Så kan du inflationssäkra din pension

5 minuters läsning
Så kan du inflationssäkra din pension

Inkomstpension, premiepension, tjänstepension och privatpensionssparande.

Vässa ditt pensionssparande med fonder på börsen

I dagsläget kan man på sin höjd få 1% ränta på sparpengar som ligger på ett bankkonto. Det betyder att exempelvis pensionssparande på sparkonto tappar i värde vid ökad inflation eftersom inflationen oftare är högre än sparkontoräntorna. Historiskt har det visat sig att sparande som lagts på börsen i tex aktier eller fonder varit ett sätt att inflationssäkra och alltså kunna behålla köpkraften. Men det innebär också ett helt annat risktagande än att ha pengar på ett sparkonto. En bra regel är att ha en buffert på minst två månadslöner för oförutsedda händelser på bankkonto.

Allmän pension

Inkomstpensionen kan du inte påverka själv, den räknas om varje år baserat på den genomsnittliga löneförändringen i Sverige. Garantipension får den som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet. Garantipensionen följer prisutvecklingen. Stiger tex priserna fyra procent så ökar också garantipensionen med fyra procent. Premiepensionen, den mindre delen av den allmänna pensionen, placerar du själv. Om du inte gjort något aktivt val har du fonden AP7 Såfa som har en stark exponering mot aktiemarknaden ju yngre du är. Vill du välja andra fonder själv gör du det hos pensionsmyndigheten.se. Man kan välja upp till fem fonder i sin premeipensionsportfölj.

För dig under 45 år

Du som är yngre än 45 år har oftast en premiebestämd tjänstepension där du själv väljer hur pengarna ska placeras. Pensionssparande handlar om långsiktighet och inflationssäkras genom att investera med lämplig risknivå. Det som är avgörande för pensionens storlek i framtiden är hur man placerar. Har du 20 år eller mer kvar till pension ska du spara främst i aktiefonder i din tjänstepension. När det gäller det privata pensionssparandet så är det viktigt att fortsätta spara långsiktigt även under börsnedgång för att bygga upp ett kapital och samtidigt jämna ut svängningar över tid. Genom månadssparande får du en snöbollseffekt genom ränta på ränta-effekten.

För dig över 45 år

Du som är mitt i livet eller nära pensionen har en tjänstepension som till största del är förmånsbestämd. Det betyder att du är garanterad en viss andel av din slutlön den dag du väljer att gå i pension. Bästa sättet att inflationssäkra och öka tjänstepensionen är genom löneökning innan du fyller 60 år. De sista åren i arbetslivet mellan 61 och 65 år är väldigt viktiga är att du inte går ner i arbetstid eller sänker din lön eftersom det påverkar pensionen. De allra flesta har sitt eget privata pensionssparande och premiepensionen placerat på börsen. Mitt generella råd gäller att man kan ta högre risk när placeringshorisonten är lång vilket kan ge möjlighet till god avkastning och en bra tillväxt för pensionen. Över tid jämnar oftast svängningar ut sig och historiskt har aktiefonder gett betydligt högre avkastning än räntebärande placeringar trots kriser av olika slag. Välj en risknivå utifrån sparhorisont och ekonomiska förutsättningar så du kan sova gott om natten samtidigt som du kan få avkastning på dina pengar.

För dig som är inför pensionering eller är pensionär

Det är nästan aldrig för sent att påverka sin pension, även om pensionen är under utbetalning. Många lägger ner mycket tid under spartiden på förvaltning av pensionspengar men tyvärr så glömmer många bort avkastningens betydelse även efter pensioneringen då pensionen är under utbetalning. Pensionen ska räcka resten av livet och behöver avkastning för att kunna stiga i takt med inflationen. Att fortsätta spara i aktiefonder som pensionär ger chans till högre avkastning, och därmed mer pension per månad, men också ökad risk att drabbas av ett börsras. Baksidan hos lågriskalternativen är att avkastningen då blir garanterat låg. Det gäller att hitta rätt balans mellan avkastning och trygghet och inte ta för höga risker om man inte känner sig bekväm med det.

