Så påverkas du av den klubbade budgeten

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Så påverkas du av den klubbade budgeten

Det blev en turbulent onsdag i förra veckan då Magdalena Andersson valdes till statsminister, M+KD+SDs budget röstades igenom, Miljöpartiet lämnade regeringen och Magdalena Andersson hann avgå innan hon hade tillträtt.

Nu blir det ny statsministeromröstning men budgeten ligger fast. Privatekonomiskt sett blir det en del små förändringar från regeringens budget men mycket ligger kvar. 

Så hur påverkas vår privatekonomi av budgeten?

Jobbskatteavdrag
Jobbskatteavdraget ersätter regeringens förslag om att förstärka förvärvsavdraget och innebär att en person med en inkomst på 22 000 kronor i månaden får en skattesänkning på omkring 1 700 kronor per år. Den sänkta skatten gäller från en månadsinkomst på 9 000 kronor och omfattar även personer med sjuk- och aktivitetsersättning.

Sänkt skatt för pensionärer
Skatten sänks för alla pensionärer i den nya budgeten. För en pensionär med 13 000 kronor i månaden betyder detta ca 150 kronor mer i månaden eller 1 800 kronor per år. 

Höjt bostadstillägg
Det höjda bostadstillägget för pensionärer innebär 200 kronor för ensamstående och 100 kronor för sammanboende pensionärer extra per månad. Tillägget gäller från och med augusti 2022.

Sänkt drivmedelskatt
Drivmedelskatten sänks med 50 öre per liter från och med ​​från 1 maj 2022.

Tre dagars obetald föräldraledighet per år
Den obetalda föräldraledigheten ersätter regeringens förslag på familjevecka och gäller per person. Är man ensamstående får man sex dagars obetald ledighet. Gäller föräldrar till barn i åldrarna 6-16 år.

Gåvoskatteavdraget höjs
Den nya budgeten gör det möjligt att skänka mer pengar skattefritt till ideella organisationer. Maxbeloppet höjs till 12 000 kronor (från 6 000 kronor). Maximal skattereduktion blir 3 000 kronor (25 procent).

Så påverkas du:

Så påverkas du - DI

Bild lånad av Dagens Industri.

Aktuella sparkontoräntor

Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.

Sparbelopp
kr

Genom att du anger ditt sparbelopp kan vi hjälpa dig att bara visa relevanta bolag.
Genom att du anger ditt sparbelopp kan vi hjälpa dig att bara visa relevanta bolag.

Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.

Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen.

Bolag
Rörlig
3 mån
6 mån
1 år
2 år
3 år
4 år
5 år
 
 
SBAB Bank
SBAB Bank

SBAB Bank

SBAB erbjuder sparkonton med bra räntor och insättningsgaranti utan avgifter och bindningstider. Du öppnar ditt konto enkelt i vår app eller på sbab.se.

Läs mer
3,75 % 4,25 % 4,25 % 4,05 % 3,60 % 3,30 % 3,20 % 3,15 %
Läs mer
Ekobanken
Ekobanken

Ekobanken

Ekobanken erbjuder sparkonton med bra räntor och insättningsgaranti. Vårt uppdrag är att tillsammans med pengars hjälp arbeta för en hållbar framtid. Du ansöker enkelt på ekobanken.se. Välkommen! Ekobanken Spar: Ränta beräknas från första kronan vid saldo överstigande 10.000 kr. 4 st fria uttag/år och därefter 50 kr/uttag.

Läs mer
3,60 % - - - 3,30 % - - 3,20 %
Läs mer
Brocc Finance
Brocc Finance

Brocc Finance

Brocc är en modern och digital aktör med enkla, trygga och smarta lösningar. Brocc Finance AB har tillstånd som kreditmarknadsbolag från Finansinspektionen och erbjuder sparkonton som omfattas av insättningsgarantin.

Läs mer
3,80 % 4,35 % 4,30 % 4,20 % 3,80 % 3,70 % 3,60 % -
Läs mer
Erik Penser Bank
Erik Penser Bank

Erik Penser Bank

Erik Penser Bank erbjuder tryggt sparande genom sina fastränteplaceringar med statlig insättningsgaranti. Ingen öppningsavgift, årsavgift eller annan fast avgift.

