Så kan du maxa pensionssparandet efter din ålder

Pension /
4 minuters läsning
Så kan du maxa pensionssparandet efter din ålder

Att arbeta, betala skatt och se till att få tjänstepension från sin arbetsgivare är det absolut viktigaste du kan göra för din framtida pension. Men det finns också andra sätt att höja pensionen. Med lite planering har du större möjligheter att få den pension du vill ha – oavsett hur långt du har kvar!

Så när ska man egentligen börja pensionsspara, och hur mycket ska man spara?

Känns det som om pensionen ligger ljusår bort eller precis runt hörnet? Oavsett vad kan det vara bra att ägna en tanke åt pensionen. Det finns ingen given åldersgräns för när du bör börja eller kan sluta att planera. En bra start är att göra en prognos för din framtida pension. Och ligger utfallet inte i linje med dina förväntningar är det dags att agera – för det finns sätt att påverka hur stor din pension blir.

Tips för att pensionsspara och påverka pensionen

20-30 år
Pensionen känns ofta väldigt avlägsen i den här åldern, men redan nu finns det saker att börja tänka på. Att snabbt komma ut i arbetslivet och börja heltidsarbeta påverkar din pension positivt. Likaså om du redan i början av karriären ser till att du har tjänstepension från din arbetsgivare så kommer ditt framtida jag att bli evigt tacksam! Arbetar du utomlands behöver du ta reda på vad du får för pension under tiden. Under de här åren är det också smart att starta upp ett eget pensionssparande, även om det bara rör sig om en hundralapp i månaden (många bäckar små!).

31-40 år
Se till att ha koll på hur din premie- och tjänstepension är placerad. Lite högre risk brukar löna sig då du har många år kvar till pension. Ha också koll på avgifterna du betalar, en liten skillnad i avgift kan få stor påverkan på din pension. Om du inte redan börjat pensionsspara privat så är det dags att dra igång nu. Det finns flera bra och enkla sparformer att välja mellan, exempelvis Investeringssparkonto och Kapitalförsäkring. Att vara föräldraledig eller arbeta deltid påverkar hur pensionen kommer att se ut. Om du och din partner väljer att inte dela lika på föräldraledighet och deltid kan ni kompensera den ena föräldern genom att föra över premiepension eller starta ett extra sparande. Fundera även på om du behöver ha ett återbetalningsskydd eller annan typ av skydd för din familj om något skulle hända dig.

41-54 år
Nu är det hög tid att få koll på din pension och bli mer aktiv! På Minpension är det enkelt att göra en prognos. Vikten av ett privat pensionssparande ökar, och det finns olika sätt att göra det på. Allt fler har fått upp ögonen för möjligheten att byta en del av sin lön mot extra pensionsavsättning (så kallad löneväxling). Kolla med din arbetsgivare om de erbjuder löneväxling, och/eller se över möjligheten att spara på egen hand genom exempelvis Investeringssparkonto eller Kapitalförsäkring. Har du gjort ett eget val i premiepensionen och tjänstepensionen är det bra att regelbundet se över hur det går och om du behöver göra några förändringar.

55-64 år
När du kommit upp i den här åldern är det en bra idé att mer konkret fundera på när du ska gå i pension och hur du vill att ditt pensionärsliv ska se ut. Att jobba längre har ofta en ganska stor effekt på pensionen eftersom du skjuter upp uttaget och tjänar samtidigt in mer pengar till din pension. Planerar du att gå i pension tidigt kanske du behöver starta ett extra sparande eller öka upp det du redan har för att ha en rimlig budget att leva på. Gå in på Minpension för få en helhetsbild och gör en pensionsprognos. Gör sen en budget över ditt liv som pensionär och prova att leva på den pension du kommer att få innan du slutar jobba. Det ger dig en känsla för hur du kommer att klara ekonomin. Nu är det också bra att se över eventuella återbetalningsskydd i dina tjänstepensioner. Om din familj inte är beroende av din inkomst kan det vara en idé att välja bort skyddet eftersom det sänker din pension. Har du gjort ett eget val i premiepensionen och tjänstepensionen? Då kan det även vara bra att se över risknivån och avgifterna i ditt sparande.

65+
Vill du fortsätta jobba och senarelägga pensionen, eller ta ut delar av den? Eller har du bestämt dig för att bli pensionär på heltid? Kom ihåg att pensionen ökar desto längre du jobbar. Att oavsett fortsätta spara privat kan vara ett smart verktyg för att kunna leva så bra som möjligt den dagen du går i pension. Den allmänna pensionen betalas automatiskt ut så länge du lever. Tjänstepensionen kan du däremot välja att ta ut på kortare tid. Ett kort uttag kan göra så att ränta på ränta-effekten på tjänstepensionskapitalet försvinner, till skillnad från vid livsvarigt uttag. Skillnaden för din totala pension är ofta stor när tjänstepensionen tagit slut och det går inte att ångra utbetalningstid det när du väl börjat ta ut tjänstepensionen. Så se till att välja rätt utbetalningstid!


Maja Englund, Pensionsekonom på SPP, och expert i Compricers Expertpanel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Fyra av tio som tappar bort bilen tror att den är stulen

1 minuts läsning

41 procent av de tillfrågade i ifs undersökning har någon gång tappat bort sin bil Jag glömmer aldrig när jag som liten var på Disney world i USA med min pappa. Parkeringen där var enorm och vi hade absolut ingen aning om var vår hyrbil stod ...

Föregående artikel