Så mycket (lite) kostar julljusen fram till tjugondagknut!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
2 minuters läsning
Så mycket (lite) kostar julljusen fram till tjugondagknut!

Jag har precis installerat en julig ljusslinga utomhus. Köpt timer och förlängningssladd för utomhusbruk. Det blev väldigt fint men när timern slog av började slingan att blinka? Jag rådfrågade mina kollegor och fick motfrågan: Varför har du timer? Låt den stå på. Dygnet runt.

(Detta är en artikel som jag skrev 2017 men som jag tänkte är aktuell igen nu när december inte har gett oss speciellt många soltimmar. Idag är elpriset dessutom lägre än vad det var 2017 vilket gör att min julslinga lyser dygnet runt utan att det känns i plånboken.)

Sparekonom som jag är måste jag räkna på detta – är det inte slöseri med el och pengar?
Låt oss påminna oss: Watt är en enhet för effekt dvs en enhet för hur mycket energi som går åt när jag tex använder en lampa. Den energi vi använder i hemmet mäts i kilowattimmar (kWh). Eftersom kilo är en beteckning för tusen betyder alltså 15 kilowattimmar 15 000 wattimmar.

För att räkna ut hur mycket energi som går åt blir formeln enligt följande: (Effekt (W)*Tid apparaten används (timmar)) / 1 000 = Energin (kWh)

Tillbaka till min julslinga. Läser på förpackningen att den har 30 LED-lampor á 0,064W dvs 1,92 W. Jag tänkte ha på den dygnet runt fram till tjugondagknut då julen åker ut dvs 55 dagar = 1 320 timmar. Formeln för min julslinga blir: (1,92*1320) /1 000 = 2,53 KWh.

Jag betalar runt 85 öre/kWh just nu enligt min elräkning för själva elen och 50,16 öre/kWh i rörlig nätavgift.
-  Idag 2020 betalar jag 25,07 öre/kWh för själva elen och 93.63 öre/kWh i rörlig nätavgift (inkl skatt).

Att ha min julslinga på fram till tjugondagknut kostar mig alltså ungefär 1,35*2,53 = 3,42 kronor
- I år blir min kostnad för samma julslinga (japp den har hållt) 1,19*2,53 = 3,01 kronor

3,42 kronor! (3,01 kronor i år)

Ps. Min timer kostade 99 kronor. Ds.
Ps2. En timer drar, enligt vad jag kan förstå, dessutom mer än vad min julslinga gör. Ds2.


Lite el-fakta:

  • En LED-lampa är ca 10 gånger mer effektiv än en glödlampa.
     
  • I genomsnitt går drygt 50 % av hushållens totala förbrukning till uppvärmning (för ett hus) i Sverige. Cirka 20 % går till varmvatten och upp till 30 % går till hushållsel dvs alla elektriska apparater i hemmet, inklusive julbelysningen.
     
  • Din elräkning består av två delar: En till elnätsbolaget och en till elhandelsbolaget. Du kan inte välja elnätsbolag men däremot elhandelsbolag. Har du inte gjort något val så betalar du troligtvis runt 30 % för mycket helt i onödan.

Se till så du inte har ett anvisningsavtal/tillsvidareavtal och betalar för mycket! Jämför din el här >>

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan så hittar vi det bästa avtalet för dig!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ekonomitips inför årsskiftet

6 minuters läsning

Nu är det bara dagar kvar på det här året. Och som vanligt tänkte jag tipsa dig om några viktiga saker att tänka på innan vi äntligen kan stänga 2020 och se fram emot 2021. Ränteavdraget - vill du fördela om det? På &arin...

Föregående artikel