Så vinner du över den höga inflationen

Emma Persson
Emma Persson
3 minuters läsning
Så vinner du över den höga inflationen

Den högsta inflationstakten på 30 år till följd av en allmän, bred prisuppgång i mars rapporterades nyligen från SCB. För oss konsumenter märks det på stigande priser på vanliga livsmedel, el, drivmedel och restaurangbesök. Nu är det läge att se över utgifterna och prioritera lite hårdare.

Höga elräkningar, pengar som tickar iväg i rasande takt vid bensinpumpen och dyra tomater och kaffe. Den senaste tidens prisuppgångar känns förstås i plånboken, särskilt för hushåll med lite mindre marginaler. Matutgifterna går upp och om resan till jobbet görs med bil så blir det förstås väldigt kännbart att drivmedelspriserna stigit. För hushåll som har bolån känner man också säkert till att räntorna stigit och kan komma att göra det ännu mer. Det är kort sagt en helt annan verklighet nu än den njutningsbara tillvaro som vi har levt i de senaste åren.

Vårens löneökning riskerar också att ätas upp, då den rimligtvis inte kommer att kompensera för den rådande inflationen. Om man ska anstränga sig för att hitta något positivt i allt detta så är det att en hög inflation är bra för den som har lån. Om du har ett bolån på 1 miljon kronor och inflationen ett år är 6 procent kommer inflationen att sänka värdet av skulden med 56 604 kronor. Men det är kanske svårt att se som något positivt när du samtidigt får mindre pengar att handla för och ränteutgifterna potentiellt stiger.

Att skydda sig fullt ut mot inflation och stigande priser är inte helt lätt. Men några saker du kan fundera på är:

 1. Identifiera din ”personliga” inflation.
  Alla individer har just nu nästan en ”personlig inflation”. De som kör mycket bil, använder mycket el, går på restaurang och köper tomater och kaffe påverkas exempelvis mer. Se över dina konsumtionsmönster och försök dra ner på sådant som du vet är dyrt. På SCB:s hemsida finns detaljer över vilka varugrupper som har stigit mest i pris.
   
 2. Nagelfar dina utgifter.
  En hårdare prioritering bland dina utgifter kan göra att du får mer utrymme till stigande priser på det som är nödvändigt. Se därför över dina utgifter och se till att säga upp eller dra ner på sådant som inte är absolut nödvändigt.
   
 3. Ha inte för mycket pengar på sparkontot.
  Precis som inflationen sänker värdet av dina skulder så minskar också värdet på ditt sparkapital. Säkerställ därför att du har så lite pengar som möjligt placerat med låg (eller ingen) ränta. Sikta på riktmärket två månadslöner brutto per person.
   
 4. Försök att få så hög avkastning som möjligt på ditt sparkapital.
  Målet med dina investeringar bör vara att få högre avkastning än den rådande inflationen. Aktier och fonder brukar exempelvis nämnas som ett bra skydd. Så även om det är lite stökigt på börsen just nu, se till att utsätta det sparande som du inte behöver på några år för risk. Över tid och för den med is i magen brukar det löna sig.


Om du använder några av mina tips så kanske prisuppgången blir något lättare att hantera. Och även om mitt sista råd kommer för sent för dig just nu, så är det bra att komma ihåg framöver att man bör passa på att spara när tiderna är goda. Privatekonomiska förhållanden kan ändras snabbt.

Emma Persson

Om skribenten

Emma Persson, Privatekonom Länsförsäkringar

Emma Persson är privatekonom på Länsförsäkringar och har arbetat länge i bankbranschen. Hon vill sprida kunskap och hjälpa människor att fatta kloka beslut kring sin privatekonomi - t ex boende, sparande och försäkringar.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så mycket kostar 3 vanliga båtar att försäkra

1 minuts läsning

Se till att du har rätt båtförsäkring till rätt pris innan sjösättning Båtsäsongen är kort och vid skada kan tex en effektiv och specialiserad skadereglering vara värdefull. Genom att jämföra både innehåll och pris ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)