Så här blir du miljonär: Planera. Håll ut. Offra.

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Så här blir du miljonär: Planera. Håll ut. Offra.

Det skrivs mycket och ofta om vägar till att bli ekonomiskt framgångsrik. Många ekonomibloggar handlar om vägen till ett ekonomisk oberoende och vägarna dit skiljer sig. Eget företagande verkar vara en väg att gå. Andra vägar handlar om att planera, hålla ut och offra.


nordnetbloggen kan vi läsa om Connoisseurs undersökning om förmögenheternas uppkomst. På frågan: ”Hur har dina finansiella tillgångar primärt byggts upp?” ser svaren ut enligt följande:

  • Eget företagande eller delägande i företag 51 %
  • Värdepappersförvaltning 21 %
  • Hög lön, i Sverige och utlandet 12 %
  • Arv, gåva 6 %
  • Bostadsaffärer 5 %
  • Övrigt 5 %
  • Idrotts- eller musikkarriär 0,3 %

 

Men om du nu inte driver ett eget företag, är rockstjärna, har en rik faster eller tjänar stora summor varje månad – kan du bli miljonär ändå?

Den frågan ställde Metro till Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, i somras och hennes svar var: ”Absolut – men frågan är om det är värt det”. ”Man får offra mycket på vägen”, säger Ingela, men tror att spara till miljonen kan vara ett bra sätt att lära sig att sköta sin ekonomi.

Ingela tipsar om tre viktiga punkter om du vill bli miljonär (från metro.se):

Planera.

Börja med att spara pengar varje månad. Till exempel tio procent av lönen. De här pengarna är det strikt förbjudet att röra. Efter ett år tar du hälften av dina sparade pengar och investerar i aktier eller aktiefonder. All avkastning från aktierna måste återinvesteras i sparsystemet.

Håll ut.

Man måste vara lite egoistisk för att klara det här. Har man familj kan det gå ut över barnen, som kanske inte alltid kan få de nyaste prylarna. Självklart behöver man pengar att leva på också, men för många går det att vänja sig vid en snävare budget.

Offra.

Avstå från alla onödiga köp. Det kan handla om att du slutar äta lunch på restaurang, och att du skippar latten på väg till jobbet. Människor som är förmögna har bra rutiner för hur de spenderar sina pengar. Försök att inte ta några lån och ha inte bil.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Din hemförsäkring täcker inte olycksfall och sjukdom!

3 minuters läsning

Försäkra dig själv och din familj Visst är det tufft att tänka på frågor som olycksfall, sjukdom och död men förutom att det blir en svår situation för familjen och den enskilde när något sådant inträffar så...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)