Säger fondens avgift något om utvecklingen?

Patrick Siegbahn
Patrick Siegbahn
2 minuters läsning
Säger fondens avgift något om utvecklingen?

Menar expertpanelen att avgifter för fonder är rent strunt och om två likartade fonder har olika avgift skall man otvivelaktigt välja den billigare? Avgiften har inget med prestanda att göra, eller?

Kort svar - höga avgifter är rent strunt

Bra sammanfattat tycker jag. En aning förenklat kan man säga att det sammantagna forskningsläget visar tydligt att det enda du får för att betala högre avgifter är just högre avgifter. 

Det finns stora element av slump i fondval så en del dyra fonder kommer att gå jättebra enskilda år, men i genomsnitt går de sämre och det går inte att veta i förväg vilka som kommer att gå bra. Därför rekommenderar vi konsekvent fonder med låga avgifter. 

Längre svar

Den mänskliga intuitionen säger att det är bättre att köpa den fond som har gått bäst snarare än den med låg avgift.

Problemet är att den finansiella forskningen säger något annat. Tvärtemot all intuition visar det sig nämligen att fonder som har gått bra historiskt har knappt märkbart förhöjd sannolikhet att gå bra i framtiden.

Standard & Poor’s (Liu & Sou, 2018*) har gjort en studie där de delat in fonder i olika grupper efter hur bra de har gått under fem år. De 25 procent som gick bäst hamnade i den första kvartilen. Därefter har de tittat på hur de har gått under kommande fem år. Resultatet är att av de 497 fonder som låg i första kvartilen under den första femårsperioden var bara 27 procent kvar i första kvartilen nästa period. Hade allt varit ren slump skulle det ha varit 22,6 procent (knappt 10 procent av fonderna från den första femårsperioden lades ner eller slogs ihop och räknas därför inte kommande femårsperiod). Andelen är något förhöjd, så vill man se det optimistiskt kan det alltså gömma sig några guldkorn bland de historiskt framgångsrika – men frågan är hur du vet vilka det är?

Överlag är forskningen ganska entydig. Aktiv förvaltning lyckas generellt inte, det är inte fler som lyckas än att det kan förklaras av tur och det är omöjligt att förutspå vilka som kommer att lyckas i framtiden.

Det du däremot vet säkert är vilken avgift du betalar. Därför är det rationella valet att välja fonder med låga avgifter.

Vill du läsa mer har vi sammanfattat forskningsläget kring aktiv förvaltning här och vi har också skrivit en hel del om det i vår bok Mer Pengar för Pengarna.

Patrick Siegbahn

Om skribenten

Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden

Patrick Siegbahn är placeringsrådgivare och grävande konsumentaktivist på den oberoende rådgivningstjänsten Småspararguiden. Patrick har en bakgrund på som analytiker på hedgefond och riskexpert på Finansinspektionen. Han brinner för konsumentfrågor, är känd för att ha avslöjat skandalbolaget Allra och har fått utmärkelsen Blåslampan av Sveriges Konsumenter och Råd & Rön.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Är seniorlån bra? Det är ju så hög ränta på dessa lån?

1 minuts läsning

Fördelen med lånet är att du kan belåna din bostad för att få mer pengar att röra dig med varje månad, även om du har en låg inkomst/pension. Du slipper betala ränta och amorteringar då dessa läggs på lånet. Nac...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)