Så gör du för att få betala skatt på sommarjobbet

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Så gör du för att få betala skatt på sommarjobbet

I veckan skrev tidningen Privata affärer artikeln ”Så slipper du skatten på sommarjobbet”. De redogjorde för att om du tjänar mindre än 18 824 kronor under året så slipper du betala skatt. Du måste dock fylla i ett intyg ”Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag (SKV 434)” och lämna det till din arbetsgivare.

När jag läste artikeln kände jag att jag skulle vilja skriva en artikel med rubriken ”Så gör du för att få betala skatt på sommarjobbet” så nu gör jag det.

Om man tjänar över 18 824 kronor får man betala skatt på överskjutande belopp OCH man får pension baserat på allt!

Från och med sin första beskattningsbara inkomst (över 18 824 kronor) tjänar man in till allmän pension. Upp till en inkomst på 170 000 kronor betalar man faktiskt mindre skatt än den pension man får inbetald. Och det får ni ju hålla med om är rätt bra, eller hur? Tjänar du 100 000 kronor så betalar du cirka 12 000 kronor i skatt och får drygt 17 000 kronor i pensionsavsättning. Pension är kanske inte det som ungdomar som sommarjobbar tänker på främst – men skatten de betalar går alltså rakt in till dem själva – och det är ju en trevlig tanke.


Att tänka på: Tjänar du över cirka 150 000 kronor och har studiemedel?

Då kommer dina studiemedel att minskas. Du kan få krav att börja betala tillbaka direkt vilket är viktigt att tänkta på och att ha med i beräkningarna.

Skattejämka för rätt skatt

Se till att skattejämka om du har ett extra jobb eller sommarjobbar eftersom skatteavdraget kan bli för stort. Och gör det i tid. Det tar cirka två veckor innan du får beslutet hem i brevlådan. Beslutet lämnar du sen in till din arbetsgivare innan du börjar sommarjobba. Om du inte jämkar och betalar för mycket skatt får du tillbaka pengarna året efter. Länk: Skattejämkning för skolungdom

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Då kommer skattepengarna!

1 minuts läsning

  Du ska ha deklarerat via sms, telefon, app eller i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 senast den 4 maj 2015. Du ska ha anmält ditt bankkonto för skatteåterbetalning senast den 4 maj 2015. Du ska få pengar tillbaka enligt ditt ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)