Så har corona påverkat bostadspriserna i Sverige

Privatekonomi /
2 minuters läsning
Så har corona påverkat bostadspriserna i Sverige

11 mars deklarerade Världshälsoorganisationen (WHO) att covid-19 är en pandemi. I Sverige började privatpersoner, företag och organisationer förbereda sig på vad som skulle bli ett helt nytt sätt att leva på under våren och sommaren 2020.


Vilka effekter har detta fått på bostadspriserna i Sverige? Här får du svaret!

Bostäder lockar trots krisen

Bostadspriser engagerar. Många är de svenskar som investerat i sitt egna boende och är beroende på ett eller annat sätt av prisutvecklingen på sin bostad. Många vill också in på marknaden och intresset för villor och bostadsrätter är stort just nu.

I maj slog bostadssajterna Hemnet och Booli besöksrekord. Mäklare vittnar om ett förvånansvärt stort intresse för att köpa sig en egen bostad. Trots att vi befinner oss mitt i den värsta pandemin sedan Honkonginfluensan på 1960-talet med varsel, permitteringar och allmän ekonomisk osäkerhet som följd.

Så har bostadspriserna utvecklats under corona

Sedan WHO gick ut och klassade covid-19 som en pandemi i mitten på mars har tre månader hunnit passera. Vi har utgått från Valueguards statistik och tittat på utvecklingen för bostadsrätter och villor i Stockholm, Göteborg, Malmö samt riket i sin helhet för att se hur priserna utvecklats under pandemins hitintills mest intensiva skede.

Läser du detta i din mobiltelefon kan tabellen här under bli lite för bred för att synas bra. Prova i sådana fall att vrida telefonen ett kvarts varv eller scrolla åt höger i tabellen.

Prisutveckling på bostadsrätter och villor

Marknad 1 mån 3 mån 12 mån
Bostadsrätter      
Riket +1,0 % -3,4 % +2,1 %
Stockholm +0,9 % -4,6 % +2,1 %
Göteborg +0,7 % -3,1 % +0,5 %
Malmö +1,8 % -3,0 % +3,0 %
Villor      
Riket +3,0 % +1,7 % +6,0 %
Stockholm +2,2 % +0,1 % +5,6 %
Göteborg +2,1 % 0,0 % +3,5 %
Malmö +3,5 % +2,4 % +6,0 %
Totalt Sverige +2,2 % -0,3 % +4,5 %

Källa: Valueguard HOX – 29 juni 2020

Kommentar
Från statistiken kan vi utläsa att bostadspriserna påverkats marginellt de tre senaste månaderna. Under pandemins, åtminstone så här långt, mest intensiva period backade priserna med -0,3 % i landet.

Sett under en månad har priserna ökat med 2,2 %. Ett tecken på att svensken börjar släppa oron kring corona? De senaste tolv månaderna har priserna ökat med +4,5 %.

Prisutvecklingen varierar naturligtvis mycket på lokal nivå men uppvisar ändå en relativt stabil utveckling. Mest har utbrottet av covid-19 påverkat bostadsrätterna. Där har priserna sjunkit med -3,4 % i riket under de tre senaste månaderna.
Villapriserna däremot uppvisar en betydligt starkare trend. Mitt under pandemins mest intensiva skede har priserna gått upp med + 1,7 % i landet och på tolv månaders sikt har villorna ökat med hela + 6,0 %.


Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen


Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bredband till sommarstugan?

1 minuts läsning

Olika förutsättningar beroende på var sommarbostaden ligger Tidigare hade många områden möjligheten till bredband via ADSL/telefonuttaget men vartefter bredband med fiber har dragits in i fritidshusområden så har det avvecklats i många omr&ari...

Föregående artikel