Såhär får du koll på dina mediakostnader

Privatekonomi /
2 minuters läsning
Såhär får du koll på dina mediakostnader

Den nya säsongen av TV-serien Game of Thrones bänkade många trogna fans framför en streamingtjänst när den nya säsongen nyligen släpptes. Det fick mig att tänka på de kostnader som hushållen har för olika typer av medietjänster idag. De har ökat ganska mycket genom åren, rapporterar bland annat Konsumentverket.

Konsumentverket räknar med att kostnaden för medietjänster för ett hushåll är 2 343 kronor per månad. Det inkluderar t ex en prenumeration på dagstidning, TV-avgift, en musiktjänst och streamingtjänster. Men posten i beräkningarna för streamingtjänster är 80 kronor. Det, vill jag hävda, räcker inte långt för en vanlig barnfamilj idag. 

För när Game of Thrones senaste säsong släpps och någon i familjen vill ta del av det är det lätt hänt att en ny streamingtjänst måste läggas till befintliga prenumerationer. Och måhända finns det en spelintresserad ungdom i hemmet som vill ha en streamingtjänsten för dataspel? Kanske glömde den yngsta medlemmen i hemmet att det inte fanns något wi-fi på skolan och kontantkortet måste fyllas på igen? Och så där håller det på. Jag tror att de här kostnaderna lätt drar iväg. Här är ett exempel som jag tror kan överensstämma med verkligheten:

 

Tjänst Kostnad
TV-avgift 225 kr
Streamingtjänst 1 139 kr
Streamingtjänst 2 99 kr
Musiktjänst familj 149 kr
Bredband & TV 1 096 kr (en sportkanal, två tv-kort, snabbt bredband)
Mobilabonnemang till hela familjen 1 162 kr
Streamingtjänst för böcker familj 259 kr
Streamingtjänst dataspel 56 kr
Dagstidning 349 kr
Totalt 3 534 kr


Utöver detta tillkommer all hårdvara och tillbehör som också ”måste” köpas. Speldatorer, mobiltelefoner, konsoller, gamingstolar, skärmar, hörlurar, mikrofoner.. Och vore det inte roligt med en apparat i hemmet som man kan fråga hur vädret blir imorgon eller styra belysningen med?

Många av de här utgifterna kan numera anses ingå i det som kallas skäliga levnadskostnader. Jag tror dock att familjer då och då ska summera och fundera över de teknik- och mediakostnader man har. Här är fem kontrollfrågor för bättre kontroll över mediakostnaden: 

 1. Används alla abonnemang som ni betalar för regelbundet?
   
 2. Vilka kostnader ska ni som föräldrar stå för och vad ska barnen själva bidra till med exempelvis veckopengen?
   
 3. Skaffar du en streamingtjänst för att se en specifik serie, glöm inte att säga upp abonnemanget när du sett klart serien. Och provar du en gratismånad, tänk på att vissa serier bara sänds med ett avsnitt i veckan.
   
 4. Är det nödvändigt att vara en ”early adopter” av t ex ny smart teknik i hemmet eller kan ni vänta tills priserna sjunker?
   
 5. Sparar vi till en buffert för utgifter av det här slaget eller riskerar vi att hamna i dyra avbetalningar hos elektronikkedjorna? Medvetenhet och ifrågasättande av kostnader är som vanligt nyckeln till en bättre privatekonomi. Skriven av Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar och expert i Compricers Expertpanel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vabba och vobba på rätt sätt

1 minuts läsning

Vård av barn (Vab): Föräldrar har rätt att stanna hemma från sitt arbete för att ta hand om sitt sjuka barn och samtidigt få ersättning för det (vanligtvis upp till det att barnet är 12 år). Att vabba ger rätt till runt 80 procent...

Föregående artikel