Så vill Moderaterna påverka din plånbok

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
4 minuters läsning
Så vill Moderaterna påverka din plånbok

Vi har frågat våra riksdagspartier om vilka planer de har för att förbättra våra plånböcker efter valet. Hur vill de påverka bostadspolitiken, pensionerna och sparandet? Idag presenterar vi Moderaternas svar.


1. Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Finns det någon plan för att skatten på pension ska likställas med skatten på arbete?

Vi vill sänka skatten för pensionärer. Vi ser inget egenvärde i att beskatta löneinkomster och pension olika. Under nästa mandatperiod kommer den skillnaden tas bort. Vi tänker samtidigt fortsätta att sänka skatten på arbetsinkomster, och därmed kommer vi sänka skatten på pension mer än regeringen.

2. Hur ser ni på familjepolitiken? Planer för barnbidraget och föräldraförsäkringen?

Vi vill behålla höjningen av barnbidraget. Vad gäller föräldraförsäkringen är det viktigast att familjer själva får bestämma över ledigheten. Därför välkomnar vi förslag som ger ökad flexibilitet, men är kritiska till fler öronmärkta dagar. Kvalificering till full föräldrapenning ska ske genom arbete.

3. Vill ni förändra reglerna för sjukpenning?

För att stärka incitamenten att komma tillbaka till arbete tidigare än i dag vill Moderaterna öka avtrappningen av sjukpenningen och införa en karensdag vid övergången från sjuklön till sjukpenning.

4. Bostadspolitiken? Vill ni förändra reavinstskatten, amorteringskravet, fastighetsskatten och eller reglerna för uppskov av reavinst?

Vi vill se över reavinstskatten för att underlätta rörligheten på bostadsmarknaden. I ett första steg bör man permanent ta bort taket för uppskov och sänka uppskovsräntan till 1,05 procent.

Moderaterna ansåg att tidpunkten för införandet av den senaste skärpningen av amorteringskravet var fel. Det infördes då vi såg en nedgång på marknaden och kravet riskerade att förvärra bostadskrisen. Stefan Löfvens regering är ytterst ansvarig för de åtgärder som införs, och sedan kravet aviserades har vi också sett en fortsatt nedgång. Vi utesluter inte åtgärder för att hantera hushållens skuldsättning, men det centrala är att lösa bostadsbristen och få en bättre fungerande bostadsmarknad.

Vi har inga förslag om att återinföra fastighetsskatten.

5. Hur vill ni påverka elnätsbolagen när de sätter sina avgifter?

Elnätsavgifterna har ökat med 25,9 procent de senaste fem åren, och det är naturligtvis problematiskt ur ett konsumentperspektiv. Vi står därför bakom regeringens proposition som gör det möjligt att minska prisökningstakten genom en ny förordning. Det kommer att minska svenskars elnätskostnader. Det är samtidigt viktigt att regleringen utformas på ett sätt som inte drabbar elnätsföretagens möjligheter att tillhandahålla ett långsiktigt stabilt elnät.

6. Har ni några planer på att stimulera sparande? Sänka skatten på sparande? Nytt avdrag? Nytt sparande för privatpension?

Vi beklagar att regeringen höjde beskattningen av sparande på investeringssparkonto (ISK). Det sänder helt fel signaler. För att förbättra möjligheterna till sparande sänker vi skatten för alla som arbetar, och särskilt för lägre inkomster. För en familj med två heltidslöner handlar det om nästan 1000 kronor mer per månad.

7. Har ni några planer för socialbidraget?

Vi vill införa tydligare krav på motprestation för den som får försörjningsstöd. Dessutom vill vi säkerställa att det alltid lönar sig att gå från bidrag till arbete, genom att införa ett bidragstak.

8. Hur ser ni på flytträtten för vårt pensionssparande?

Redan förra sommaren remitterade Finansdepartementet förslag som syftar till att underlätta möjligheten att flytta pensionssparande. Tyvärr har regeringen valt att inte gå vidare i frågan. Vi hade gärna sett att detta arbete hade prioriterats högre av regeringen.

9. Vill ni begränsa höga räntor på blancolån – införa ett räntetak?

Moderaterna står bakom riksdagsbeslutet om att införa räntetak och kostnadstak för snabblån. De nya reglerna kommer börja gälla i september.

10. Vill ni förändra premiepensionssystemet? Ställa tuffare krav på fonderna i systemet? Begränsa antal fonder?

Moderaterna står bakom den senaste pensionsöverenskommelsen och den innehåller bland annat riktlinjer för ett reformerat premiepensionssystem. För att minimera risken att systemet missbrukas av oseriösa aktörer ska dagens öppna fondtorg ersättas med ett upphandlat professionellt fondtorg.


11 korta:1. Skatten på pension?

Sänka.
 2. Skatten på arbete?

Sänka.
 3. Återinföra fastighetsskatten?

Nej.
 4. A-kassan?

Sänka.
 5. Återinföra arvs- och förmögenhetsskatten?

Nej.
 6. Privatekonomi som ämne i grundskolan?

Nej.
 7. Ränteavdraget?

Behålla.
 8. Studiebidraget?

Behålla.
 9. Amorteringskravet?

Behålla.
 10. Föräldradagar man inte kan ge bort?

Behålla.
 11. Föräldrapenningen?

Behålla.
 


 

Stort tack till Moderaterna och till alla er som bidragit med frågor till partierna. Glöm inte att rösta den 9 september!

Läs Liberalernas svar här >>

Läs Socialdemokraternas svar här >>

Läs Kristdemokraternas svar här >>

Läs Centerpartiets svar här >>

Läs Sverigedemokraternas svar här >>

Läs Vänsterpartiets svar här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så vill Vänsterpartiet påverka din plånbok

3 minuters läsning

1. Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Finns det någon plan för att skatten på pension ska likställas med skatten på arbete? Vi vill göra om pensionssystemet i grunden. Till det låter...

Föregående artikel