Så skriver du ett gåvobrev

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 3 minuters läsning
Så skriver du ett gåvobrev

Ett gåvobrev är ett dokument som används för att skriftligt bekräfta en överlåtelse av en gåva från en person till en annan. Här går vi igenom vad ett gåvobrev är, vilka regler som gäller, vilka skatteregler du bör känna till och vad du ska tänka på när du skriver ett gåvobrev.
 

Vad är ett gåvobrev?


Ett gåvobrev är ett juridiskt bindande dokument som används för att formellt bekräfta att en gåva har överlämnats – till exempel pengar, fastigheter, bostadsrätter eller andra tillgångar. Det visar att gåvan är frivillig, att mottagaren har accepterat den och att äganderätten har övergått. I vissa fall är ett gåvobrev ett juridiskt krav – exempelvis vid överlåtelse av fast egendom eller bostadsrätt.
 

Hur skriver man ett gåvobrev?


För att ett gåvobrev ska vara juridiskt hållbart bör det innehålla:

  • Givarens och mottagarens personuppgifter
  • Vad som ges bort (beskrivning av gåvan)
  • Datum för överlämnande
  • Eventuella villkor (t.ex. nyttjanderätt eller gåva som ej ska ses som förskott på arv)
  • Underskrifter (och i vissa fall bevittning)

Regler för gåvobrev


När du skriver ett gåvobrev finns det vissa regler som måste följas för att det ska vara juridiskt giltigt.

Här är några av de viktigaste reglerna:

  • Gåvan måste vara frivillig: Det får inte finnas något tvång eller några påtryckningar för att en person ska ge bort gåvan.
  • Gåvan måste vara reell: Det måste finnas en faktisk överföring av ägande och kontroll av egendomen från givaren till mottagaren.
  • Gåvobrevet måste vara skriftligt: Det måste finnas en skriftlig dokumentation som bekräftar gåvan och överföringen av ägande.

Kan en gåva ha villkor?


Ja, det är möjligt att ange villkor i ett gåvobrev, exempelvis att mottagaren inte får sälja egendomen under en viss period, eller att egendomen ska vara mottagarens enskilda egendom vid en framtida bodelning. Det är dock viktigt att villkoren är rimliga och inte strider mot lag.
 

Skatter och gåvor


I Sverige finns ingen gåvoskatt sedan 2005. Däremot finns några skatter och juridiska effekter att vara medveten om:

  • Kapitalvinstskatt: Om mottagaren i framtiden säljer en bostad eller fastighet som givits i gåva, beräknas eventuell vinst utifrån givarens anskaffningsvärde. Det kan ge skattekonsekvenser.
  • Förskott på arv: En gåva till bröstarvinge (barn eller barnbarn) presumeras vara förskott på arv, om inget annat anges. Vill du undvika det, bör du uttryckligen skriva detta i gåvobrevet.
  • Utlandsgåvor: Gäller gåvan egendom i eller från ett annat land, kan utländska skatteregler påverka. I vissa länder finns gåvoskatt eller arvsskatt – rådgör med en jurist.

Gåvobrev mall


Det finns färdiga mallar för gåvobrev som man kan hitta på nätet. Dessa mallar kan vara till stor hjälp för att se vilken information som bör inkluderas i brevet och för att få inspiration till hur man kan utforma det. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla gåvor är unika och att det kan finnas specifika villkor eller omständigheter som bör inkluderas i gåvobrevet.
 

Ta hjälp vid upprättandet av gåvobrev


Om du är osäker på hur du ska skriva ditt gåvobrev eller om det är en större och mer komplicerad gåva, kan det vara en bra idé att rådfråga en advokat eller jurist för att få hjälp.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Allt du behöver veta om betalningspåminnelse

Klocka 2 minuters läsning

Här går vi igenom vad en betalningspåminnelse innebär, vilka regler som gäller och hur du bäst hanterar en påminnelse.   Vad är betalningspåminnelse? Betalningspåminnelse är en uppmaning som skickas till en kund som inte ha...

Föregående artikel
Allt du behöver veta om fortkörningsböter
Klocka 4 minuters läsning