Är du över 65 år och får låg pension och har små marginaler att leva på just nu finns tre sätt som kan höja din pension som många missar.

Våga ta högre risk

Våga placera dina pensionspengar med högre risk och placera hela eller delar av premiepensionen, den mindre delen av den allmänna pensionen i aktiefonder. Chansen att öka pensionen genom stigande aktiekurser talar för att behålla aktiefonder även som pensionär. Rätt andel aktier beror förstås på din totala ekonomi och övriga tillgångar, anpassa risken utifrån helheten.

Se över efterlevandeskyddet

Du som har tjänstepension kan många gånger höja ditt pensionskapital med både fem och tio procent genom att gå igenom behovet av efterlevandeskydd. Har du ingen familj eller om familjen klarar sig bra på egen hand kan du överväga att ta bort återbetalningsskyddet och på så sätt höja din egen pension. Generellt brukar det vara runt 70 års åldern där man kan höja pensionskapitalet rejält om man väljer bort skyddet då dödsfallsrisken för övriga pensionssparare är som störst. Ta hjälp om du är osäker.

Ansök om det bortglömda bidraget

Många med låg pension glömmer att söka bostadstillägg. Är du över 65 år och får låg pension kan du ansöka om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd hos pensionsmyndigheten.se. Bostadstillägget kan tex. ge upp till 6 990 kr per månad skattefritt, vilket lyfter pensionen rejält.

Skrivet av Trifa Chireh, pensionsekonom Länsförsäkringar.

Aktuella sparkontoräntor

Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.

Sparbelopp
kr

Genom att du anger ditt sparbelopp kan vi hjälpa dig att bara visa relevanta bolag.
Genom att du anger ditt sparbelopp kan vi hjälpa dig att bara visa relevanta bolag.

Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.

Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen.

Bolag
Rörlig
3 mån
6 mån
1 år
2 år
3 år
4 år
5 år
 
 
SBAB Bank
SBAB Bank

SBAB Bank

SBAB erbjuder sparkonton med bra räntor och insättningsgaranti utan avgifter och bindningstider. Du öppnar ditt konto enkelt i vår app eller på sbab.se.

Läs mer
3,75 % 4,25 % 4,25 % 4,05 % 3,60 % 3,30 % 3,20 % 3,15 %
Läs mer
Landshypotek Bank
Landshypotek Bank

Landshypotek Bank

Spara enkelt, ingen bindningstid, fria uttag, insättningsgaranti, trygg sparform med god ränta. Digital ansökan i 4 steg.

Läs mer
3,80 % - - - - - - -
Läs mer
Marginalen
Marginalen

Marginalen

Marginalen erbjuder dig en hög ränta som gäller från första kronan utan att du behöver binda ditt kapital. Våra konton har inga avgifter och vi omfattas självklart av insättningsgarantin. Välkommen till Marginalen!

Läs mer
3,60 % 4,35 % 4,30 % 4,30 % 4,20 % 4,15 % - 4,00 %
Läs mer
Nordiska
Nordiska

Nordiska

Hos Nordiska sparar du både säkert och smart till några av marknadens mest fördelaktiga villkor. Vi erbjuder fasträntekonton med löptider mellan 1-5 år. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.

Läs mer
4,10 % 4,35 % - 4,10 - 4,30 % 3,80 % 3,60 % 3,45 % 3,45 %
Läs mer
Erik Penser Bank
Erik Penser Bank

Erik Penser Bank

Erik Penser Bank erbjuder tryggt sparande genom sina fastränteplaceringar med statlig insättningsgaranti. Ingen öppningsavgift, årsavgift eller annan fast avgift.

