Så påverkas pensionen när börsen svajar

5 minuters läsning
Så påverkas pensionen när börsen svajar

Det vi ser och sett i Ukraina senaste dagarna är i första hand en humanitär katastrof och en geopolitisk kris. Händelserna får givetvis ekonomisk påverkan på stater, börser och företag utanför Ukraina och Ryssland. Vad exakt som påverkar, hur och med vilken kraft är oerhört svårt att förutse.

När det gäller privatekonomin och dina pensioner ser vi att vid tidigare kriser så har marknaderna återhämtat sig även om det kan ta tid. Och långsiktighet är det som präglar de flestas pensioner. Det alla som arbetar eller har arbetat kan behöva ha koll på, är fondvalen i den del av pensionen som man placerar själv, premiepensionen, en del i vissa tjänstepensioner och i det privata pensionssparandet om du har det.

Det är svårt att tajma utvecklingen på marknaden även om många lockas av att försöka sälja på toppen och köpa på botten. För de flesta pensionssparare är det bra att hålla fast vid sin placeringsstrategi och inte göra något förhastat.  Hur du ska resonera styrs istället av vilken risknivå du är beredd att ta, se alltid till att ha en allvädersportfölj som är rustad för att klara olika börsklimat så du sova gott även när det svänger på börserna. Risknivån och vad du kan behöva göra har även koppling till din ålder. Så här funkar det:

Inkomstpensionen, den största delen av den allmänna pensionen, påverkas normalt inte av börsen utan baseras på den genomsnittliga löneförändringen i Sverige vid årets slut. Premiepensionen, den mindre delen av den allmänna pensionen, placerar du själv. Om du inte gjort något aktivt val har du det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa. Har du långt kvar till pensionen så får du vara beredd på att sparandet svänger lite extra men bra att veta är att AP7 Såfa anpassar risken automatiskt efter din ålder. Det finns många andra fonder att välja mellan så här kan det vara läge att sprida riskerna i dina fondplaceringar hos pensionsmyndigheten.se.

Tjänstepensionen utgör för många mellan 25–50 procent av den totala pensionen, därför kan dina val och placeringar i den göra stor skillnad på sikt. Om din tjänstepension påverkas av hur börsen utvecklas beror på hur gammal du är och vilket tjänstepensionsavtal du tillhör. Börja med att ta reda på vilket tjänstepensionsavtal du har för att se vad som gäller för just dig. Men det här är det som gäller generellt när man pratar om tjänstepension.
 
Du som är yngre än 40–50 år har oftast en premiebestämd tjänstepension där du själv kan välja hur alla eller en del av pengarna ska placeras. De pengar du kan placera själv påverkas av börsens utveckling och här kan det vara läge att se över placeringen i din tjänstepension och lägga dig på en risknivå som du känner dig bekväm med. Satsa inte alla pengarna på ett kort, sprid dina risker genom att välja olika fonder. Du har relativt lång tid kvar till pension och mest sannolikt är att eventuella dippar i marknaderna hinner återhämta sig innan det är dags att plocka ut pensionspengarna. Dessutom har du de flesta inbetalningarna framför dig.

Du som är äldre än 40–50 år har oftast en tjänstepension som till största del är förmånsbestämd och som inte alls påverkas av börssvängningar (garanterat bra sömn!). Det betyder att du är garanterad en viss andel av din slutlön den dag du slutar arbeta och väljer att gå i pension.

En mindre del är dock premiebestämd vilket innebär att du kan välja fonder, vilka ju kan påverkas av börsens svängningar. Även om den utgör en liten del av helheten så är det alltid bra att se över hur det ser ut och sprida dina risker och kanske balansera om.

Om du närmar dig pension är det viktigt att fundera kring hur lång utbetalningstid du vill välja eller redan har valt i din tjänstepension. Är utbetalningstiden livslång eller på 20 år betyder det att utbetalningstiden är lång och då kan pensionskapitalet ha tid att återhämta sig trots nedgångar längs vägen. Har du kort utbetalningstid eller har hög risk i ditt sparande och nedgångarna skapar mycket oro bör du se över din risknivå och minska andelen aktiefonder. En förenklad regel säger att man ska ha lika hög ränteandel som man är gammal. Är du 60 år ska du ha 40% aktier och 60% räntor.

Du som redan är pensionär kommer inte se så stora effekter för den totala pensionen. Det kan vara värt att påminnas om att utbetalningarnas storlek i tjänstepensionen normalt bestäms en gång per år. Så för dig som redan gått i pension kan kortsiktig börsturbulens faktiskt gå ganska obemärkt förbi (fortsätt sov gott!). Men beroende på hur stor del av just din pension som är placerad i fonder så kan risken förstås öka och kan bli en skakigare resa för utbetalningarna. Sänk inte placeringsrisken för mycket. Pensionen ska räcka resten av livet och behöver fortsätta växa även under utbetalningstiden. 

Flera av oss har även ett privat pensionssparande, i de flesta fall placerat på börsen. Du som har många år kvar till pension kan månadsspara och fortsätta spara långsiktigt även under börsnedgång för att bygga upp ett kapital och jämna ut svängningarna över tid. Genom månadssparande får på så sätt en ränta på ränta-effekt. Börjar du närma dig pensionen eller redan har gått i pension kan det vara bra att se över risknivån kopplat till din sparhorisont.


Skrivet av Trifa Chireh, Pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så fungerar ränteavdraget på bolån

3 minuters läsning

Visste du att du kan göra ränteavdrag på ditt bolån? Men vet du hur mycket avdrag du får göra och hur det går till om du ska fördela det med en eventuell partner? Vi går igenom allt du behöver veta om ränteavdraget.   Vad ä...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)