Läs mer
2,30 % 4,20 % 4,25 % 3,90 % 2,95 % - - -
Erik Penser Bank

Erik Penser Bank

Insättningsgarantin täcker upp till 1 050 000 kronor per kund och institut. Erik Penser Bank erbjuder sparkonto under eget namn samt genom sparprodukten Rocker. Skulle du ha två eller fler konton hos både Erik Penser Bank och Rocker läggs beloppen samman och omfattas av den maximala gränsen på 1 050 000 kronor.

Läs mer
Collector sparkonto
Collector sparkonto

Collector sparkonto

Collector erbjuder privatlån och kreditkort till privatpersoner samt sparkonton till privatpersoner och företag. Med fokus på sund och hållbar kreditgivning hjälper Collector kunder att låna tryggt utan säkerhet. Collector är ett varumärke inom Norion Bank AB (tidigare Collector Bank AB) som grundades 1999 och har kontor i Göteborg, Stockholm, Helsingborg, Oslo och Helsingfors. Verksamheten bedrivs genom Norion Bank AB (publ) som är noterat på Nasdaq Stockholm.   

Läs mer
3,90 - 3,95 % 4,20 % 4,20 % 3,80 % 3,00 % - - -
Läs mer
Marginalen
Marginalen

Marginalen

Marginalen erbjuder dig en hög ränta som gäller från första kronan utan att du behöver binda ditt kapital. Våra konton har inga avgifter och vi omfattas självklart av insättningsgarantin. Välkommen till Marginalen!

Läs mer
3,60 % 4,35 % 4,30 % 4,30 % 4,20 % 4,15 % - 4,00 %
Läs mer
Skandia
Skandia

Skandia

Välj fasträntekonto med en högre ränta eller sparkonto till en bra ränta utan att du behöver binda dina pengar.

Läs mer
3,65 % 4,30 % - 3,65 % - - - -
Läs mer
Avida Finans
Avida Finans

Avida Finans

AvidaSpar är det enkla sparkontot. Du får en hög sparränta från första dagen och första kronan, och kontot har heller inga avgifter eller bindningstider.

Läs mer
3,85 % - - - - - - -
Läs mer
Ikano Bank
Ikano Bank

Ikano Bank

Vi kan konsten att spara och erbjuder dig flera olika alternativ beroende på hur din sparsituation ser ut. Hos oss behöver du inte förhandla dig till bra villkor, vi har bra räntor för alla. Du kan välja mellan tre enkla sparkonton Sparkonto, Sparkonto Plus och Sparkonto Fix. Självklart omfattas ditt sparande hos oss av den statliga insättningsgarantin. Välkommen till Ikano Bank!

Läs mer
3,25 - 3,65 % - - 3,75 % 3,10 % - - 2,80 %
Läs mer
HoistSpar
HoistSpar

HoistSpar

Hos HoistSpar kan du välja mellan både rörligt och fast sparkonto till konkurrenskraftiga räntor. Kontona omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Läs mer
3,85 % - - 4,05 % 3,75 % 3,30 % - -
Läs mer
Aros Kapital
Aros Kapital

Aros Kapital

Aros erbjuder löptider om 3, 6 och 12 månader för ett enkelt, smidigt och säkert sparande. Sparkontona täcks av den statliga insättningsgarantin med upp till 950 000 kr.

Läs mer
3,70 % 4,05 % 4,15 % 4,20 % - - - -
Läs mer
Danske Bank
Danske Bank

Danske Bank

Ett regelbundet sparande ger dig möjlighet att planera för framtiden. Oavsett om du vill spara en liten slant eller en stor hittar du ett sparande hos oss som passar dig. Vi har konkurrenskraftiga räntor som tål att jämföras.

Läs mer
1,30 - 3,20 % 3,55 % 3,65 % 3,50 % 3,05 % 2,90 % - 2,90 %
Danske Bank

Danske Bank

Sparkonto omfattas av den danska insättningsgarantin (Garantiformuen) med kompletterande skydd från den svenska statliga insättningsgarantin.

Insättningsgarantin innebär att du har rätt till ersättning upp till 100 000 euro om banken skulle gå i konkurs. Om motvärdet av 100 000 euro understiger 1 050 000 kronor, som är det svenska garantibeloppet, kommer den svenska beloppsgränsningen att gälla. Utöver detta belopp kan du under vissa förutsättningar få ersättning för insättningar kopplade till särskilda händelser, till exempel försäljning av en bostad.

