Så hyr du ut ditt fritidshus utan att betala skatt

Så hyr du ut ditt fritidshus utan att betala skatt

Så här gör du för att hyra ut ditt fritidshus utan att behöva betala skatt på inkomsten. Reglerna för uthyrning är förmånliga. Här guidar vi dig om vad som gäller.

Äger du ett fritidshus? En fjällstuga för härliga vinterdagar i skidbacken eller kanske en stuga på landet för sköna grillkvällar? Står dessutom stugan tom flera veckor under året?

Hyr ut den när du inte är där och tjäna lite extra slantar under tiden. Nu kan du hyra ut för upp till 50 000 kronor om året utan att betala skatt. Vi berättar hur!

I normalfallet beskattas kapitalinkomster i Sverige med 30 procent men när det gäller hyresintäkter från privatbostäder finns det en speciell förmånlig regel.
 

Schablonavdrag


När du hyr ut ett fritidshus du äger får du alltid göra ett schablonavdrag. Sedan år 2013 ligger det på 40 000 kronor. Schablonavdraget gäller per år och fritidshus.

Äger du flera fritidshus har du rätt att göra avdraget för varje. Äger du tillsammans med en eller flera får du göra avdrag motsvarande din ägarandel.

Förutom schablonavdraget har du även rätt att göra ett avdrag med 20 procent av hyresintäkten.

Det innebär att du i år kan hyra ut för 50 000 kronor utan att behöva betala skatt.
 

Räkneexempel


Hyresintäkt: 50 000 kronor

Schablonavdrag: -40 000 kronor

Netto: 10 000 kronor

Avdrag 20 procent: -10 000 kronor

Beskattningsbar inkomst (30 procent): 0 kronor

Skatt att betala = 0 kr

Med andra ord finns det i år 50 000 skattefria anledningar att hyra ut ditt fritidshus. Du behöver inte ens deklarera hyresintäkten så länge den understiger 50 000 kronor.

Skatt på 30 procent börjar du först betala på hyresintäkter som överstiger 50 000 kronor.

Kom ihåg att du inte kan göra avdrag så det blir ett underskott. Du kan alltså inte hyra ut för låt säga 30 000 kronor och begära 16 000 kronor tillbaka på skatten nästa år.
 

Bra att tänka på när du ska hyra ut ditt fritidshus
 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Bunden eller rörlig ränta på bolån - Tänk så här

1 minuts läsning

Rörlig ränta på bolån Den rörliga räntan är i själva verket en bunden ränta på tre månader men eftersom bindningstiden är så kort pratar man om den som rörlig. Det innebär helt enkelt att räntan automatiskt ...

Föregående artikel
Så lång tid tar det att spara en miljon kronor
1 minuts läsning