnet.

Men är det inte osäkert att spara hos ett mindre bolag?

Nej det är det inte och det beror på den statliga insättningsgarantin. Om du väljer att spara på ett konto som omfattas av insättningsgarantin skyddas dina pengar upp till och med 950 000 kronor. Skulle bolaget gå i konkurs eller inte kunna betala ut dina pengar till dig träder garantin in så du går skadeslös.

Få 10 gånger bättre sparränta

Om du vill spara dina pengar på ett rörligt sparkonto med fria uttag och som täcks av den statliga insättningsgarantin kan du just nu få en ränta på 1 procent. Det är tio (!!!) gånger bättre än räntan du får hos storbanken.

Så byter du sparkonto och får högre ränta

Här går vi igenom, steg för steg, hur du byter sparkonto och får en högre ränta. Och kom ihåg! Du behöver inte byta bank helt. Du kan fortfarande ha kvar din gamla bank med den enda skillnaden att dina pengar får ränta någon annanstans istället.

1. Rörligt eller bundet sparkonto

Bestäm dig för om du vill ha ett rörligt eller bundet sparkonto. Ett bundet sparkonto har ofta en högre ränta men innebär begränsningar i när och hur ofta du kan ta ut pengarna. Ett rörligt sparkonto innebär att du kan ta ut pengarna när du vill.

2. Insättningsgaranti
Välj ett konto med insättningsgaranti om du vill att dina pengar, upp till och med 950 000 kronor, ska vara skyddade av den statliga insättningsgarantin. Konton utan garanti har en högre ränta men då riskerar du att förlora dina pengar om bolaget skulle gå i konkurs eller få andra problem med att betala ut pengarna till dig.

3. Jämför och välj bästa räntan

Använd en jämförelsetjänst på nätet och se var du får den bästa räntan på just den kontotyp du är intresserad av.

4. Ansök

När du hittat ett bra sparkonto ansöker du om att få öppna ett konto. Normalt kan du göra detta direkt via bolagets webbplats.

5. För över dina pengar

När kontot är godkänt för du över pengarna som ligger på det gamla nollräntekontot. Klart!


Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bostadspriserna backar i april - upp på årsbasis

1 minuts läsning

Prisförändring bostadsrätter    1 mån 3 mån 12 mån Stockholm -3,9 % -3,4 % +1,9 % Göteborg -3 % -3 % +0,7 % Malmö -3,3 % -1,9 % +2,4 % ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)