Så lurar du hjärnan att spara en miljon

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Spara pengar /
2 minuters läsning
Så lurar du hjärnan att spara en miljon

Hur kan vi lura vår gamla savannhjärna att spara? Den frågan ställde Pontus Haag mig i Skandias podd En påse pengar nyligen. In och lyssna om ni vill!

Vi pratade om vad jag skulle göra om jag fick en påse pengar innehållandes en miljon kronor, varför beteendeekonomi har blivit uppmärksammat, hur nudging fungerar när det kommer till sparande, hur vi kan få vår savannhjärna att tänka långsiktigt och om det går att få en kick av att spara?

Går det att få en kick av att spara?

Många älskar att spendera men att spara och se sina pengar växa är faktiskt rätt coolt. Att förstå på riktigt hur ränta på ränta effekten fungerar är grunden tror jag. Ett exempel: Om dina föräldrar började spara 2 000 kronor i månaden till dig när du föddes - och du är runt 50 år idag -  så skulle du idag ha 14 miljoner kronor. 1 200 000 kronor sparat - och resten är ränta och ränta på ränta. Galet bra eller hur?

Människor som aldrig intresserat sig för aktier börjar handla med aktier och ta hög risk. Varför är det egentligen så och varför nu?

Det sker nästan alltid när börsen har gått bra i några år. Vi ser hur bra det går för andra och får en känsla av att vi missar nåt - en FOMO känsla. Vi tänker varför köpte inte jag den aktien för två år sen? Då hade jag varit superrik idag. Men det är lite samma sak som att tänka: Varför köpte jag inte lotten med just de numren som vann i lördags? Jag hoppas att alla som är nybörjare börjar försiktigt med små summor. Och förstår att man blir inte snabbt rik. Dom du hör/läser om är undantagen.

Hur ska jag göra för att lura hjärnan att spara?

Vi kan inte ändra på hur vår hjärnan fungerar. Men att förstå att den rätt sällan tar logiska beslut är ett steg på vägen. Ett tips för att “lura” hjärnan är att göra sparandet automatiskt. Sätt upp två sorters sparande redan ikväll. Ett autogiro som varje månad direkt när lönen kommer går till ett sparkonto (med ränta) och ett som går till ett Investeringssparkonto (ISK). Och du, skyll inte på att du inte kan spara, att alla pengar går åt. Jag tror att nästan alla kan avvara 100 kronor varje månad, genom att dra in på något annat. Pengar gör oss inte lyckliga i sig men avsaknaden av ångest gör det. Och många får ångest när dom tänker på sin privatekonomi.

Lycka till!

Christina gästar En påse pengar
Klicka på bilden för att komma till Podden (15 min).

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

5 tips – så får du semesterkassan att räcka längre

3 minuters läsning

Med frihet i sinnet och ett uppdämt behov av att äta på restauranger, shoppa och socialisera på semestern är det lätt att pengarna snabbt springer iväg. Men det finns knep att ta till för att kunna njuta av sommaren utan att drabbas av en bitter eftersmak...

Föregående artikel