Läs mer
2,30 % 4,35 % 4,30 % 3,90 % 2,95 % - - -
Erik Penser Bank

Erik Penser Bank

Insättningsgarantin täcker upp till 1 050 000 kronor per kund och institut. Erik Penser Bank erbjuder sparkonto under eget namn samt genom sparprodukten Rocker. Skulle du ha två eller fler konton hos både Erik Penser Bank och Rocker läggs beloppen samman och omfattas av den maximala gränsen på 1 050 000 kronor.

Läs mer
SevenDay Bank
SevenDay Bank

SevenDay Bank

SevenDay Bank erbjuder ett enkelt sparande med hög ränta och insättningsgaranti. Öppna ett rörligt sparkonto med fria uttag, eller bind ditt sparande under en tid till en fast ränta.

Läs mer
3,70 % 4,20 % 4,10 % 3,90 % 3,20 % 3,00 % - -
Läs mer
Brocc Finance
Brocc Finance

Brocc Finance

Brocc är en modern och digital aktör med enkla, trygga och smarta lösningar. Brocc Finance AB har tillstånd som kreditmarknadsbolag från Finansinspektionen och erbjuder sparkonton som omfattas av insättningsgarantin.

Läs mer
3,80 % 4,40 % 4,32 % 3,95 % 3,65 % 3,40 % 3,30 % -
Läs mer
Nordax Bank
Nordax Bank

Nordax Bank

Nordax vann årets sparränta 2018! Öppna ett sparkonto enkelt och tryggt med bra ränta och fria uttag hos Nordax. Börja spara redan idag för framtida idéer, projekt eller äventyr.

Läs mer
3,50 - 4,00 % - - 3,70 % 3,10 % - - -
Läs mer
Collector sparkonto
Collector sparkonto

Collector sparkonto

Collector erbjuder privatlån och kreditkort till privatpersoner samt sparkonton till privatpersoner och företag. Med fokus på sund och hållbar kreditgivning hjälper Collector kunder att låna tryggt utan säkerhet. Collector är ett varumärke inom Norion Bank AB (tidigare Collector Bank AB) som grundades 1999 och har kontor i Göteborg, Stockholm, Helsingborg, Oslo och Helsingfors. Verksamheten bedrivs genom Norion Bank AB (publ) som är noterat på Nasdaq Stockholm.   

Läs mer
3,90 - 3,95 % 4,20 % 4,20 % 3,80 % 3,00 % - - -
Läs mer
Resurs Bank
Resurs Bank

Resurs Bank

Resurs Bank är en liten men stabil bank, vi erbjuder en hög ränta och en hög säkerhet. Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund, gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.

Läs mer
4,10 % - - - - - - -
Resurs Bank

Resurs Bank

Privatpersoner kan max ta ut 150 000 kr per dag (max 500 000 kr på 7 dagar) via onlinebanken och 1 000 000 kr via telefon.

Läs mer
Skandia
Skandia

Skandia

Välj fasträntekonto med en högre ränta eller sparkonto till en bra ränta utan att du behöver binda dina pengar.

Läs mer
3,65 % 4,30 % - 3,65 % - - - -
Läs mer
Avida Finans
Avida Finans

Avida Finans

AvidaSpar är det enkla sparkontot. Du får en hög sparränta från första dagen och första kronan, och kontot har heller inga avgifter eller bindningstider.

Läs mer
3,85 % - - - - - - -
Läs mer
Ikano Bank
Ikano Bank

Ikano Bank

Vi kan konsten att spara och erbjuder dig flera olika alternativ beroende på hur din sparsituation ser ut. Hos oss behöver du inte förhandla dig till bra villkor, vi har bra räntor för alla. Du kan välja mellan tre enkla sparkonton Sparkonto, Sparkonto Plus och Sparkonto Fix. Självklart omfattas ditt sparande hos oss av den statliga insättningsgarantin. Välkommen till Ikano Bank!

