Sälj inte när börsen går ner. Fortsätt månadsspara.

Privatekonomi /
Sälj inte när börsen går ner. Fortsätt månadsspara.

I måndags (9/3) föll stockholmsbörsen med över 5 procent efter det att oljepriset rasat i spåren av Corona. Nyhetsrubrikerna signalerar kris och katastrof. Även i tisdags (10/3) gick börsen ned något. Osäkerheten är stor. Och många av oss reagerar med panik.

Den 18 februari skrev vi en artikel med namn: Coronaviruset – Så kan din ekonomi påverkas Sammanfattningsvis sa vi följande:

I skrivande stund har inte den svenska börsen påverkats nämnvärt av virusutbrottet. Just nu (18 februari) har börsen gått upp lite drygt +7 procent sedan årsskiftet och bortsett från små nedgångar då och då, i spåren av oro kring viruset, så tuffar börsen på. Tittar vi på de senaste två utbrotten av SARS och MERS så påverkades börserna inte speciellt mycket sett på 1-6 månaders sikt. Kanske är det så att utbrott likt detta coronavirus lägger en våt filt över marknaderna initialt men när allvarliga ekonomiska effekter uteblir så lättar oron och börserna ångar på.

Skulle oron tilta kan det dock bli snabba fall på aktiemarknaderna. För dig som har kapital på börsen som ska användas inom 1-3 år kan det vara klokt att sälja hela eller delar av kapitalet för att inte riskera ett eventuellt fall på börsen på grund av coronaviruset och dess följdeffekter. För dig som har en längre sparhorisont, på 3 år eller mer, är det bästa att inte gripas av panik och börja sälja i affekt. Ligg kvar i de fonder eller aktier du har men se till att du har den riskprofil du känner dig bekväm med ekonomiskt och emotionellt.

Vi följde upp med en artikel den 25 februari med namnet: Köpa, sälja eller sitta still? Hur ska man tänka när börsen rasar? Sammanfattningsvis sa vi följande:

Flockbeteende och förlustaversion är två “tankevurpor” vi gör när vi förlorar pengar. Att inte följa med flocken, att avvika, betydde ofta en säker död när vi levde som jägare och samlare. Vi har alltså genom evolutionen lärt oss att göra som alla andra. Att förlora något kunde även det vara mycket allvarligt, vilket gör att vi idag värderar potentiella vinster mycket lägre än vad vi värderar förluster. Det troliga är du reagerar betydligt starkare på denna nedgång på 4-5 procent än vad du reagerade på uppgången på stockholmsbörsen förra året på runt 30 procent.

Så vad ska man göra när börsen faller? Du måste självklart göra dessa val själv utifrån dina egna förutsättningar och vilken risk du vill ta. Men om du endast har pengar som du sparar på lång sikt så visar studier att det är bättre att inte försöka tajma marknaden. Om du agerar varje gång det rör på sig på marknaden så kommer du troligtvis att förlora mer än om du sitter still och investerar långsiktigt.

Glöm inte att bara under fjolåret så steg börsen med runt 30 procent. 

Sedan vi skrev artiklarna ovan så har Coronaviruset spridits ytterligare, oron har ökat och ekonomin försvagas än mer. Men vårt budskap gäller fortfarande. Försök att se de senaste dagarna i ett större perspektiv. Vi kommer den närmaste tiden få se stora svängningar på börsen men investerar du långsiktigt så kommer börsen även denna gång att återhämta sig. Efter finanskrisen 2008 sjönk börsen med 26 procent och efter 3 år så hade den nästan nått upp till sin nivå före fallet. 

Hur djup börsen faller denna gång och hur lång tid det tar tills den återhämtar sig är det ingen som vet. Det vi vet är att försöka tajma marknaden är en riskabel strategi för de flesta av oss.


Skriven av: Christina Sahlberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.sahlberg@compricer.se​​​


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i lägenhet, 20000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 7 895 kr
  • Högst årskostnad 13 275 kr
  • Att spara 5 380 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin