Hur mycket kostar min ljusslinga denna jul?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Hur mycket kostar min ljusslinga denna jul?

Det börjar bli mörkt och jag tycker mig se betydligt färre ljusslingor i området där jag bor. Elpriset är boven förstår jag. Så hur mycket kommer min ljusslinga att kosta i år? Är det värt myset som jag tycker att den skänker?

2017 installerade jag en julig ljusslinga utomhus. Jag köpte en timer för utomhusbruk. Det blev väldigt fint men när timern slog av började slingan att blinka? Jag rådfrågade mina kollegor och fick motfrågan: Varför har du timer? Låt den stå på dygnet runt.

Sparekonom som jag är så kände jag att jag ville räkna på detta.

Jag tänkte: Är det inte slöseri med el och pengar? Uträkningen då visade att min ljusslinga skulle kosta knappt 4 kronor att ha på dygnet runt från slutet på november till tjugondag knut. År 2020 räknade jag igen på kostnaden, då elpriserna var lägre än 2017, och hamnade då på 3 kronor.

Så nu är det dags att räkna igen. Nu när elpriset har skjutit i höjden.

Låt oss påminna oss:

Watt är en enhet för effekt dvs en enhet för hur mycket energi som går åt när jag tex använder en lampa. Den energi vi använder i hemmet mäts i kilowattimmar (kWh). Eftersom kilo är en beteckning för tusen betyder alltså 15 kilowattimmar 15 000 wattimmar.

För att räkna ut hur mycket energi som går åt blir formeln enligt följande: (Effekt (W)*Tid apparaten används (timmar)) / 1000 = Energin (kWh).

Tillbaka till min ljusslinga.

Ljusslingan har 30 LED-lampor á 0,064W dvs 1,92 W. Jag tänkte ha på den dygnet runt fram till tjugondagknut då julen åker ut dvs 48 dagar = 1 152 timmar. Formeln för min ljusslinga blir: (1,92*1152) /1 000 = 2,21 KWh.

Jag har ett rörligt elavtal och hur högt elpriset kommer att vara i december är det ingen som vet. Enligt specifikation från mitt elbolag betalade jag 71 öre/kWh i oktober vilket var förhållandevist lågt. Jag betalade också en rörlig avgift per kWh till mitt elnätsbolag på 52 öre/kWh och energiskatt på 45 öre/kWh.

  • Om december mot förmodan blir lika “billig” som oktober kommer min ljusslinga att kosta: 71+52+45+*2,21 = 371 öre dvs 3,71 kronor.

Men, det finns ju skräckscenarier om att elpriset kan komma att nå 10 kr/kWh i vinter så låt oss räkna på det.

  • Om snittpriset på elen kommer att ligga på 10 kronor per kWh i december så kommer min ljusslinga att kosta: 1000+52+45*2,21 = 2424 öre dvs 24,2 kronor.

Med en timer kan jag få ner denna kostnad om jag till exempel väljer att endast ha lamporna tända några timmar per dag. Och jag närmar mig nog 50 kronor för perioden eftersom jag även har två adventsljusstakar, två stjärnor och julgransljus. Klart värt myset tycker jag.

Lästips:

Så fungerar det nya elprisstödet

Värsta energitjuvarna i hemmet

8 tips till dig som vill installera solceller

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Inkassokrav - Så fungerar det

3 minuters läsning

Vad är inkassokrav? Ett inkassokrav kan du få om du inte betalar en räkning eller faktura senast vid det avtalade förfallodatumet. Företaget eller organisationen som har skickat ut räkningen kan då vända sig till ett inkassobolag för att få...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)