Min ljusslinga kan kosta tre gånger så mycket denna jul - drygt 10 kronor.

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Min ljusslinga kan kosta tre gånger så mycket denna jul - drygt 10 kronor.

2017 installerade jag en julig ljusslinga utomhus. Jag köpte en timer och förlängningssladd för utomhusbruk. Det blev väldigt fint men när timern slog av började slingan att blinka? Jag rådfrågade mina kollegor och fick motfrågan: Varför har du timer? Låt den stå på. Dygnet runt.

Sparekonom som jag är så kände jag att jag ville räkna på detta. Jag tänkte: Är det inte slöseri med el och pengar?

Uträkningen då visade att min ljusslinga skulle kosta knappt 4 kronor att ha på dygnet runt från slutet på november till tjugondagknut. Förra året (2020) räknade jag igen på kostnaden, då elpriserna var lägre än 2017, och hamnade då på 3 kronor.

Men hur ser det ut idag kan man undra? Med dessa galna elpriser som vi ser just nu. Låt oss räkna.

Låt oss påminna oss: Watt är en enhet för effekt dvs en enhet för hur mycket energi som går åt när jag tex använder en lampa. Den energi vi använder i hemmet mäts i kilowattimmar (kWh). Eftersom kilo är en beteckning för tusen betyder alltså 15 kilowattimmar 15 000 wattimmar.

För att räkna ut hur mycket energi som går åt blir formeln enligt följande: (Effekt (W)*Tid apparaten används (timmar)) / 1000 = Energin (kWh)

Tillbaka till min julslinga.

Läser på förpackningen att den har 30 LED-lampor á 0,064W dvs 1,92 W. Jag tänkte ha på den dygnet runt fram till tjugondagknut då julen åker ut dvs 55 dagar = 1 320 timmar. Formeln för min julslinga blir: (1,92*1320) /1 000 = 2,53 KWh.

Jag har ett rörligt elavtal och betalar just nu 111.25 öre/kWh. Det är det genomsnittliga priset för november. Låt oss gissa att priset för december kommer att vara betydligt högre. För enkelhetens skull räknar jag högt. Jag tar dagsgenomsnittspriset under måndagen den 6 december - en dag med rekordpris:  377 öre/kWh för själva elen och 49,50 öre/kWh i rörlig nätavgift. Det blir 426,50 öre/kWh.

Att ha min julslinga på från sista veckan i november fram till tjugondagknut kan alltså kosta mig ungefär 426,50*2,53 = 1079 öre eller 10,79 kronor.

Ps. Min timer kostade 99 kronor. Ds.

Ps2. En timer drar, enligt vad jag kan förstå, kanske till och med mer än vad min julslinga gör? Ds2.

Lite el-fakta:

  • En LED-lampa är ca 10 gånger mer effektiv än en glödlampa.
     
  • I genomsnitt går drygt 50 % av hushållens totala förbrukning till uppvärmning (för ett hus) i Sverige. Cirka 20 % går till varmvatten och upp till 30 % går till hushållsel dvs alla elektriska apparater i hemmet, inklusive julbelysningen.
     
  • Din elräkning består av två delar: En till elnätsbolaget och en till elhandelsbolaget. Du kan inte välja elnätsbolag men däremot elhandelsbolag. Har du inte gjort något val så betalar du troligtvis runt 30 % för mycket helt i onödan.


Se till så du inte har ett anvisningsavtal/tillsvidareavtal och betalar för mycket! Jämför din el här >>

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så pensionssparar du som egenföretagare

6 minuters läsning

3 sätt att pensionsspara Pensionsfrågor är tillräckligt krångliga för en vanlig löntagare och tyvärr blir det ännu krångligare för dig som driver eget aktiebolag eftersom du har ytterligare valmöjligheter. Uppsidan är att du i...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)