Så vill Miljöpartiet påverka din plånbok

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
4 minuters läsning
Så vill Miljöpartiet påverka din plånbok

Vi har frågat våra riksdagspartier om vilka planer de har för att förbättra våra plånböcker efter valet. Hur vill de påverka bostadspolitiken, pensionerna och sparandet? Idag presenterar vi Miljöpartiet vilket är det sista partiet i vår plånboksserie inför valet.


1. Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Finns det någon plan för att skatten på pension ska likställas med skatten på arbete?

Miljöpartiet går till val på att avveckla pensionärsskatten och därmed likställa skatten på pension och arbete. Förslaget är redan budgeterat och kommer att genomföras om vi får fortsätta att bestämma. Utöver att sänka skatten på pensionerna vill vi också höja garantipensionerna.

2. Hur ser ni på familjepolitiken? Planer för barnbidraget och föräldraförsäkringen?

En ytterligare pappamånad har införts i föräldraförsäkringen under mandatperioden. Nu vill vi gå vidare och införa en helt tredelad föräldraförsäkring där en del reserveras för vardera föräldern och en del kan överlåtas mellan föräldrar eller andra vuxna i barnens närhet. Barnbidraget har nyss höjts med 200 kronor och vi vill fortsätta höja underhållsstödet för ensamstående föräldrar.

3. Vill ni förändra reglerna för sjukpenning?

Nej vi vill inte ändra på sjukpenningen. Däremot vill vi långsiktigt slå samman sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen så att individen inte ska bollas mellan dessa institutioner.

4. Bostadspolitiken? Vill ni förändra reavinstskatten, amorteringskravet, fastighetsskatten och eller reglerna för uppskov av reavinst?

Miljöpartiet ser ett behov av fortsatta reformer inom bostadspolitiken. Det viktiga är att folka har råd att bo och att det inte skapas bubblor på bostadsmarknaden. Av dessa skäl är det viktigt att fortsätt bygga fler bostäder men också att på sikt sänka ränteavdragen och eventuellt sänka reavinstskatten.

5. Hur vill ni påverka elnätsbolagen när de sätter sina avgifter?

Miljöpartiet vill införa styrmedel för ökad flexibilitet, bland annat en mindre fast och en större rörlig del på elräkningen. Med timdebitering skapas incitament för att lägga om förbrukningen till delar av dygnet då elen är billigare vilket bidrar till att kapa topparna i efterfrågan. Miljöpartiet vill också slopa avgiften för elnätanslutningen för havsbaserad vindkraft för att främja utbyggnaden av havsvind.

6. Har ni några planer på att stimulera sparande? Sänka skatten på sparande? Nytt avdrag? Nytt sparande för privatpension

Det finns tankar på ett grönt och skattefritt bosparande till första bostadsköpet. Ett sådant förslag behöver dock utredas ordentligt innan det sjösätts.

7. 
Har ni några planer för socialbidraget?

Nej vi har inga förslag gällande socialbidraget i skrivande stund.

8. Hur ser ni på flytträtten för vårt pensionssparande?

Principiellt är vi positiv till att stärka konsumenterna genom att underlätta flytträtt. Förändringar måste dock göras på ett ordnat sätt och med alla upptänkliga effekter i åtanke.

9. Vill ni begränsa höga räntor på blancolån – införa ett räntetak?

Riksdagen har under mandatperioden röstat igenom ett räntetak på snabblån vilket vi är mycket nöjda med. Hushållens skuldsättning är ett av de största hoten mot Sveriges ekonomi. Det skulle kunna bli aktuellt med räntetak generellt på blancolån men vi inga sådana förslag just nu.

10. Vill ni förändra premiepensionssystemet? Ställa tuffare krav på fonderna i systemet? Begränsa antal fonder?

Riksdagen har under mandatperioden röstat igenom propositionen Ett tryggt och mer hållbart premiepensionssystem. I och med detta har krav på fonderna i systemet blivit betydligt tuffare. Inte minst ställs nu krav på att fondförvaltare ska uppfylla krav på hållbarhetsarbete. Telefonförsäljning av produkter på premiespensionsområdet har också förbjudits. Tillsammans kommer dessa nya krav begränsa antalet fonder som bjuds ut.


11 korta:1. Skatten på pension?

Sänka.
 2. Skatten på arbete?

Sänka.
 3. Återinföra fastighetsskatten?

Nej.
 4. A-kassan?

Behålla.
 5. Återinföra arvs- och förmögenhetsskatten?

Nej.
 6. Privatekonomi som ämne i grundskolan?

Nej.
 7. Ränteavdraget?

Trappa ner.
 8. Studiebidraget?

Behålla.
 9. Amorteringskravet?

Behålla.
 10. Föräldradagar man inte kan ge bort?

Fler.
 11. Föräldrapenningen?

Behålla.
 


 

Stort tack till Miljöpartiet och till alla er som bidragit med frågor till partierna. Glöm inte att rösta den 9 september!

Läs Liberalernas svar här >>

Läs Socialdemokraternas svar här >>

Läs Kristdemokraternas svar här >>

Läs Centerpartiets svar här >>

Läs Sverigedemokraternas svar här >>

Läs Vänsterpartiets svar här >>

Läs Moderaternas svar här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ditt personnummer påverkar hur mycket du är villig att betala för vin

3 minuters läsning

Att vi människor är rationella varelser som alltid gör rätt val utifrån all kända fakta vet de flesta av oss inte stämmer. Vi tar konstant felaktiga beslut. Det handlar bland annat om att vi inte kan koppla in vårt rationella, eftertänksamma, l&ari...

Föregående artikel