Garantiformuen kommer att utbetala garantin genom att, senast inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller danska myndigheter beslutat att garantin ska träda in, skicka ett betalningsuppdrag till Riksgälden som därefter utför utbetalningen.

Läs mer
BIGBANK
BIGBANK

BIGBANK

Bigbank erbjuder tryggt, enkelt och säkert sparande genom sina fastränteplaceringar med statlig insättningsgaranti.

Läs mer
- - 4,15 % 4,10 % 3,60 % 3,60 % 3,60 % 3,60 %
BIGBANK

BIGBANK

BIGBANK är medlem i Estlands garantisystem Garantifonden. Fonden är en offentligrättslig aktör vars viktigaste uppgift är att garantera de tillgångar som kunderna har placerat och öka finansieringsbranschens stabilitet och tillförlitlighet.

Garantisystemet baserar sig på Europaparlamentets och rådets direktiv 94/19/EG om system för garanti av insättningar (ändrad genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/14/EG) och den estniska lagen om garantifonden. Det här systemet garanterar till hundra procent även svenska insättningar hos BIGBANK och upplupna räntor upp till 100 000 euro.

Mer information om Garantifonden och garantisystemet finns på Estlands Garantifonds webbplats www.tf.ee

Det huvudsakliga ansvaret för tillsynen över bankens filial ligger hos Estlands tillsynsmyndighet som bl.a. övervakar bankens soliditet. BIGBANK svenska verksamhet står även under Finansinspektionens tillsyn.

Mer information finns på FI webbplats www.fi.se

Läs mer
Bluestep Bank
Bluestep Bank

Bluestep Bank

BlueStep ger dig hög ränta, inga avgifter och alla våra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin. Välj det som passar dig bäst av våra tio olika sparkonton.

Läs mer
0,45 - 3,52 % 4,25 % 4,25 % 3,70 % 3,00 % 2,80 % - 2,60 %
Läs mer
Serafim Finans
Serafim Finans

Serafim Finans

Ingen öppningsavgift eller årsavgift. Spara på det sätt som passar dig bäst, antingen med helt fria uttag eller med en bindningstid upp till tre år. Alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin som innebär ett tryggt och säkert sparande.

Läs mer
4,12 % - - 4,30 % - 4,15 % - -
Läs mer
Froda
Froda

Froda

Froda erbjuder ett enkelt och säkert sparande utan några fasta avgifter och våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Läs mer
3,50 % 3,90 % 3,95 % 3,60 % - - - -
Läs mer
Carnegie
Carnegie

Carnegie

Carnegie erbjuder ett flexibelt sparkonto med bra ränta och fria uttag. Inga avgifter eller bindningstider. Sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin

Läs mer
3,85 % - - - - - - -
Läs mer
Volvofinans
Volvofinans
3,75 % - - - - - - -
Landshypotek Bank
Landshypotek Bank
3,75 % - - - - - - -
Nordiska
Nordiska
4,10 % 4,35 % - 4,10 - 4,30 % 3,80 % 3,60 % 3,45 % 3,45 %
Bank Norwegian
Bank Norwegian
3,60 - 4,00 % - - - - - - -
Bank Norwegian

Bank Norwegian

Insättningar i Bank Norwegian, en del av NOBA Bank Group AB (publ), omfattas av den svenska statliga insättningsgarantin. Insättningsgarantin täcker för närvarande upp till 100 000 euro / 1 050 000 SEK per kund och institut. Skulle du ha mer än ett konto hos NOBA Bank Group AB (publ), läggs beloppen samman och garanteras upp till ett maximalt skyddsbelopp om 100 000 euro / 1 050 000 SEK.

Borgo
Borgo
4,10 % 4,40 % 4,40 % 4,00 % 3,50 % 3,20 % - -
Lea Bank ASA
Lea Bank ASA
4,20 - 4,30 % - - - - - - -
Lea Bank ASA

Lea Bank ASA

Ditt sparande hos Lea bank täcks upp till €100.000 av Bankenes Sikringsfond (motsvarande Insättningsgarantin hos Riksgälden) som Lea bank är medlem hos i Norge.

Utbetalning 31 dagar från begärt uttag.