Läs mer
3,25 - 3,65 % - - 3,75 % 3,10 % - - 2,80 %
Läs mer
Multitude Bank
Multitude Bank

Multitude Bank

Multitude Bank erbjuder Sparkonton och Fasträntekonto med attraktiv ränta utan avgifter. Alla våra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin. Vår Sparkonto ger bra ränta utan att du behöver binda ditt kapital.

Läs mer
4,17 % 4,25 % 4,30 % 4,40 % 4,30 % 4,30 % - -
Multitude Bank

Multitude Bank

Malta Depositor Compensation Scheme garanterar ditt insatta kapital och upplupna räntor hos Multitude Bank upp till €100 000.

Läs mer
Qliro
Qliro

Qliro

När du sparar hos Qliro du kan ha ett eller flera sparkonton med olika löptider. Vi erbjuder båda rörlig och fasträntekonto med löptider 3-6-12 månader och alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin. Säkert och enkelt!

Läs mer
3,40 % 4,20 % 4,25 % 3,40 % - - - -
Läs mer
HoistSpar
HoistSpar

HoistSpar

Hos HoistSpar kan du välja mellan både rörligt och fast sparkonto till konkurrenskraftiga räntor. Kontona omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Läs mer
3,85 % - - 4,05 % 3,75 % 3,30 % - -
Läs mer
Aros Kapital
Aros Kapital

Aros Kapital

Aros erbjuder löptider om 3, 6 och 12 månader för ett enkelt, smidigt och säkert sparande. Sparkontona täcks av den statliga insättningsgarantin med upp till 950 000 kr.

Läs mer
3,70 % 4,05 % 4,15 % 4,20 % - - - -
Läs mer
Danske Bank
Danske Bank

Danske Bank

Ett regelbundet sparande ger dig möjlighet att planera för framtiden. Oavsett om du vill spara en liten slant eller en stor hittar du ett sparande hos oss som passar dig. Vi har konkurrenskraftiga räntor som tål att jämföras.

Läs mer
1,30 - 3,20 % 3,85 % 3,75 % 3,50 % 3,05 % 2,90 % - 2,90 %
Danske Bank

Danske Bank

Sparkonto omfattas av den danska insättningsgarantin (Garantiformuen) med kompletterande skydd från den svenska statliga insättningsgarantin.

Insättningsgarantin innebär att du har rätt till ersättning upp till 100 000 euro om banken skulle gå i konkurs. Om motvärdet av 100 000 euro understiger 1 050 000 kronor, som är det svenska garantibeloppet, kommer den svenska beloppsgränsningen att gälla. Utöver detta belopp kan du under vissa förutsättningar få ersättning för insättningar kopplade till särskilda händelser, till exempel försäljning av en bostad.

Garantiformuen kommer att utbetala garantin genom att, senast inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller danska myndigheter beslutat att garantin ska träda in, skicka ett betalningsuppdrag till Riksgälden som därefter utför utbetalningen.

Läs mer
Morrow Bank
Morrow Bank

Morrow Bank

Morrow Bank är en norsk bank som erbjuder konsumentkredit- och refinansieringstjänster utan säkerhet och på gynnsamma villkor. Morrow Bank grundades 2014 med koncession från finansinspektionen. Spara säkert till en bra ränta och med fria uttag. Insättningar på upp till motsvarande 100 000 EUR har insättningsgaranti. Morrow Banks högräntekonto är ett spar- och investeringskonto för privatpersoner för insättningar mellan 50 000 SEK och 1 000 000 SEK.

Läs mer
4,00 % - - - - - - -
Morrow Bank

Morrow Bank

Som en norsk affärsbank är Morrow Bank medlem i norska Bankenes sikringsfond (Bankgarantifonden). Svenska insättningar upp till motsvarande 100 000 EUR per kundrelation täcks av insättningsgarantin från Bankgarantifonden.

