Så påverkas du av nya flygskatten

Privatekonomi /
1 minuts läsning
Så påverkas du av nya flygskatten

Samtidigt som vi tuggade i oss ägg på påskdagen började den nya flygskatten gälla. Ett dåligt aprilskämt enligt vissa, nödvändigt för miljön enligt andra. Läs om hur flygskatten fungerar och hur den påverkar dig.


Från och med 1 april infördes den nya flygskatten. Skatten gäller vid avresor från svenska flygplatser och varierar med resans längd:

  • Inrikesresor och resor inom Europa = 60 kronor per passagerare
  • Resor till länder utanför EU (under 600 mil) = 250 kronor per passagerare
  • Resor längre än 600 mil = 400 kronor per passagerare

Det är flygbolagen som ska betala skatten men i praktiken är det sannolikt att resenären får ta den kostnaden via högre biljettpriser. Det återstår dock att se vilken effekt skatten kan få på biljettpriserna framöver.

Undantag
Skatten tas inte ut om flyget skulle bli inställt på grund av tekniska störningar, dåliga väderförhållanden eller andra oförutsedda händelser. Huruvida flygbolagen kommer justera detta i efterhand gentemot resenären är oklart.

Barn under två år omfattas inte av skatten. Skatten gäller inte heller de som ankommer till en svensk flygplats och fortsätter resan med samma plan eller med ett annat plan inom 24 timmar.

Så påverkas olika flygresor (per passagerare)

  • En tur och retur-resa inom Sverige blir 120 kronor dyrare
  • En resa från Sverige till ett EU-land blir 60 kronor dyrare
  • En resa från Sverige till ett land utanför EU (under 600 mil) blir 250 kronor dyrare
  • En resa från Sverige till ett land längre bort än 600 mil blir 400 kronor dyrare

Eftersom skatten tas ut per passagerare blir effekten stor på ett större sällskap. En familj med två vuxna och två barn som vill doppa tårna i Thailand får räkna med att biljetten kan bli 1600 kronor dyrare efter den 1 april.

Så kan du påverka skatten
Eftersom flygskatten är avståndsbaserad kan du om möjligt resa kortare avstånd för att påverkas så lite som möjligt. Ett annat alternativ kan vara att undersöka huruvida det är möjligt att utgå från en flygplats utanför Sverige där det inte finns en flygskatt i skrivande stund, exempelvis Kastrup i Danmark för de som bor i de södra delarna av landet.

Det kan också bli billigare att mellanlanda i Europa vid en långflygning.

Då skatten är helt ny kommer det sannolikt ta ett tag innan det visar sig hur olika flygningar påverkas fullt ut.


Text lånad av Finansportalen.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ska man lita på ekonomiexperters prognoser?

3 minuters läsning

Vi överskattar kompetens och underskattar tur En erfaren schackspelare ”en expert på schack” vinner ofta över en nybörjare. Erfarenheten gör att han/hon kan göra smartare drag eftersom han/hon kan se flera drag framåt. Nybörjaren kan regler...

Föregående artikel