Så vill Socialdemokraterna påverka din plånbok

Så vill Socialdemokraterna påverka din plånbok

Privatekonomi Vi har frågat våra riksdagspartier om vilka planer de har för att förbättra våra plånböcker efter valet. Hur vill de påverka bostadspolitiken, pensionerna och sparandet? Idag presenterar vi Socialdemokraterna svar.


1. Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Finns det någon plan för att skatten på pension ska likställas med skatten på arbete?

S-MP-regeringen har successivt tagit bort skatteklyftan mellan ålderspensionärer och löntagare. Den finns inte kvar för de som tjänar under 17 000 kronor i månaden och är sänkt för alla upp till 35 000 kronor i månaden. Vi vill ta bort denna skatteklyfta helt till den 1 januari 2020.

2. Hur ser ni på familjepolitiken? Planer för barnbidraget och föräldraförsäkringen?                  

Från den 1 mars genomförs en höjning av barnbidraget med 200 kr per månad. Vi vill att en successiv höjning av taket i den tillfälliga föräldrapenningen genomförs och att föräldraförsäkringen moderniseras så att den fungerar för alla familjekonstellationer.

Föräldraförsäkringen ska individualiseras och delas lika mellan föräldrarna.

3. Vill ni förändra reglerna för sjukpenning?

Regeringen har tillsatt en utredning för att se över sjukförsäkringen och begreppen normalt förekommande arbete och särskilda skäl vid bedömning av arbetsförmåga. Vi avvaktar utredningens förslag som ska presenteras under 2019.

4. Bostadspolitiken? Vill ni förändra reavinstskatten, amorteringskravet, fastighetsskatten och eller reglerna för uppskov av reavinst?

Vi är kritiska till att alliansregeringen ändrade fastighetsskatten utan att samtidigt ändra ränteavdragen vilket starkt bidragit till den skattemässiga obalans som uppstått mellan upplåtelseformerna. Det är viktigt för hushållen med tydliga och långsiktiga regler för boendebeskattningen. Om vi ska genomföra skattereformer på bostadsområdet nästa mandatperiod kräver de ett brett stöd i Riksdagen för att skattereglerna ska vara hållbara över tid.

5. Hur vill ni påverka elnätsbolagen när de sätter sina avgifter?

Nuvarande system fungerar inte. Vi vill att konsumenterna ska ha rätt till rimliga priser samtidigt som företagen kan ha en avkastning för att kunna göra investeringar och ha vissa marginaler. Regeringen har därför gett Energimarknadsinspektionen i uppdrag att lägga fram förslag om ett nytt system. Detta har de nu gjorts och har varit ute på remiss. Vi kommer att återkomma med ett förslag på hur vi kan skapa en bättre balans och en rimligare utveckling än vad vi har haft.

6. Har ni några planer på att stimulera sparande? Sänka skatten på sparande? Nytt avdrag? Nytt sparande för privatpension?


Nej, investeringssparkonto finns redan som mycket lönsam sparform

7. Har ni några planer för socialbidraget?

Vi har idag inga konkreta förslag som kan komma att påverka försörjningsstödet (socialbidraget). Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över hela Socialtjänstlagen. Den kommer att lägga sina förslag i december i år. Först efter att den har lagt sina förslag kan vi ge besked om det finns förslag som kan bli aktuella att genomföra.

8. Hur ser ni på flytträtten för vårt pensionssparande?

Så som gäller nu, att man kan flytta den delen av tjänstepensionen som man själv har rätt att förvalta om det är inskrivet i kollektivavtal eller om försäkringsbolaget har infört flytträtt, tycker vi är bra. När det gäller kostnaden för flytten behöver transparensen bli tydligare, vilket vi har arbetat för under mandatperioden.

9. Vill ni begränsa höga räntor på blancolån – införa ett räntetak?

Vi har infört ett räntetak för de dyraste krediterna. Nu följer vi utvecklingen och kan tänka oss att återkomma med fler åtgärder om det behövs.

10. Vill ni förändra premiepensionssystemet? Ställa tuffare krav på fonderna i systemet? Begränsa antal fonder?

Premiepensionen ska bidra till en rimlig levnadsstandard för pensionärerna. Under lång tid har vi sett problem med höga avgifter, aggressiv försäljning och rent av brottslig verksamhet. Därför har riksdagen nu beslutat om en lång rad åtgärder för att komma tillrätta med problemen. För att förbättra systemet har den gemensamma pensionsgruppen också kommit överens om att minska antalet fonder.

11 korta:1. Skatten på pension?

Sänka.
 2. Skatten på arbete?

Behålla.
 3. Återinföra fastighetsskatten?

Nej.
 4. A-kassan?

Höja.
 5. Återinföra arvs- och förmögenhetsskatten?

Nej.
 6. Privatekonomi som ämne i grundskolan?

Nej.
 7. Ränteavdraget?

Behålla.
 8. Studiebidraget?

Höja.
 9. Amorteringskravet?

Behålla.
 10. Föräldradagar man inte kan ge bort?

Fler.
 11. Föräldrapenningen?

Höja.
 


 

Stort tack till Socialdemokraterna och till alla er som bidragit med frågor till partierna. Glöm inte att rösta den 9 september!

Läs Liberalernas svar här >>

Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Jämförs just nu av andra! Compricer

Fast pris, bor i villa, 23000 kWh/år

Lägst årskostnad 13 445 kr
Högst årskostnad 20 066 kr
Att spara 6 621 kr

Jämför här

Bilförsäkring Compricer

Bilförsäkring Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Ring 08-5000 2000!

Jämför här

Senaste nyheten Compricer

Räntan lämnas oförändrad och nya bolånekunder premieras

2019-02-13

Nyhet

Lån Riksbanken meddelade tidigare idag att reporäntan lämnas oförändrad på -0,25 procent. Nästa höjning väntas i höst. Samtidigt visar januarisiffrorna att det inte verkar lönar sig att vara trogen sin bank.

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Fyll i din e-postadress nedan:

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag! Compricer

Min Stora dag

Vi hjälper varje dag hundratals personer att spara pengar genom att hitta bättre privatekonomiska avtal.

Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!

Compricer Wiki Compricer

Wiki Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Till Wikin