Så vill Socialdemokraterna påverka din plånbok

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
4 minuters läsning
Så vill Socialdemokraterna påverka din plånbok

Vi har frågat våra riksdagspartier om vilka planer de har för att förbättra våra plånböcker efter valet. Hur vill de påverka bostadspolitiken, pensionerna och sparandet? Idag presenterar vi Socialdemokraterna svar.


1. Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Finns det någon plan för att skatten på pension ska likställas med skatten på arbete?

S-MP-regeringen har successivt tagit bort skatteklyftan mellan ålderspensionärer och löntagare. Den finns inte kvar för de som tjänar under 17 000 kronor i månaden och är sänkt för alla upp till 35 000 kronor i månaden. Vi vill ta bort denna skatteklyfta helt till den 1 januari 2020.

2. Hur ser ni på familjepolitiken? Planer för barnbidraget och föräldraförsäkringen?                  

Från den 1 mars genomförs en höjning av barnbidraget med 200 kr per månad. Vi vill att en successiv höjning av taket i den tillfälliga föräldrapenningen genomförs och att föräldraförsäkringen moderniseras så att den fungerar för alla familjekonstellationer.

Föräldraförsäkringen ska individualiseras och delas lika mellan föräldrarna.

3. Vill ni förändra reglerna för sjukpenning?

Regeringen har tillsatt en utredning för att se över sjukförsäkringen och begreppen normalt förekommande arbete och särskilda skäl vid bedömning av arbetsförmåga. Vi avvaktar utredningens förslag som ska presenteras under 2019.

4. Bostadspolitiken? Vill ni förändra reavinstskatten, amorteringskravet, fastighetsskatten och eller reglerna för uppskov av reavinst?

Vi är kritiska till att alliansregeringen ändrade fastighetsskatten utan att samtidigt ändra ränteavdragen vilket starkt bidragit till den skattemässiga obalans som uppstått mellan upplåtelseformerna. Det är viktigt för hushållen med tydliga och långsiktiga regler för boendebeskattningen. Om vi ska genomföra skattereformer på bostadsområdet nästa mandatperiod kräver de ett brett stöd i Riksdagen för att skattereglerna ska vara hållbara över tid.

5. Hur vill ni påverka elnätsbolagen när de sätter sina avgifter?

Nuvarande system fungerar inte. Vi vill att konsumenterna ska ha rätt till rimliga priser samtidigt som företagen kan ha en avkastning för att kunna göra investeringar och ha vissa marginaler. Regeringen har därför gett Energimarknadsinspektionen i uppdrag att lägga fram förslag om ett nytt system. Detta har de nu gjorts och har varit ute på remiss. Vi kommer att återkomma med ett förslag på hur vi kan skapa en bättre balans och en rimligare utveckling än vad vi har haft.

6. Har ni några planer på att stimulera sparande? Sänka skatten på sparande? Nytt avdrag? Nytt sparande för privatpension?


Nej, investeringssparkonto finns redan som mycket lönsam sparform

7. Har ni några planer för socialbidraget?

Vi har idag inga konkreta förslag som kan komma att påverka försörjningsstödet (socialbidraget). Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över hela Socialtjänstlagen. Den kommer att lägga sina förslag i december i år. Först efter att den har lagt sina förslag kan vi ge besked om det finns förslag som kan bli aktuella att genomföra.

8. Hur ser ni på flytträtten för vårt pensionssparande?

Så som gäller nu, att man kan flytta den delen av tjänstepensionen som man själv har rätt att förvalta om det är inskrivet i kollektivavtal eller om försäkringsbolaget har infört flytträtt, tycker vi är bra. När det gäller kostnaden för flytten behöver transparensen bli tydligare, vilket vi har arbetat för under mandatperioden.

9. Vill ni begränsa höga räntor på blancolån – införa ett räntetak?

Vi har infört ett räntetak för de dyraste krediterna. Nu följer vi utvecklingen och kan tänka oss att återkomma med fler åtgärder om det behövs.

10. Vill ni förändra premiepensionssystemet? Ställa tuffare krav på fonderna i systemet? Begränsa antal fonder?

Premiepensionen ska bidra till en rimlig levnadsstandard för pensionärerna. Under lång tid har vi sett problem med höga avgifter, aggressiv försäljning och rent av brottslig verksamhet. Därför har riksdagen nu beslutat om en lång rad åtgärder för att komma tillrätta med problemen. För att förbättra systemet har den gemensamma pensionsgruppen också kommit överens om att minska antalet fonder.

11 korta:1. Skatten på pension?

Sänka.
 2. Skatten på arbete?

Behålla.
 3. Återinföra fastighetsskatten?

Nej.
 4. A-kassan?

Höja.
 5. Återinföra arvs- och förmögenhetsskatten?

Nej.
 6. Privatekonomi som ämne i grundskolan?

Nej.
 7. Ränteavdraget?

Behålla.
 8. Studiebidraget?

Höja.
 9. Amorteringskravet?

Behålla.
 10. Föräldradagar man inte kan ge bort?

Fler.
 11. Föräldrapenningen?

Höja.
 


 

Stort tack till Socialdemokraterna och till alla er som bidragit med frågor till partierna. Glöm inte att rösta den 9 september!

Läs Liberalernas svar här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så ska du spara när du är under 30 år, mellan 30 - 45 år, mellan 45 - 60 år och vid 60 +.

3 minuters läsning

Här följer tipsen publicerade i Dagens Industri. 21 maj. Under 30 år Arturo Arques: ”Var prismedveten och håll igen på konsumtionen och spara eller minimera studielånen genom att arbeta extra. Kan du, försök spara till en buffert på ...

Föregående artikel