Sälja guld – Så gör du för att få bästa pris

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Sälja guld – Så gör du för att få bästa pris

Här får du som vill sälja guld och guldsmycken bra tips på hur du får bästa pris. Läs om hur det fungerar, vad som påverkar priset och hur du gör en bra affär.

Hur fungerar det att sälja guld?


Processen att sälja guld kan variera något beroende på var du säljer och vad du säljer, men generellt sett följer den dessa steg:

  1. Bedömning av guldet: Först måste ditt guld bedömas för att bestämma dess renhet och vikt. Denna bedömning utförs vanligtvis av en certifierad bedömare eller guldköpare. Guldmynt och guldtackor har ofta redan en angiven renhet och vikt.
  2. Få ett prisförslag: Efter bedömningen kommer du att få ett prisförslag baserat på vikt och renhet samt det aktuella guldpriset och köparens egna vinstkrav.
  3. Acceptera eller avböja förslaget: Om du accepterar förslaget kommer du att få betalt för ditt guld. Om du avböjer kan du prova att sälja till en annan köpare.

Vad påverkar priset på guld?


När du ska sälja guld påverkas priset av ett antal olika saker:

  • Utbud och efterfrågan: Precis som med mycket annat påverkas priset på guld av utbud och efterfrågan. Om utbudet minskar eller efterfrågan ökar blir priserna högre. Tvärtom blir priserna lägre om utbudet ökar eller efterfrågan minskar.
  • Inflation: Guld ses ofta som ett skydd mot inflation. När inflationen ökar kan guldpriset också stiga eftersom investerare söker skydd mot den minskade köpkraften hos deras inhemska valuta.
  • Centralbankernas politik: Centralbankernas beslut om styrräntor kan ha stor inverkan på guldpriset.
  • Valutavärden: Eftersom guld vanligtvis prissätts i amerikanska dollar kan förändringar i värdet på dollarn påverka guldpriset. Om dollarn försvagas blir guld billigare för köpare med annan valuta, vilket kan öka efterfrågan och därmed priset.

Jämför guldköpare för bästa pris


För att få bästa möjliga pris för ditt guld är det viktigt att alltid jämföra olika guldköpare mot varandra. Deras priser och avgifter kan variera en hel del. Här är några punkter som kan vara värdefulla att överväga:

  • Priser: Jämför priserbjudandena från olika köpare. Kom ihåg att det högsta budet inte alltid är det bästa om det finns osäkra villkor eller avgifter kopplade till försäljningen.
  • Omdömen: Läs omdömen och recensioner om guldhandlarna. Tidigare kunders erfarenheter kan ge värdefull insikt om pålitlighet och kundservice.
  • Certifieringar: Kontrollera om köparen är certifierad av en erkänd organisation. Certifieringar kan hjälpa till att bekräfta köparens legitimitet och professionalism.

5 tips på hur du gör bästa affären när du säljer guld


Oavsett om du ska sälja guldsmycken eller något annat som innehåller guld finns det några tips du kan använda dig av för att göra en lyckad affär:

  1. Ha koll på ditt guld: Se till att du har en bra förståelse för ditt guld såsom dess renhet, vikt och värde.
  2. Var uppmärksam på guldmarknaden: Ha koll på guldpriset och försök att sälja när priset är högt.
  3. Var försiktig med snabba affärer: Om en affär verkar för bra för att vara sann är den troligen det. Ta dig tid och var försiktig med köpare som pressar dig till snabba beslut.
  4. Sälj säkert: Om du säljer guld online, se till att plattformen är säker. Om du säljer personligen, välj en offentlig plats för mötet.
  5. Se upp för dolda avgifter: Det finns många guldköpare som tar ut dolda avgifter. Kolla upp vad du betalar för innan så du inte får en otrevlig överraskning.


Fler lästips:

Här får du som vill köpa guld bra tips och råd!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Köpa guld – allt om att investera i guld

4 minuters läsning

Om att köpa guld som investering När du ska köpa guld finns det flera olika sätt att göra detta på. Du kan exempelvis köpa fysiskt guld, köpa digitalt guld eller investera i guldfonder. Det viktiga är att jämföra de olika sätten oc...

Föregående artikel
Genomsnittskunden fick 4,34 procent i rörlig boränta i juni
1 minuts läsning