Sälj inte när börsen går ner. Fortsätt månadsspara.

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
3 minuters läsning
Sälj inte när börsen går ner. Fortsätt månadsspara.

I måndags (9/3) föll stockholmsbörsen med över 5 procent efter det att oljepriset rasat i spåren av Corona. Nyhetsrubrikerna signalerar kris och katastrof. Även i tisdags (10/3) gick börsen ned något. Osäkerheten är stor. Och många av oss reagerar med panik.

Den 18 februari skrev vi en artikel med namn: Coronaviruset – Så kan din ekonomi påverkas Sammanfattningsvis sa vi följande:

I skrivande stund har inte den svenska börsen påverkats nämnvärt av virusutbrottet. Just nu (18 februari) har börsen gått upp lite drygt +7 procent sedan årsskiftet och bortsett från små nedgångar då och då, i spåren av oro kring viruset, så tuffar börsen på. Tittar vi på de senaste två utbrotten av SARS och MERS så påverkades börserna inte speciellt mycket sett på 1-6 månaders sikt. Kanske är det så att utbrott likt detta coronavirus lägger en våt filt över marknaderna initialt men när allvarliga ekonomiska effekter uteblir så lättar oron och börserna ångar på.

Skulle oron tilta kan det dock bli snabba fall på aktiemarknaderna. För dig som har kapital på börsen som ska användas inom 1-3 år kan det vara klokt att sälja hela eller delar av kapitalet för att inte riskera ett eventuellt fall på börsen på grund av coronaviruset och dess följdeffekter. För dig som har en längre sparhorisont, på 3 år eller mer, är det bästa att inte gripas av panik och börja sälja i affekt. Ligg kvar i de fonder eller aktier du har men se till att du har den riskprofil du känner dig bekväm med ekonomiskt och emotionellt.

Vi följde upp med en artikel den 25 februari med namnet: Köpa, sälja eller sitta still? Hur ska man tänka när börsen rasar? Sammanfattningsvis sa vi följande:

Flockbeteende och förlustaversion är två “tankevurpor” vi gör när vi förlorar pengar. Att inte följa med flocken, att avvika, betydde ofta en säker död när vi levde som jägare och samlare. Vi har alltså genom evolutionen lärt oss att göra som alla andra. Att förlora något kunde även det vara mycket allvarligt, vilket gör att vi idag värderar potentiella vinster mycket lägre än vad vi värderar förluster. Det troliga är du reagerar betydligt starkare på denna nedgång på 4-5 procent än vad du reagerade på uppgången på stockholmsbörsen förra året på runt 30 procent.

Så vad ska man göra när börsen faller? Du måste självklart göra dessa val själv utifrån dina egna förutsättningar och vilken risk du vill ta. Men om du endast har pengar som du sparar på lång sikt så visar studier att det är bättre att inte försöka tajma marknaden. Om du agerar varje gång det rör på sig på marknaden så kommer du troligtvis att förlora mer än om du sitter still och investerar långsiktigt.

Glöm inte att bara under fjolåret så steg börsen med runt 30 procent. 

Sedan vi skrev artiklarna ovan så har Coronaviruset spridits ytterligare, oron har ökat och ekonomin försvagas än mer. Men vårt budskap gäller fortfarande. Försök att se de senaste dagarna i ett större perspektiv. Vi kommer den närmaste tiden få se stora svängningar på börsen men investerar du långsiktigt så kommer börsen även denna gång att återhämta sig. Efter finanskrisen 2008 sjönk börsen med 26 procent och efter 3 år så hade den nästan nått upp till sin nivå före fallet. 

Hur djup börsen faller denna gång och hur lång tid det tar tills den återhämtar sig är det ingen som vet. Det vi vet är att försöka tajma marknaden är en riskabel strategi för de flesta av oss.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

8 faktorer som höjer din kreditvärdighet

3 minuters läsning

När du ansöker om ett lån görs en kreditprövning. Det är en samlad bedömning som banken enligt lag måste göra för att säkerställa att du har möjlighet att betala tillbaka lånet samt avgifter och räntor. Denna kreditpr...

Föregående artikel