Gemensamt sparkonto – Bra saker att tänka på

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Gemensamt sparkonto – Bra saker att tänka på

Om du funderar på att öppna ett gemensamt sparkonto med någon annan finns det en del saker att tänka på. Här hittar du allt du behöver veta om gemensamt sparande.

Är det dags att ta nästa steg i förhållandet och starta ett gemensamt sparkonto? Måste man ha ett gemensamt sparkonto när man bor tillsammans? Och vad händer med pengarna om ni skulle göra slut? Detta och mycket annat går vi igenom i denna artikel!
 

Om att ha ett gemensamt sparkonto


Om man ska öppna ett gemensamt sparkonto eller inte är naturligtvis upp till var och en. Många öppnar ett konto tillsammans när de har gift sig eller blir sambos. Att spara tillsammans kan vara bra om man exempelvis vill spara till en ny bostad, en resa eller kanske ett bröllop. Det bästa är att ta en diskussion om sparande och tillsammans komma fram till en lösning som fungerar för er båda.

Som boende tillsammans är det vanligt att man delar lika på alla gemensamma utgifter och sedan har ett sparande var för sig. En bra lösning kan vara att behålla era egna sparkonto men även öppna upp ett gemensamt där ni sätter in lika mycket pengar till era gemensamma drömmar och för att ha som en buffert om något händer. En gemensam buffert är bra om exempelvis något oförutsett inträffar.
 

Så öppnar ni ett gemensamt sparkonto


För att kunna öppna ett gemensamt sparkonto måste båda två stå som kontoinnehavare. Detta fixar ni enklast genom att kontakta er bank. Sedan är det bara att börja sätta in pengar.

En smidig lösning som många väljer är att ha varsitt eget lönekonto och sedan ett gemensamt sparkonto dit ett visst belopp förs över automatiskt varje månad från bådas lönekonto. Många väljer då att dela upp sparandet i två olika delar. Ett sparande på kort sikt som är en buffert som ni kan ta av för oväntade gemensamma utgifter och ett sparande på lång sikt som är för exempelvis resor, bröllop eller renoveringar.

Hur ni väljer att dela upp ert sparande är något ni får diskutera fram för att få ett gemensamt sparkonto som ni båda känner er trygga och bekväma med. 
 

Så mycket ska ni spara


Hur mycket som är rimligt att spara beror på hur er ekonomiska situation ser ut. Här gäller det att ta bådas ekonomi i beaktning då det kan finnas löneskillnader som påverkar hur mycket ni kan spara gemensamt. Det är viktigt att ni kommer fram till en summa som ni båda känner att ni kan avsätta och som räcker till för de mål ni har med sparandet. Huruvida man ska spara lika mycket eller inte är också något som ni får fundera på. Det finns inga rätt eller fel utan det viktiga är att ni hittar ett sparande som ni båda tycker fungerar.
 

Detta händer om förhållandet upphör


Om ni är sambos och har ett gemensamt sparkonto där ni båda två står som kortinnehavare delas pengarna lika i det fall att ni skulle göra slut. Är ni gifta kan ni skriva ett äktenskapsförord som bestämmer hur pengarna ska delas upp om ni skulle skilja er, annars delas de lika precis som för sambos.
 

Öppna ett gemensamt sparkonto med bra ränta


Har ni bestämt er för att skaffa ett gemensamt sparkonto? Då är det bara att jämföra sparkonton och hitta den bästa räntan!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Sparande på bankkonto på rekordnivå. Högst sparränta 1,90 %

3 minuters läsning

“I spåren av pandemin med krig i närområdet och ökande konsument- och producentpriser minskade hushållens riskbenägenhet och sparandet på bankkonto var rekordhögt”, skriver SCB som förklaring till det höga sparandet.   Fortf...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)