Här redovisar Morrow Bank sin effektiva ränta.

Läs mer
Nstart
Nstart

Nstart

- - - 4,30 % - - - -
Läs mer
BIGBANK
BIGBANK

BIGBANK

Bigbank erbjuder tryggt, enkelt och säkert sparande genom sina fastränteplaceringar med statlig insättningsgaranti.

Läs mer
- - 4,15 % 4,10 % 3,60 % 3,60 % 3,60 % 3,60 %
BIGBANK

BIGBANK

BIGBANK är medlem i Estlands garantisystem Garantifonden. Fonden är en offentligrättslig aktör vars viktigaste uppgift är att garantera de tillgångar som kunderna har placerat och öka finansieringsbranschens stabilitet och tillförlitlighet.

Garantisystemet baserar sig på Europaparlamentets och rådets direktiv 94/19/EG om system för garanti av insättningar (ändrad genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/14/EG) och den estniska lagen om garantifonden. Det här systemet garanterar till hundra procent även svenska insättningar hos BIGBANK och upplupna räntor upp till 100 000 euro.

Mer information om Garantifonden och garantisystemet finns på Estlands Garantifonds webbplats www.tf.ee

Det huvudsakliga ansvaret för tillsynen över bankens filial ligger hos Estlands tillsynsmyndighet som bl.a. övervakar bankens soliditet. BIGBANK svenska verksamhet står även under Finansinspektionens tillsyn.

Mer information finns på FI webbplats www.fi.se

Läs mer
Bluestep Bank
Bluestep Bank

Bluestep Bank

BlueStep ger dig hög ränta, inga avgifter och alla våra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin. Välj det som passar dig bäst av våra tio olika sparkonton.

Läs mer
0,45 - 3,52 % 4,25 % 4,25 % 3,70 % 3,00 % 2,80 % - 2,60 %
Läs mer
Mangold
Mangold

Mangold

Mangold erbjuder depåkonto för värdepappershandel med hög ränta och fria uttag. Inga avgifter eller bindningstider. Depåkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Läs mer
4,20 % - - - - - - -
Mangold

Mangold

Mangolds depåkonto är en värdepappersdepå från vilken du kan köpa och sälja värdepapper. Den fungerar även som ett sparkonto där du får ränta på ditt insatta kapital som du inte köper värdepapper för.

Läs mer
Serafim Finans
Serafim Finans

Serafim Finans

Ingen öppningsavgift eller årsavgift. Spara på det sätt som passar dig bäst, antingen med helt fria uttag eller med en bindningstid upp till tre år. Alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin som innebär ett tryggt och säkert sparande.

Läs mer
4,12 % - - 4,30 % - 3,60 % - -
Läs mer
Froda
Froda

Froda

Froda erbjuder ett enkelt och säkert sparande utan några fasta avgifter och våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Läs mer
3,50 % 3,90 % 3,95 % 3,60 % - - - -
Läs mer
Carnegie
Carnegie

Carnegie

Carnegie erbjuder ett flexibelt sparkonto med bra ränta och fria uttag. Inga avgifter eller bindningstider. Sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin

Läs mer
3,85 % - - - - - - -
Läs mer
Volvofinans Sparkonto
Volvofinans Sparkonto
3,75 % - - - - - - -
Ekobanken
Ekobanken
3,60 % - - - 3,30 % - - 3,20 %
Lea Bank ASA
Lea Bank ASA
4,20 - 4,30 % - - - - - - -
Lea Bank ASA

Lea Bank ASA

Ditt sparande hos Lea bank täcks upp till €100.000 av Bankenes Sikringsfond (motsvarande Insättningsgarantin hos Riksgälden) som Lea bank är medlem hos i Norge.

Utbetalning 31 dagar från begärt uttag.

