Så utnyttjar du att storbankerna tappar på bolånemarknaden

5 minuters läsning
Så utnyttjar du att storbankerna tappar på bolånemarknaden

Storbankerna tappar på bolånemarknaden. Både marginaler och marknadsandelar sjunker vilket öppnar upp fina möjligheter för dig som har bolån och vill sänka din ränta.

Enligt en färsk rapport från analysbolaget Nordic Credit Rating (NCR) tappar de fyra storbankerna i Sverige marknadsandelar inom bolån. Istället är det mindre banker som Länsförsäkringar, SBAB, Danske Bank och Skandiabanken som ökar.

Analysen stämmer väl överens med Finansinspektionens bankbarometer som vi skrev om i våras (Storbankerna går som tåget – men tappar marknadsandelar) och bekräftar bilden av att det blir allt tuffare för storbankerna på bolånemarknaden.

De fyra dominerar men tappar marknadsandelar

NCRs analys visar att den svenska bolånemarknaden domineras av Swedbank och Handelsbanken. Tillsammans står de för drygt 46 procent av utlåningen följt av SEB och Nordea med vardera 13-14 procent.

Men det går fort nu på marknaden. För utlåningen under de senaste tolv månaderna (tom juni 2019) lyckas Swedbank och Handelsbanken bara nå upp till 17-18 procent vardera. För SEB ligger man på omkring 9 procent och för Nordea 8 procent enligt NCR.

Sjunkande räntemarginaler under det andra kvartalet

I augusti släppte Finansinspektionen sin senaste rapport över bankernas bolånemarginaler, skillnaden mellan vilken ränta de lånar ut för och vilka kostnader de haft i samband med det.

Vid utgången av det första kvartalet i år till och med utgången av det andra kvartalet sjönk bolånemarginalen från 1,46 procent till 1,44 procent. En liten skillnad kan tyckas men sedan toppen i december 2017 på 1,71 procent har marginalerna minskat i stort sett varje månad fram till idag.

Skandaler och ökad konkurrens gynnar de mindre bankerna…

Anklagelser om bland annat penningtvätt inom Swedbank i kombination med ökad konkurrens på bolånemarknaden har gynnat de mindre bankerna enligt Nordic Credit Rating.

Länsförsäkringar Bank och SBAB har under en tolvmånadersperiod fram till och med juni 2019 tagit cirka 13-14 procent av utlåningen vilket kan jämföras med den totala marknadsandelen på cirka 7-8 procent.

”Den relativa volymtillväxten hos Länsförsäkringar Bank och SBAB är väldigt tydlig i statistiken. Vår analys visar också att nästan alla andra aktörer, inklusive sparbankerna, tagit marknadsandelar på bekostnad av storbankerna”, säger Sean Cotten, analytiker på Nordic Credit Rating

…och dig som bolånetagare

När de mindre bankerna gynnas verkar det som att det tenderar till att även gynna dig som bolånetagare. När storbankerna tappar vinstkronor vill de ta ikapp dem men konkurrensen på marknaden om dig som bolånekund kräver att de då sänker sina räntor.

Detta kan du utnyttja till din fördel.

Så utnyttjar du att storbankerna tappar på bolånemarknaden

Storbankerna tappar alltså marknadsandelar och deras marginaler sjunker men de tjänar fortfarande väldigt mycket pengar på våra bolån ur ett historiskt perspektiv.

Roar vi oss med att titta bakåt i Finansinspektionens statistik kan vi se att sedan mätningarna startade år 2002 har marginalerna legat som lägst på 0,22 procent (april 2009) och som högst 1,71 procent (december 2017).

Det visar lite på vidden i intjäningen. Även mitt under brinnande finanskris var det en bra affär att ge ut bolån och i takt med att världens centralbanker började tävlade med varandra om att sänka styrräntorna, för att undvika en finansiell katastrof, kunde storbankerna öka på sina marginaler.

Så här gör du för att sänka din ränta

Tips #1: Ta reda på snitträntorna och jämför med din egen

 • Gå in på snitträntor och se vilken ränta som genomsnittet av bankernas kunder haft på nya bolån
   
 • Jämför snitträntorna med din egna ränta. Har du en bättre eller sämre ränta?
   
 • Sikta alltid på att få en bättre ränta än bankens snittränta


Tips #2: Kontakta fem-tio olika banker

 • Ring dem, smsa dem, knacka på dörren eller skicka ett mail. Be att få ett ränteförslag från dem
   
 • Berätta att du är intresserad av att flytta ditt bolån
   
 • Till den bank du eventuellt redan har berättar du att du håller på att se över din bolåneränta och vill höra vad de kan erbjuda dig
   
 • Syftet med denna punkt är att du ska få lite koll på var bankernas ränteerbjudanden ligger


Tips #3: Glöm inte de nya bolåneaktörerna

 • Numer finns det mängder av alternativ till storbankerna (SBAB, Länsförsäkringar, Danske Bank och Skandiabanken mfl)
   
 • Testa en bolåneförmedlare som exempelvis Compricer Bolån eller uppstickare som Hypoteket och Stabelo


Tips #4: Välj ut de tre bästa erbjudandena

 • Nu har du förhoppningsvis olika bra erbjudanden på bordet
   
 • Spela ut dem mot varandra och se om du kan kräma ut lite ytterligare rabatt


Tips #5: Förlora inte på gungan det du vann i karusellen

 • Om en bank säger: ”För att få vår bästa ränta måste du flytta hela din ekonomi till oss” svarar du: – Nej tack. Jag är här för att förhandla om mitt bolån. Inget annat. Vilken ränta kan ni ge mig?


Tips #6: Glöm inte att ränterabatten ofta är tidsbegränsad

 • Du har nu förhoppningsvis fått ett bra erbjudande du vill tacka ja till
   
 • Hör med banken om den eventuella ränterabatten du fått är tidsbegränsad
   
 • Ofta gäller den ett år framåt. Risken är att rabatten försvinner efter ett år och höjs till ordinarie ränta (den så kallade listräntan)
   
 • Se om du kan få en permanent ränterabatt dvs som inte går ut inom en viss tid
   
 • Vissa banker använder sig inte av rabatter utan har en ränta som gäller beroende på belåningsgrad med mera. Andra banker kan ha så kallade ”färdigförhandlade bolån”


Fast det här orkar jag inte göra

Om du känner att du vill stänga ner webbläsaren nu och inte orkar förhandla om din ränta så vill vi bara påminna lite snabbt om att det kan gå ovanligt fort, 1-2 veckor högst, att få en lägre ränta och därmed många extra tusenlappar i plånboken varje månad.

Ett bolån på 2 miljoner kronor med en rabatt på 0,60 procentenheter betyder 12 000 kronor om året i lägre räntekostnad. Det är en ganska bra timlön om man tänker efter.

Tänker vi i ett litet längre perspektiv handlar det under en femårsperiod om 60 000 kronor…

Och är det så att du verkligen inte orkar. Vänd dig till en bolåneförmedlare och se vad de kan göra. Har du inte förhandlat ditt bolån tidigare är sannolikheten hög att du kan spara mycket pengar den vägen.


Text lånad av Finansportalen

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

5 enkla tips för att slippa kvarskatt som pensionär idag

5 minuters läsning

Du är inte ensam, drygt fyra av tio pensionärer måste betala restskatt i år enligt en färsk rapport från Nordea och värst brukar det blir för nyblivna pensionärer. Som tur är finns det sätt att slippa betala kvarskatt. Det enda som beh&...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)