SevenDay Bank
SevenDay Bank
3,70 % 4,20 % 4,10 % 3,90 % 3,20 % 3,00 % - -
Saldo Bank
Saldo Bank
- - 4,50 % 5,00 % 4,40 % 4,30 % - 3,00 %
Saldo Bank

Saldo Bank

Även hos oss är dina pengar skyddade av en insättningsgaranti. Ditt kapital är skyddat upp till 100 000€ av SE:s Insättnings- och Investeringsgaranti (eng. SE Deposit and Investment Insurance) i Lituaen.

Santander Consumer Bank
Santander Consumer Bank
4,05 - 4,15 % - 4,30 % 4,35 % - - - -
Santander Consumer Bank

Santander Consumer Bank

Som filial till en norsk bank så lyder Santander Consumer Bank under den norska insättningsgarantin (Bankenes Sikringsfond) som täcker belopp upp till motsvarande 100 000 euro.

Nordax Bank
Nordax Bank
3,50 - 4,00 % - - 3,70 % 3,10 % - - -
Resurs Bank
Resurs Bank
4,10 % - - - - - - -
Resurs Bank

Resurs Bank

Privatpersoner kan max ta ut 150 000 kr per dag (max 500 000 kr på 7 dagar) via onlinebanken och 1 000 000 kr via telefon.

Avanza Bank
Avanza Bank
3,50 % - - - - - - -
Multitude Bank
Multitude Bank
4,17 % 4,25 % 4,30 % 4,40 % 4,30 % 4,30 % - -
Multitude Bank

Multitude Bank

Malta Depositor Compensation Scheme garanterar ditt insatta kapital och upplupna räntor hos Multitude Bank upp till €100 000.

Qliro
Qliro
3,40 % 4,40 % 4,35 % 3,40 % - - - -
ICA Banken
ICA Banken
2,70 % - - - - - - -
Instabank
Instabank
0,00 - 0,55 % - - - - - - -
PayEx Sverige
PayEx Sverige
- - - 0,25 % 0,00 % - - -
Nordea
Nordea
2,00 - 2,40 % 3,80 % 3,85 % 3,35 % 2,90 % - - -
SEB
SEB
2,00 - 2,50 % 3,80 % 3,85 % 3,11 % 2,62 % 2,40 % 2,31 % 2,28 %
Swedbank
Swedbank
2,10 - 2,55 % 3,80 % 3,80 % 3,30 % 2,91 % 2,81 % 2,72 % 2,69 %
Nordnet
Nordnet
3,60 % - - - - - - -
PRA Spar
PRA Spar
4,10 % - - - - - - -
Svea Bank
Svea Bank
3,75 % 4,20 % 4,25 % 4,20 % 3,55 % 3,50 % - -
Handelsbanken
Handelsbanken
2,00 - 3,40 % 4,00 % 3,50 % 3,22 % 2,95 % 2,87 % - 2,87 %
Lantmännen Finans
Lantmännen Finans
3,70 % - - - - - - -
Morrow Bank
Morrow Bank
4,00 % - - - - - - -
Morrow Bank

Morrow Bank

Som en norsk affärsbank är Morrow Bank medlem i norska Bankenes sikringsfond (Bankgarantifonden). Svenska insättningar upp till motsvarande 100 000 EUR per kundrelation täcks av insättningsgarantin från Bankgarantifonden.

Här redovisar Morrow Bank sin effektiva ränta.

Rocker
Rocker
0,50 - 2,50 % - - - - - - -
Rocker

Rocker

Insättningsgarantin täcker upp till 1 050 000 kronor per kund och institut. Rocker sparkonto är en sparprodukt av Erik Penser Bank. Skulle du ha två eller fler konton hos både Rocker och Erik Penser Bank läggs beloppen samman och omfattas av den maximala gränsen på 1 050 000 kronor.

Lunar
Lunar
3,75 % - - - - - - -
Lunar

Lunar

Dina pengar omfattas av den statliga insättningsgarantin (Indskydergarantifonden på danska) upp till 100.000 EUR (ca 1.000.000 SEK).

Northmill Bank
Northmill Bank
3,75 % 4,30 % 4,25 % 4,05 % 3,55 % - - -

Inga sökresultat, prova att ändra filtreringen

Övrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Bankernas marginaler på bolån stiger

1 minuts läsning

Bankernas bruttomarginal = bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad.  Enligt Finansinspektionen är förklaringen till den ökade bruttomarginalen under kvartal tre att finansieringskostnaden för bankerna har minskat något samtid...

Föregående artikel
Elpriset > 5 kronor i måndagseftermiddag
2 minuters läsning