Bank Norwegian
Bank Norwegian
3,60 - 4,00 % - - - - - - -
Bank Norwegian

Bank Norwegian

Insättningar i Bank Norwegian, en del av NOBA Bank Group AB (publ), omfattas av den svenska statliga insättningsgarantin. Insättningsgarantin täcker för närvarande upp till 100 000 euro / 1 050 000 SEK per kund och institut. Skulle du ha mer än ett konto hos NOBA Bank Group AB (publ), läggs beloppen samman och garanteras upp till ett maximalt skyddsbelopp om 100 000 euro / 1 050 000 SEK.

Borgo
Borgo
4,10 % 4,40 % 4,40 % 4,00 % 3,50 % 3,20 % - -
Coop Spara
Coop Spara
3,85 % 4,30 % 4,25 % 3,60 % 3,15 % - - -
Saldo Bank
Saldo Bank
- - 4,50 % 4,50 % 4,50 % 3,00 % - -
Saldo Bank

Saldo Bank

Även hos oss är dina pengar skyddade av en insättningsgaranti. Ditt kapital är skyddat upp till 100 000€ av SE:s Insättnings- och Investeringsgaranti (eng. SE Deposit and Investment Insurance) i Lituaen.

Santander Consumer Bank
Santander Consumer Bank
4,05 - 4,15 % - 4,30 % 4,35 % - - - -
Santander Consumer Bank

Santander Consumer Bank

Som filial till en norsk bank så lyder Santander Consumer Bank under den norska insättningsgarantin (Bankenes Sikringsfond) som täcker belopp upp till motsvarande 100 000 euro.

Avanza Bank
Avanza Bank
3,50 % - - - - - - -
ICA Banken
ICA Banken
2,70 % - - - - - - -
Instabank
Instabank
0,00 - 0,55 % - - - - - - -
PayEx Sverige
PayEx Sverige
- - - 0,25 % 0,00 % - - -
Nordea
Nordea
2,00 - 2,40 % 3,80 % 3,85 % 3,35 % 3,00 % - - -
SEB
SEB
2,00 - 2,50 % 3,80 % 3,85 % 3,11 % 2,75 % 2,58 % 2,49 % 2,47 %
Swedbank
Swedbank
2,10 - 2,55 % 3,80 % 3,80 % 3,30 % 2,82 % 2,73 % 2,65 % 2,62 %
Nordnet
Nordnet
3,60 % - - - - - - -
PRA Spar
PRA Spar
4,10 % - - - - - - -
Handelsbanken
Handelsbanken
2,00 - 3,40 % 4,00 % 3,50 % 3,25 % 2,95 % 2,89 % - 2,92 %
Lantmännen Finans
Lantmännen Finans
3,70 % - - - - - - -
Rocker
Rocker
0,50 - 2,50 % - - - - - - -
Rocker

Rocker

Insättningsgarantin täcker upp till 1 050 000 kronor per kund och institut. Rocker sparkonto är en sparprodukt av Erik Penser Bank. Skulle du ha två eller fler konton hos både Rocker och Erik Penser Bank läggs beloppen samman och omfattas av den maximala gränsen på 1 050 000 kronor.

Lunar
Lunar
3,75 % - - - - - - -
Lunar

Lunar

Dina pengar omfattas av den statliga insättningsgarantin (Indskydergarantifonden på danska) upp till 100.000 EUR (ca 1.000.000 SEK).

Northmill Bank
Northmill Bank
3,75 % 4,30 % 4,25 % 4,05 % 3,55 % - - -

Inga sökresultat, prova att ändra filtreringen

Övrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Bostadsrättstillägg – Så funkar det

3 minuters läsning

Om bostadsrättstillägg Bor du i en bostadsrätt behöver du ha ett bostadsrättstillägg eftersom du är ansvarig för ytskikt och fast inredning. Din vanliga hemförsäkring täcker bara dig och dina saker, därför kan du bli ersät...

Föregående artikel
Bankerna höjer bolåneräntorna
2 minuters läsning