Så får du en bra pension - allt (nästan) du behöver veta!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
Så får du en bra pension - allt (nästan) du behöver veta!

“Nästan” allt du behöver veta om din pension hittar du i Compricers Ekonomiskola del 10: Pensionen. Här följer en sammanfattning.

Checklista

  • Logga in på minpension.se. Här finns all din pension sammanställd. Se över vad du har och hur mycket du enligt prognosen kommer att få när du går i pension.
     
  • Får du tjänstepension från din arbetsgivare? Om ja, se över hur den är placerad. Se över avgifterna. Om nej, börja spara själv.
     
  • Fundera över om du behöver ha efterlevandeskydd för din premiepension och din tjänstepension.
     
  • Logga in på pensionsmyndigheten.se och se över hur du har placerat din premiepension. Jämför med förhandsvalet AP7 Såfa. Byt fonder om de inte har gett dig en bra avkastning. Orkar du inte hålla på att jämföra, välj AP7 Såfa.
     
  • Fundera på om du behöver spara privat till din pension.
     
  • Planera hur du bäst tar ut din pension genom att se över vad som gäller för dina olika pensioner och räkna på skatteeffekten.
     
  • Njut av att du har tagit viktiga steg för att få en bra livskvalitet som pensionär och fira att du har bättre koll på din pension!


Pensionens tre delar

Din pension består av en allmän pension som i stort sett alla i Sverige får i någon mån samt eventuellt en tjänstepension som din arbetsgivare betalar in för dig och/eller en privat pension som du själv sparar till.

Hur stor din pension blir i relation till din lön beror på ett antal faktorer: hur många år du har arbetat, om du har arbetat heltid eller deltid, vad du har haft i lön, den ekonomiska utvecklingen i samhället, värdeförändringen på sparandet, om du har fått tjänstepension och om du har sparat privat till din pension. Enligt beräkningar från Collectum får en privatanställd tjänsteman med kollektivavtalad tjänstepension (ITP) 66 procent av sin inkomst i pension. Utan tjänstepension får hon eller han klara sig på 35 procent av sin tidigare inkomst. 

Allmän pension

Den allmänna pensionen är en statlig pension som Pensionsmyndigheten ansvarar för. Den består av inkomstpension och premiepension. Varje år avsätts 16 respektive 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst upp till ett tak på 7,5 inkomstbasbelopp, vilket motsvarar cirka 44 923 kronor per månad (2020), till inkomstpensionen och premiepensionen. Dessa 18,5 procent utgör din så kallade pensionsrätt.

I ekonomiskolan får du även svar på följande om din allmänna pension:
Hur placeras din allmänna pension, så mycket pengar får du, så bör du ta ut din allmänna pension och då ska du ha efterlevandeskydd i din premiepension.


Tjänstepension

Tjänstepensionen består av en ålderspension som ens arbetsgivare betalar in till. Pensionen kan också innehålla ett efterlevandeskydd, en sjukförsäkring och en premiebefrielse. 

I ekonomiskolan får du även svar på följande om din tjänstepension: 
Förmånsbestämd eller premiebestämd, de får tjänstepension, traditionell försäkring eller fondförsäkring, så mycket pengar får du, vad gör man om arbetsgivaren inte erbjuder tjänstepension, så bör du ta ut din tjänstepension och då ska du ha efterlevandeskydd i din tjänstepension.


Privat pension

Utan privat pensionssparande får de flesta som har allmän pension och tjänstepension runt 60 procent av sin tidigare lön i pension. Utan tjänstepension får du troligtvis klara dig på mindre än hälften av din lön när du blir pensionär. Gå in på minpension.se och gör en pensionsprognos, så får du en uppfattning om hur mycket du kommer att få i sammanlagd pension. Om du tycker att det är för lite kan du spara privat till din pension. Tidigare kunde du göra avdrag i deklarationen när du sparade privat, men den möjligheten har tagits bort för alla som har tjänstepension. 

I ekonomiskolan får du även svar på följande om din privatpension: Så sparar du bäst till din privata pension och så kan du spara om du inte får tjänstepension.

Så får du en bra pension

För att du ska få bästa möjliga pension finns det några viktiga punkter att gå igenom. Börja med att logga in på minpension.se. Här finns din pension samlad och här kan du göra prognoser. Gör din pension bättre genom att:

  1. Börja jobba tidigt och jobba heltid. 
     
  2. Jobba inte svart. 
     
  3. Se till att du har tjänstepension - och fundera över ett privat sparande.
     
  4. Se över efterlevandeskyddet.
     
  5. Betala inga onödiga avgifter.
     
  6. Se över flyttmöjligheterna.
     
  7. Jobba länge och ta ut din pension smart.
     
  8. Var lagom aktiv. 


Jämställd pension/pension vid skilsmässa

Kvinnor har i genomsnitt lägre pension än män i alla sektorer i samhället. Skillnaden har minskat över tid och beräknas minska än mer framöver, men kvinnor förväntas ändå ha lägre pension än män i framtiden. De stora skillnaderna i mäns och kvinnors val av yrke och arbetstid är den viktigaste orsaken till könsskillnaden. Ojämställt ansvar för barn samt kvinnors kortare arbetsliv och högre ohälsotal påverkar också.

I ekonomiskolan får du svar på hur kan man inom familjen kompensera den som jobbar heltid för att vara hemma med barn.

Mer information om ekonomiskolan hittar du här: Compricers ekonomiskola. 

Hela del 10: Pensionen hittar du här

Mer information runt de olika stegen i ekonomiskolan hittar du också i boken: "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" som du hittar här: Adlibris. Finns även som ljudbok.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så mycket ökar inkomstpensionen 2021

1 minuts läsning

Enligt en färsk redovisning från Pensionsmyndigheten meddelas att inkomstpensionen och tilläggspensionen kommer öka med 0,5 procent 2021. Ökningen är lägre än tidigare prognos om 0,8 procent vilket förklaras med att bedömningen av pandemins effek...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)