Så kan du tänka kring pensionssparandet på en skakig marknad!

Pension /
1 minuts läsning
Så kan du tänka kring pensionssparandet på en skakig marknad!

Samtidigt som många kopplade av i hängmattan i somras var det allt annat än semesterlunk på marknaden. Handelskonflikten mellan Kina och USA, ränteläget, de fortsatta frågetecken om Brexit och en global konjunktur som avmattas påverkade läget. Osäkerheten för såväl världsekonomin som börserna har sedan dess tilltagit i styrka. Samtidigt finns det också positiva motverkande faktorer.

Om vi blickar framåt tyder allt ändå på att världsekonomin befinner sig i ett så kallat sencykliskt skede, där tillväxten fortfarande är på relativt goda nivåer men i en avmattningsfas. Konjunkturen går i cykler som upprepar sig över tiden. 2015 lämnade vi den utdragna lågkonjunkturen som startade med finanskrisen och gick istället in i en högkonjunktur – som vi nu sannolikt nu börjar se slutet av. Så hur ska du som pensionssparare agera när marknaden är svajig?
 
Att det är svårt att tajma upp- och nedgångar på börsen har de flesta blivit varse som någon gång försökt. När det gäller pensionssparande så hinner du under ett arbetsliv normalt gå igenom många upp och nedgångar innan det är dags att använda pengarna. Det är trots allt först den dagen som pensionen börjar utbetalas som svängningarna realiseras, och som pensionssparare har du därmed normalt tid att vänta ut den oroliga marknaden och låta sparandet återhämta sig.
 
Över tid är det alltid bra att försöka få till en bra riskspridning i sitt sparande, mellan olika regioner och mellan aktier och räntor. Låt även tiden du har kvar till du ska använda pensionspengarna styra risken i ditt sparande. Du som planerar att snart plocka ut pengarna kan läsa mer om hur du bäst planerar inför pensionen här.
 
Bra att tänka på:

  • Pensionssparande är ett långsiktigt sparande, tillfälliga svängningar jämnar ut sig över tid
     
  • Se regelbundet över den totala risken i ditt pensionssparande, sprid risken över regioner, mellan aktier och räntor samt efter hur lång tid du har kvar till pension
     
  • Välj en sparform som passar hur aktiv och intresserad du är av ditt pensionssparande
     
  • Spara regelbundet, det är ett bra sätt att sprida risken över tidSkriven av Maja Englund, Pensionsekonom SPP och expert i Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Är högkonjunkturen över för denna gång?

2 minuters läsning

“Riskerna för en sämre utveckling än vårt huvudscenario dominerar. Och de kommer från omvärlden” sa KI:s prognoschef Ylva Hedén Westerdahl vid presentation av rapporten. KI menar att vid ett avtalslöst brexit och/eller vid ett utökat ha...

Föregående artikel