Så kan du spara under oroliga tider – tipsen för din ålder

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Pension /
2 minuters läsning
Så kan du spara under oroliga tider – tipsen för din ålder

Med en fortsatt skakig börs oroar sig många över hur privatekonomin påverkas. Och det kan vara svårt att veta hur man ska agera. Enligt Maja Englund, pensionsekonom på SPP, kan det hjälpa att utgå ifrån sin egen ålder och när pengarna är tänkta att användas.


När börsen rasar loggar många in på bankkontot eller minpension.se för att se hur ens egna pengar har påverkats. Men när det kommer till att sedan agera famlar många sparare i mörkret.

– Det finns inte ett rätt svar, speciellt inte när marknaden är så pass turbulent som nu. Men pensionspengarna har ofta fördelen att de inte ska användas förrän om många år, säger SPPs pensionsekonom Maja Englund och fortsätter:

– Mitt främsta råd är att se över hur lång tid du har kvar till pensionen och anpassa sparandet efter målen du har satt upp.

Maja Englunds pensionstips utifrån din ålder:

För dig som är 20–30 år
Du kommer troligen att möta flera upp- och nedgångar på börsen innan det är dags för pension. Många får dessutom sina första tjänstepensionskronor på 25-årsdagen. Aktiefonder kan fortfarande vara ett klokt val för dig som är ung eftersom pengarna får en chans att växa under lång tid. Men satsa inte allt på ett kort, tänk olika branscher och regioner.  

För dig som är 30–45 år
Här är tipset att sitta still i båten efter börsraset så länge som du har en bredd i portföljen med olika fonder eller aktier från olika branscher och regioner. Många har redan ett befintligt pensionssparande och de pengarna behöver du troligen inte använda förrän om 20–30 år. Efter regn kommer i regel solsken, och att sälja när börsen redan fallit 30 procent och sedan försöka hinna med i uppgången är en match som få bemästrar.

För dig som är 45–60 år
Nu när pensionen kommer närmare är det viktigt att se över risken i ditt sparande. Ett tips som gäller oavsett temperatur på börsen. Det är viktigt att ha rätt balans mellan aktier och tryggare räntesparande, och inte för mycket exponering inom samma bransch eller enskilda länder. Snart är det kanske dags att öka andelen räntefonder? Men rådet här är att inte agera i panik utan att sälja av stegvis över flera månader och år.

För dig som är 60+
Nu är det dags att börja planera för hur du ska ta ut pensionen. Se över möjligheten till personlig rådgivning från ditt pensionsbolag för att få extra stöd och hjälp längs vägen. Hur stora svängningar tillåter din ekonomi? Glöm inte heller att kolla upp om du valt så kallat efterlevandeskydd för din familj och ta ställning till om det är något du vill ha kvar. Det kan vara en god idé att samla pensionen hos en aktör för att slippa administrera pensionen på flera olika håll. En rådgivare kan hjälpa till så att du inte lämnar en lösning och risknivå som passar dig bättre.

De pengar du placerar i fonder/värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bör jag förändra mitt sparande till följd av coronakrisen?

3 minuters läsning

I dagarna landar lönen på mångas konton. För det flesta av oss samma summa som vanligt, men för en hel del har coronavirusets framfart ändå inneburit att kommande månaders inkomster är betydligt mer osäkra än vad de bara var för et...

Föregående artikel